Minden ötödik ember a légszennyezettség miatt halt meg 2018-ban

2021 / 02 / 12 / Justin Viktor
Minden ötödik ember a légszennyezettség miatt halt meg 2018-ban
Egy új tanulmány adatai szerint 2018-ban a a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó légszennyezés miatt halt meg minden ötödik ember a világon. Mindösszesen 8,7 millió ember vesztette életét ezzel összefüggésben.

Ázsia vezet

A légszennyezettség okozta halálozási arány, ott volt a legmagasabb, ahol a legnagyobb mértékű volt a fosszilis üzemanyagok használata az erőművekben, otthonokban és járművekben elégetve. Az Egyesült Államokban és Európában 10-ből több mint egy esetben, Ázsiában több mint 3 esetben a légszennyezettséggel összefüggő betegségben halnak meg az emberek. Dél-Amerikában és Afrikában ezek a számok jóval kisebbek. 

A Harvard Egyetem, a Birminghami és a Leicesteri Egyetem, valamint a University College London kutatóinak közreműködésével kapott eredmények értékek meglepték a tudósokat, mivel felülmúlták a témában született korábbi becsléseket. Eloise Marais a tanulmány társszerzője szerint a megdöbbentő eredmények mögött idővel egyre több és több olyan hatását azonosítottak, amit a légszennyezés okozott: „Minél tovább kerestük a hatásokat, annál többet találtunk” – mondta a kutató.

Az ekképp azonosított halálozások száma felülmúlja a dohányzás következtében, és a maláriában egy esztendő alatt elhunytak együttes számát.

A fosszilis üzemanyagok eltüzeléséből származó szennyezőanyagokat sikerült összekapcsolni a szívbetegségekkel, a légúti megbetegedésekkel és a látás képességének elvesztésével.

Titokzatos, ózonréteget károsító anyagot detektáltak az atmoszférában A vegyianyagnak a kutatók szerint nincsen semmilyen ismert ipari felhasználási módja, így rejtély, hogy a kelet-ázsiai gyárak környékén miért nőtt meg a koncentrációja az elmúlt években.

Plusz egy életév mindenkinek

A légszennyezettség okozta halálozások számát nem most próbálták először felmérni, de az eddig elvégzett hasonló számítások jóval alacsonyabb eredményeket adtak. A neves Lancet orvostudományi folyóirat 2019-ben megjelentetett jelentése szerint, évente mintegy 4,2 millió halálesetet okoznak a porból, erdőtüzek okozta füstből és fosszilis üzemanyagok elégetéséből származó szennyeződések.

A most közzétett új vizsgálat azonban részletesebben elemzi az erőművek, járművek és más forrásokból származó koromrészecskék egészségügyi hatásait. A PM2,5 nevű szállópor 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskékből áll. Ezek belélegezve a tüdőbe kerülnek, és különböző egészségügyi problémákat okoznak.

A tudósok szerint, ha nem égetnénk el több fosszilis üzemanyagot, a világ teljes népességének várható átlagos élettartama több mint egy évvel emelkedhetne, és eközben a gazdaság és egészségügy kapcsolódó kiadásai nagyjából 2,9 billió dollárral csökkenhetnének.

Majdnem hét százalékot csökkent a globális széndioxid-kibocsátás 2020-ban Ha a lezárások után más módszerekkel, de ugyanígy folytatnánk, elérhető közelségbe kerülne a Párizsi Klímaegyezményben foglalt célok elérése.

Pontosabb NASA modell

A kutatók abban is változtattak az eddigi modellen, hogy nem csupán a műholdas becslésekre és felszíni megfigyelésekre építették az adatgyűjtést, de a NASA háromdimenziós légkör kémiai modelljét is használták, ami jóval részletesebb felbontást biztosított, és megkülönböztethetővé váltak a szennyeződések forrásai is.

„Nem csupán az átlagos légszennyeződés-elterjedést vizsgáltuk, egy nagyobb régióban, de fel akartuk térképezni, hogy pontosan hol található és hol élnek ehhez képest az emberek, hogy sokkal pontosabban megállapíthassuk, mit is lélegeznek be” – mondta el Karn Vohra, a Birminghami Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. Az elemzés az Environmental Research tudományos folyóiratban jelent meg.

(Forrás: MTI Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Így csökkent a légszennyezés a világ nagyvárosaiban a lezárások óta Európa és az Egyesült Államok levegője sokkal tisztább lett, de Kínában máris újból kezd növekedni a nitrogén-dioxid kibocsátás szintje.

Extrém módon tisztítják a levegőt a fővárosi fák Nem csak több tonna szállóport szűrnek ki a levelek, de ráadásul a segítségükkel a légszennyezést is lehet mérni. Az is kiderült, melyik fa tisztítja a leginkább a levegőt.

Nyáron indulhat az első kísérlet, mely kalcium-karbonát légkörbe engedésével változtatna a Föld klímáján A szoláris geomérnökség sokáig tabu volt, de a klímaprobléma sürgőssége változtat a dolgokon. Azonban az, hogy széleskörűen permetezzenek a levegőbe napfényt felfogó és visszatükröző részecskéket még sokkal odébb van, a mostani csak a hatások tanulmányozása érdekében tett kísérlet.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.