Áttörést hozhat a hazai ökológiai kutatásokban egy új módszer

2021 / 09 / 04 / Perei Dóra
Áttörést hozhat a hazai ökológiai kutatásokban egy új módszer
Az új módszert Czeglédi István a BLKI kutatója ismertette az MTI-vel. A szakember elárulta, hogy metódusuk alapja az, hogy a különböző élőlényekről, például pikkelyről, nyálkáról, szőrről, ürülékről a vízbe jutó DNS-maradványokat begyűjtik, tartósítják, majd beazonosítják.  

Az intézmény munkatársai számos dunai és tiszai holtmeder halállomány-szerkezetet felmértek az elmúlt két évben, amelyhez a korlátozott körülmények között bevethető, hagyományos módszereket (elektromos halászgépet és kopoltyúhálót), valamint az új környezeti DNS-vizsgálatot alkalmazták.

Kiderült, hogy utóbbi esetén elég mindössze néhány liter víz átszűrése, és a csapdázott DNS-darabkák beazonosítása.

Czeglédi Istán hangsúlyozta, hogy a DNS meghatározásban segítségükre volt egy francia laboratórium, ám reményeik szerint hamarosan a BLKI-nak is lesz egy hasonló létesítménye, ahol elvégezhetik a szükséges vizsgálatokat.

A begyűjtött adatokat a BLKI kutatói dolgozták fel. Czeglédi István szerint az új módszernek köszönhetően több fajt sikerült beazonosítaniuk, így összességében pontosabb becslést adtak a halállomány összetételéről a környezeti DNS-módszer segítségével.

Mindez szerinte bebizonyította, hogy a hagyományos technológiáknál jóval egyszerűbben és pontosabban felmérhették a vizsgált víz halállományát anélkül, hogy a halak megsérültek volna.

A kutatók a lehető leghamarabb szeretnék alkalmazni módszerüket a Balatonon és annak vízgyűjtőjén. Czeglédi István szerint ha idejében megkapják az ehhez szükséges forrásokat, akkor, akár már pár éven belül viszonylag pontosan megbecsülhető a balatoni halállomány szerkezete.

Több mint félmilliárd forintos pályázati alap klímavédelemre a Balaton körül A több mint 538 millió forinthoz pályázati úton juthatnak hozzá a balatoni önkormányzatok. A forrás klímavédelmi intézkedésekkel összefüggő beruházások megvalósítására fordítható.

A kutató továbbá felhívja a figyelmet arra is, hogy a hasonló vizsgálatokkal remélhetőleg pontosabban kimutathatóak a hagyományos eszközökkel nehezen gyűjthető fajok, mint például a busa vagy a törpeharcsa mennyiségi viszonyai is. "Különösen fontos lehet a módszer alkalmazása a tó vízgyűjtőjén, ahol az inváziós amurgéb terjedése a fokozottan védett lápi póc állományait fenyegeti, azonban a halállomány összetétele a sűrű növényzet miatt hagyományos módszerekkel nem mutatható ki"összegezte mondandóját a szakember.

(Fotó: Unsplash/Krisztián_Reischl)

További cikkek a témában:

Így fest a Balaton a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről A lenyűgöző képeket a francia űrhajós, Thomas Pesquet készítette.

Így hatnak a gyógyszermaradványok a balatoni élővilágra A kutatók azt bizonyították, hogy az emberre nem veszélyes mértékű szennyeződés is hatással lehet az ökoszisztémára.

Kihalás szélére került Magyarországon egy őshonos halfaj, a lápi póc, és ez csak a nagyobb baj kezdete A kutyahalnak is hívott lápi póc egykor mindenhol nagy mennyiségben jelen volt a Kárpát-medence vizeiben, még állati takarmányként is felhasználták. Ma védett állat, és egy példány értéke 250 ezer forint. Sajnos egyre kevesebb vízterületen találkozhatunk vele, és ez még nagyobb bajok jele lehet.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.