Több mint félmilliárd forintos pályázati alap klímavédelemre a Balaton körül

2021 / 08 / 21 / Justin Viktor
Több mint félmilliárd forintos pályázati alap klímavédelemre a Balaton körül
A több mint 538 millió forinthoz pályázati úton juthatnak hozzá a balatoni önkormányzatok. A forrás klímavédelmi intézkedésekkel összefüggő beruházások megvalósítására fordítható.

Az egyik legfontosabb természeti kincs

A pályázati lehetőséget Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára jelentette be. A bejelentés értelmében azért éppen a Balaton régiója a támogatási célpont, mivel a kormányzat ezt tartja az ország egyik legfontosabb természeti kincsének, az első számú vidéki turisztikai térségnek, melynek fenntartható fejlődését szeretnék biztosítani, áll a közleményben.

A Balaton és vízgyűjtő területének ökológiai együttese mennyiségi és minőségi szempontból is rendkívül érzékeny a környezeti változásokra. A klímaváltozás következtében fellépő villámárvizek, hőhullámok, a telente elmaradó jégtakaró, a biodiverzitás csökkenése és az invazív fajok térnyerése is könnyedén felboríthatja a lokális ökoszisztéma egyensúlyát.

"A veszélyes folyamatok megelőzése, megfékezése létfontosságú annak érdekében, hogy a Balatont gyermekeink és unokáink is olyannak ismerhessék meg, amilyennek mi szeretjük" - mondta Schanda Tamás.

Új magyar fejlesztésű innovatív vízanalitikai mérőműszer Felszíni vizeink fokozott védelme és a potenciális szennyeződésektől való megóvása az évszázad egyik legnagyobb kihívása, és a hazai egyetemi kutatók most olyan élvonalbeli technológiát alkalmazó műszercsaládot fejlesztettek ki, mely sokrétűen támogathatja a konzervációs erőfeszítéseket.

538 millió

Azok az önkormányzatok vagy azok tulajdonában álló cégek pályázhatnak a több mint 538 millió forintos keretösszegre, melyek kiemelt balatoni üdülőkörzetekkel (Bkü) rendelkeznek. A kiírás részletei a a www.balatonregion.hu oldalon olvashatóak.

A minisztérium anyaga szerint a támogatásokat a Balaton Fejlesztési Tanács és az ITM közösen ítéli oda, és a cél olyan fejlesztések támogatása, amelyek központi eleme a klímaadaptáció. Olyan természetességre törekvő, egyszerű megoldásokat szeretnének melyek közvetlenül növelik a terület vízmegtartó és szén-dioxid-elnyelő képességét. A gyakorlatban ez többek között zöldfelületek kialakítását, rehabilitációját, környezetbarát, elektromos közlekedési eszközök beszerzését és a használatukhoz szükséges töltőpontok kiépítését jelentheti - mondta el Schanda Tamás.

(Forrás: MTI Kép: Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

Másfél kilométeres, világszinten is egyedülálló, okosjármű teszt-autópályát adtak át Zalaegerszegen A Duna Aszfalt által épített sztrádaszakasz minden elemében olyan, mint egy valódi autópálya, több lehajtóval és felhajtóval, még felüljáró is átível felette.

Újra magyar traktor a földeken Új magyar gyártású traktorok dagasztják az ország szántóföldjeit, ami régen tapasztalt technológiai büszkeséggel tölthet el bennünket, hiszen a hazai traktorgyártásnak évszázados múltja van, majdnem azóta létezik magyar traktormárka, amióta a géptípus maga. Jelene viszont 30 éve nem volt.

Kihalás szélére került Magyarországon egy őshonos halfaj, a lápi póc, és ez csak a nagyobb baj kezdete A kutyahalnak is hívott lápi póc egykor mindenhol nagy mennyiségben jelen volt a Kárpát-medence vizeiben, még állati takarmányként is felhasználták. Ma védett állat, és egy példány értéke 250 ezer forint. Sajnos egyre kevesebb vízterületen találkozhatunk vele, és ez még nagyobb bajok jele lehet.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.