Autonóm mobil robotok válthatják a raktárosokat

2021 / 07 / 04 / Perei Dóra
Autonóm mobil robotok válthatják a raktárosokat
Ha valakinek esetleg nem mond sokat a Mobile Industrial Robots nevű vállalat, annak annyit érdemes tudni, hogy a cég az autonóm mobil robotok globális piacvezetője. Az újonnan szabadalmaztatott MiR250 Hook a 2016-os MirHook továbbfejlesztett változata,, amelyhez jelenleg nincs fogható az AMR-ek piacán: az eszköz ugyanis automatikusan képes kocsikat begyűjteni, illetve vontatni. A gyártó ígérete szerint a MiR Hook 250 az általuk fejlesztett eddigi leggyorsabb és legkompaktabb robotja, ami dinamikus környezetben és emberek mellett is könnyedén és hatékonyan közlekedik.

Világszerte rengeteg olyan cég létezik, ahol a munkatársak - többnyire manuálisan - kocsik ezreit mozgatják napi szinten a különböző részlegek között. Ám ha minél több vállalat optimalizálná belső logisztikáját, akkor ezáltal egyszerre növelhetné termelékenységét és jövedelmezőségét, a dolgozókat pedig megbízhatná más típusú feladatokkal az anyagmozgatás helyett. A MiR250 Hook elviekben erre kínál megoldást, a fejlesztők elmondása szerint azt ugyanis felhasználóbarát technológiával látták el, a robot emiatt

képes automatizálni az akár ötszáz kilogramm mennyiségű áruval felpakolt kocsik belső szállítását.

Søren E. Nielsen, a MiR elnök szerint a MiR250 Hookot logisztikai központok és kórházak már használják is, az ugyanis könnyen kezelhető, ráadásul gazdaságos módszert biztosít a különböző kocsik és szállítóketrecek belső szállításának automatizálására. Hozzátette: a robot beszerzése miatt egyetlen cégnek sem kell átrendeznie raktárterét vagy új kocsikat vásárolni, a MiRHook ugyanis QR kódok vagy AprilTagek segítségével szinte bármilyen típusú kocsit beazonosít, illetve csatlakozik hozzá. (A MiR egyébként a MiRHook szabadalmaztatásával vált a világ egyetlen olyan AMR-gyártójává, amelyik kocsik vontatására szolgáló megoldást nyújt a vállalatoknak.)

A MiR250 Hook automatikusan csatlakozik az adott kocsihoz, majd emberi közbeavatkozás nélkül annak rendeltetési helyére szállítja. A robotot direkt ipari környezetben történő alkalmazásra tervezték: sebessége elérheti a két m/s-os sebességet, illetve korlátlan mennyiségű, méretű és magasságú kocsit gyűjthet be, és vontathat különböző helyekre.A robot gyorsasága és rugalmassága egyrészt megkönnyíti a munkafolyamatok optimalizálását, másrészt

növeli az autonóm mobil robotok által elvégezhető feladatok körét.

A cég elnöke szerint ha veszünk például egy gyártósort, akkor lényegesen jobb és hatékonyabb munkafolyamatot eredményez az, ha a dolgozók időben és automatikusan megkapják az alkatrészeket, vagyis kizárólag azok összeszerelésére kell koncentrálniuk, mivel a MiRHook 250 leveszi az anyagok és alkatrészek begyűjtésének terhét a vállukról. Plusz az adott cég helytakarékosság szempontjából is jól jár a robot alkalmazásával, mivel az alkatrészekkel felpakolt kocsik a megfelelő időben érkeznek meg a raktárból, ahelyett, hogy adott esetben hosszú ideig a gyártótérben várakoznának. Röviden tömören tehát ilyen és ehhez hasonló optimalizálások eszközölhetőek a MiR250 Hook segítségével a különböző iparágakban és szektorokban. Søren E. Nielsen azonban nem csupán a logisztikában, de az egészségügyben is potenciált lát a dolgozók mindennapi munkájának megkönnyítésében az ágyneműk, hulladékok és egyéb anyagok belső szállításának automatizálása által.

Ami a robot munkáját illeti, beüzemelése nem igényel túl sok előkészületet, mindössze QR kódokkal vagy AprilTagekkel kell ellátni az épületben található kocsikat vagy ketreceket, hogy a MiR250 Hook beazonosíthassa azokat. A robot felfedezi környezetét, mialatt először manuálisan végigvezetik a területen. Ha pedig a vállalat ezt a részt szeretné átugorni, akkor importálhatja a helyszínek alaprajzait az eszköz szoftverébe, így az mindössze pár kattintással összeállítja saját térképét. A robot továbbá felvonókkal és ajtókkal is képes kommunikálni, ennek köszönhetően szabadon mozoghat a különböző részlegek között.

Mindazon cégek, amelyek korábban már beszerezték a MiR250 robotot, nekik nincs más dolguk, mint megvásárolni a MiR Hook 250 kocsi-vontató fedélzeti modult. Az új vásárlók pedig szinte szempillantásnyi idő alatt automatizálhatják belső logisztikájukat, ha beruháznak egy MiR250 robotba és a MiR Hook 250-be, amit a MiR egy 'csomagban', azonnal alkalmazható megoldásként szállít.

(Fotók: mobile-industrial-robots.com)

További cikkek a témában:

Jól vizsgázott a robot, ami az első űrhotel prototípusát fogja megépíteni Az Orbital Assembly Corporation idén januárban jelentette be, hogy az évtized végéig egy olyan űrállomást terveznek felépíteni, amely mesterséges gravitációval van ellátva, és egyszerre akár háromszáz űrturistát is vendégül tud látni a száz fős személyzet mellett.

Kiderült, miért fúrtak robotok sok ezer lyukat Cserszegtomajon és Rezi lankáin Két önműködő robot 24 000 lyukat fúrt valamiért a szóban forgó területen, a héten végre az ok is kiderült.

Ehető robot, életmentő robot, és egy iráni humanoid robot a robotika világából érkezett hírcsokorban A robotika világának három rövidebb történetében életmentő robotok, iráni humanoid külsejű robotok és végül ehető robotok állnak a fókuszban.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.