Kiderült, miért fúrtak robotok sok ezer lyukat Cserszegtomajon és Rezi lankáin

2021 / 06 / 10 / Felkai Ádám
Kiderült, miért fúrtak robotok sok ezer lyukat Cserszegtomajon és Rezi lankáin
Múlt pénteken a Magnolia Art Kertépítő Kft. egy rejtéllyel lepte Magyarországot

A cég Facebook posztja alapján Cserszegtomajon és Rezi lankáin – egy 20 éve nem működő szőlőültetvény helyén két fura gép kezdett el dolgozni. Annyi derült ki a bejegyzésből, hogy a gépek önműködő, GPS vezérelt robotok, melyek átlag 12-15 műholddal tartják a kapcsolatot. A két gép két nap alatt 24 000 lyukat fúrt a talajba, melyek között egyforma – 1-2 cm távolság van. A bejegyzés egy talányos kérdéssel zárult:

„Miért fúrogatjuk szét ezt a szép lejtőt, mérnöki pontossággal, amit ráadásul pont 3 hete vetettünk le egy vadvirágos rét keverékkel, a méhek, pillangók és az rovarvilág nagy örömére?”

A fentebbi miért részletesebben pedig a Forbes egy hosszabb cikkéből derült ki: a „Magnolia Art Kertépítő Kft. Magyarország első karbonsemleges faiskolája szeretne lenni, és ennek a robotizáció csak az egyik része.”

A lapnak a cég ügyvezetője, Vincze Tamás nyilatkozott, és mint kiderült, a két robot valóban csak egy eleme (igaz, talán a leglátványosabb) a készülő faiskolának, ami inkább karbonnegatív szeretne lenni, mint karbonsemleges. Az említett lyukakba pedig klímaadaptív növényeket telepítettek. Mint azt Vincze elmondta, a cégük nem akar talajt forgatni, vegyszeres gyomirtást végezni vagy műtrágyázni. Ezek helyett fejlett technológiát (melybe a robotokon kívül a számítógép vezérlésű öntözőrendszer is beletartozik), valamint környezetbarát, harmonikus megoldásokat alkalmaztak. Ez utóbbiak alatt olyasmit kell érteni, hogy a területet vadvirágos réttel vetették be, ami megakadályozza, hogy a föld kiszáradjon, de a rovarok is örülnek neki. Műtrágya helyett pedig hazai fejlesztésű készítményeket használnak.

A GPS vezérlésű, lyukfúró adapterrel ellátott gépeket egyébként a Hári Techtől bérli a cég. A Hári Tech mezőgazdasági gépek automatizálásával foglalkozik, és maga a robot, valamint az azt irányító szoftver is a Hári Tech fejlesztése. A gépek nem csak lyukat fúrnak, de bármely folyamatra bevethetőek. Azt is megtudtuk, hogy a 24000 lyuk fél- és egymillió forint körüli összegbe került, mivel ennyi lyukra ezen összegek közt mozog a bérbeadás költsége. Azonban a hasonló biotermesztésre szánt robotok relatíve olcsóak, mivel ezeket nem kell külön gyomirtó, rotáló és permetező adapterekkel sem ellátni.

Vincze azt is hozzátette még, hogy kutatás-fejlesztési pályázatokon is szeretnének indulni, valamint az egész faiskolát mellesleg tudás labornak szánják. Az ügyvezető azt is megemlítette, hogy a fenntartható mezőgazdaságban a robotizáció szerepe alapvető lesz. Mint elmondta:

„A jövő kertészeinek nem kapálni kell tudni, hanem a robotokat kell jól beállítani az érintőképernyőn és alapjaiban kell máshogy gondolkodniuk.”

További cikkek a témában:

Több száz millió eurót profitálhat Magyarország a precíziós mezőgazdaságból Az 5. generációs mobilhálózatok nem csak sokkal gyorsabb és megbízhatóbb személyes kommunikációt jelentenek, de a dolgok internetére és ezen keresztül az ipari és mezőgazdasági robotizációra is nagy hatással lesznek. Ez többek között a drónok alkalmazásának sebes elterjedését is magával hozhatja.

A robot operációs rendszerek titkai A robotok "agya" illetve központi számítógépe sem működhet operációs rendszer nélkül, és talán nem nagy tévedés azt állítani, hogy kevesen tudjuk, mi fut a robotokon. Most kiderítjük.

Három-négy éven belül akár százmillió munkahely is megszűnhet, de nem azok, melyeket korábban jósoltak Tilesch György globális mesterséges intelligencia-szakértő a Portfóliónak adott interjút, és beszélt arról, hogy miként változtatja meg az automatizáció a munka világát, illetve az életünket. A szakértő szerint a sofőrök állása például relatíve biztos szemben több fehérgalléros munkakörrel.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.