Az 1200 éves távbeszélő rejtélye

2021 / 06 / 28 / Justin Viktor
Az 1200 éves távbeszélő rejtélye
A szóban forgó különös lelet akár lehetne igazi OOPArt is, azaz olyan titokzatos tárgy ami sem helyzetét sem pedig korát tekintve nem illik bele az ismert történelem kronológiájába. Egy 1200 éves kommunikációs eszköznél ez nem is lenne meglepő. De vajon valóban az lenne?

Nem az

Ez a tárgy azonban nem OOPArt (azaz out-of-place artifact). Az ősi leletet a perui Csan Csan romjai között találták meg ami így a nyugati féltekén a telefon technológiájának legkorábbi ismert képviselője lett. Chan Chan Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városromja, az egykori Csimu Királyság fővárosa Peru északi részén. A 18 négyzetkilométeres sűrűn beépített XIII századi városnak szabályos derékszögű úthálózata van lakótömbökkel, piramisokkal és szentélyekkel, ez gyakorlatilag a világ legnagyobb vályogból épített városa. 

Virágkorában, mely a XV. századra esett, 30-60 ezer ember élhetett itt. A csimu kézműves kultúra kerámia-, arany és ezüst dísztárgyairól lett ismert, még a fontosabb épületeiket is aranyalapokkal díszítették, páratlan művészetük jól nyomon követhető a város romos falcsonkjain.

A telefon feltalálását Bellhez kötjük, bár ez attól is függ, hogy mit nevezünk telefonnak, mindenesetre olyan készülék mellyel bőven hallótávolságon kívül is tudott két ember beszélgetni, jóval régebben létezik. A Csimu kultúra népe ugyanis épp ilyet használt.

Írás nélküli tudás

Ramiro Matos, az Amerikai Indián Nemzeti Múzeum (NMAI) kurátora úgy nyilatkozott: „Ez a lelet egyedülálló. Csak egyetlen példányt találtak fedeztek fel. Egy őslakosokból álló társadalom írásbeli nyelv nélküli tudatásából származik.”

A mechanizmus egy kezdetleges beszédátviteli eszköz, ami az évszázadok óta ismert, de igazán a XIX. században népszerűvé vált szeretők telefonjához hasonlít. Ez általában zsinórral összekapcsolt konzervdobozokból állt, melyekenkét irányban is lehetett beszélni, a Csimuk eszköze két tök tetejéből áll, melyeket egy zsinór köt össze.

A tökök, mintegy 9 centiméter hosszúságúak és gyantával vannak bevonva. A hangot képesek  továbbítani és fogadni is, ebben különösképp segíti őket, hogy az alapjuk körül kifeszített és elrejtett membránok találhatók. Maga a zsinór 22,8 méter hosszú, és pamutból készült.

Rejtélyes funkció

Az eszköz túl törékeny ahhoz, hogy a régészek fizikailag tesztelhették volna de azért az jól látható, hogy hogyan működhetett annak idején. Az már sokkal fogósabb kérdés, hogy vajon mire használták a Csimuk pontosan? 

Mivel a Csimuké felülről lefelé szerveződő társadalom volt, Matos szerint csak az elit vagy a papok osztálya rendelkezhetett ilyen értékes eszközzel. "A "mágikus" telefon a hangokat átemelte a téren keresztül, közvetlenül a vevő füléig, ami a kommunikáció vezetői szintjére utalhat.

A lelet sokáig báró Walram V. Von Schoeler porosz arisztokrata birtokában volt, akit a kjortársai egyfajta „Indiana Jones típusú kalandornak” neveztek. Az 1930-as években számos ásatáson vett részt Peruban, és valószínűleg maga bukkanhatott rá a műtárgyra Csan Csan romjai között.

(Forrás: Smitshonianmag, Wikipédia Kép: Smithsonian)

Ez is érdekelhet:

Fejlett asztrológia a bronzkori Európából, avagy négy aranysisak és egy háromezer éves rejtély Az aranykalapok olyan egyedülálló bronzkori leletek, melyeket Európa bronzkorának ősi varázslói használhattak több mint háromezer éve, akik a kalapok segítségével előre meg tudták határozni a nap és a hold jövőbeni mozgását.

Izraelben tízezer évnél idősebb ember alkotta kultúrkincsek kerültek elő Az izraeli régészek állandó harcban állnak a műkincseket fosztogató tolvajokkal, és most szerencsére megelőzték őket, számos ősi műtárgyat megmentve a Holt-tengeri barlangokból.

Egy szent koporsójában fedezték fel Európa legrégibb épségben ránk maradt könyvét Noha az első helyezett Etruszk Aranykönyv majd kétszer olyan régi, de azért a világ legöregebb könyveinek top ötös listájára is vígan ráfér az 1315 éves Szent Cuthbert evangélium.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.