Az agilitás segítette a vezető magyarországi nagyvállalatok túlélését a Covid-19 járvány alatt

2021 / 06 / 13 / Justin Viktor
Az agilitás segítette a vezető magyarországi nagyvállalatok túlélését a Covid-19 járvány alatt
Az Agile Enterprise Summit rendezvényről szóló beszámolónkban vezető hazai nagyvállalatok képviselői fedik fel titkaikat, melyek segítették cégeiket a túlélésben. Pandémiás tapasztalatok az üzleti szférából.

Agilis keretrendszer

Az Agile Enterprise Summit rendezvényen a Magyar Telekom, az OTP, a Lufthansa Systems és az NN Biztosító felsővezetői és szakértői osztották meg eredményeiket és engedtek betekintést működésük kulisszatitkaiba.

A koronavírus világjárvány kikövetelte átállás mindannyiuknak hatalmas kihívást jelentett, de az eredményeik mára már kézzelfoghatóak, és összefoglalásképpen elmondható, hogy a helyzetre adott gyors válaszukat nagyban segítette az agilis keretrendszer használata.

„Több, mint két éve működünk agilisan, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy azokkal a nagyvállalatokkal, akik szintén ezt az utat választották, megosszuk egymással és az érdeklődő, transzformáció előtt álló cégekkel tapasztalatainkat, megoldásainkat” – mondta el Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója. 

A startupperek örömére a vállalati innováció-támogatás a járvány árnyékában sem állt le A koronavírus okozta világjárvány hatására nagyjából minden normális vállalati folyamat a feje tetejére állt, nem volt kivétel a startupok és az innováció támogatása sem. Szerencsére akadtak kivételek, a pénzcsapokat nem mindenhol zárták el teljesen.

A nagy kísérlet

A vezetői kerekasztal körül ülve Rékasi Tibor a Magyar Telekom vezérigazgatója, Csányi Péter az OTP vezérigazgató-helyettese, Csiszár Zoltán a Lufthansa Systems cégvezetője, és Holló Bence az NN vezérigazgatója mondta el, hogy miért és hogyan döntöttek a működésváltás mellett. Fontos lépésnek nevezték - és egyben hatalmas kísérletnek is - az agilis keretrendszer bevezetését, ami még mindig tart, de már látszanak az eredményei is. 

Rékasi Tibor szerint a transzformációt egyrészt a piacon jelentkező folyamatos változások, az ügyféligények jobb és hatékonyabb kiszolgálása, valamint a szervezeti működés gyorsítására, hatékonyság növelésére irányuló törekvések indokolták. Az új működés lényege a felhatalmazó vezetés, melyben az operatív döntések ott születnek, ahol a legtöbb információ áll rendelkezésre. Így gyorsabban, hatékonyabban tudnak reagálni az ügyféligényekre és a piaci változásokra. Az agilis működésre való áttérés jóval több egy szervezeti átállásnál, inkább szemléletváltás, melyben az ügyfelek érdekei is jobban megjelenhetnek.

A Magyar Telekom négy különböző szakterület konkrét agilis működésébe, innovatív megoldásaiba engedett betekintést. A Kelemen Márton által vezetett Data Enablement Tribe napi munkájában az agilitás a vállalatban egyértelmű vízióját jelentette, amihez mindenki saját célokat kapcsolhat. Ha egyértelmű a célkitűzés, akkor bármilyen megváltozott helyzetben tudják, hogy mit kell tenni, hogy a közös cél ne sérüljön. 

„Az agilitás a saját metodikájával ad egy olyan ritmust, mellyel összhangban tudunk haladni feladatainkkal, és azok priorizálásával. Ez azért nagyon fontos, mert váratlan helyzetekben esetében - mint például a pandémia - pontosan láttuk, hogy az új feladatok vállalása milyen erőforrást követel és mely projektek háttérbe szorulását jelenti. Képesek voltunk rövid idő alatt mérlegelni a prioritásokat, ezek mentén újratervezni és a valós problémára reagáló terméket gyorsan létrehozni” - mondta Kelemen Márton, a Magyar Telekom adattechnológiáért felelős vezetője.

A jövő lehetséges irányait vázoló kerekasztal beszélgetésen a jövő nagyvállalatainak működéséről elhangzott, hogy

az agilis működés felerősíti a tulajdonosi szemléletet és a gyorsan hadrendbe állítható, projekt-alapon szerveződő virtuális csapatok menedzselése újrafogalmazhatja mindazt, amit eddig a munkahelyi lojalitásról, munkavállalói élményről gondoltunk.

(Forrás: Telekom Kép: Telekom, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A videojáték jó üzletnek tűnik a karantén idején, de tényleg az? Rekordmennyiségű játékos nem jelent automatikusan rekordösszegű bevételt, a kisebb, független stúdiók pedig kifejezetten bajban vannak.

A hidrogén lesz a következő évtizedek legjövedelmezőbb üzlete - mondja az USA egyik legnagyobb befektetési bankja "Olyan, mint az okostelefonpiac volt 2007 előtt" - írja a Bank of America a legújabb elemzésében a hidrogénpiacról.

Valaki 28 millió dollárt fizetett azért, hogy Jeff Bezosszal utazhasson a világűrbe Ez egész pontosan nyolcmilliárd forint egy 11 perces útért.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.