Valaki 28 millió dollárt fizetett azért, hogy Jeff Bezosszal utazhasson a világűrbe

2021 / 06 / 13 / Bobák Áron
Valaki 28 millió dollárt fizetett azért, hogy Jeff Bezosszal utazhasson a világűrbe
Ez egész pontosan nyolcmilliárd forint egy 11 perces útért.

A Blue Origin május elején jelentette be, hogy a Holdra szállás 52-ik évfordulóján, vagyis július 20-án megkezdik a New Shepard rakétájuk és a hozzá kapcsolódó utaskabin emberekkel való tesztjeit, az első ilyen út egyik kiadó helyére pedig a cég honlapján lehetett licitálni. Ez már önmagában is egy eléggé vonzó lehetőség volt, hiszen bár a Blue Origin rakétája csak úgynevezett "űrugrást" hajt végre, és az egész út nem telik többe 11 percnél, a világűrbe kijutni ma még olyannyira exkluzív lehetőségnek számít, amit pénzzel sem igazán lehet megvásárolni. Az árverés azután lett igazán kiélezett, hogy Jeff Bezos hétfőn bejelentette, hogy az első úton ő valamint az öccse is ott fog ülni a kabinban, ami elég váratlan húzás volt az Amazon és a Blue Origin alapítójától. Ugyan a kabint a mostani teszten az eredeti tervek szerint is már emberekkel próbálták volna ki, ami azt jelenti, hogy a Blue Origin száz százalékosan megbízik a technológiájában, de Bezos bejelentése még ehhez képest is egy olyan szilárd meggyőződést tükröz, ami igencsak ritka az űriparban.

A lehetőség, hogy a világ második leggazdagabb emberével utazhatnak együtt, sokaknak meghozta a kedvét az űrutazáshoz: a Blue Origin szerint összesen több mint 7500-an jelentkeztek be az útra, és bár szombat reggel a licit még mindössze csak 4,8 millió dollárnál járt, a nap végén már 28 millió dollárnál zárták le az aukciót. Bár ez az összeg a legtöbb ember számára egy vagyonnak tűnhet, Bezosnak csak aprópénz: a Forbes leggazdagabb embereket nyilvántartó, folyamatosan frissülő listája 193 milliárd dollárra becsüli az Amazon alapítójának aktuális vagyonát, amivel éppen csak egy hajszállal marad le Bernard Arnault, az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton tulajdonosa mögött. A jegy ára egyébként nem Bezos vagyonát fogja gyarapítani, az ugyanis a Blue Origin által alapított Club for the Future alapítványhoz kerül, amelynek célja, hogy a tudományt és technológiát népszerűsítse a fiatalok körében.

Hogy az egyelőre meg nem nevezett szerencsés jó üzletet kötött-e az úttal, az már nézőpont kérdése. Bár a Blue Origin egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyibe fognak kerülni a jegyek a 11 perces utakra, Jeff Bezos korábban úgy nyilatkozott, hogy "versenyképes" áraik lesznek a konkurenciához képest. Az űrrepülőgépeivel hasonló szolgáltatás beindítására készülő Virgin Galacticról pontosan lehet tudni, hogy 250 ezer dollárért árulják a jegyeket egy útra, a Wall Street Journal pedig korábban elemzőkre hivatkozva azt írta, hogy a Blue Origin útjaira nagyjából félmillió dollárba kerülhet majd egy jegy. Ezért a pénzért az utasok az utaskapszula hatalmas ablakain keresztül csodálhatják meg száz kilométeres magasságból, vagyis a világűr pereméről a bolygónkat, három perc erejéig pedig a súlytalanság érzését is átélhetik, mielőtt a kapszula az ejtőernyőkkel visszatérne a Földre.

További cikkek a témában:

A világ leggazdagabb emberei azon versenyeznek, hogy ki jut el előbb a világűrbe Azt gondolhatnánk, hogy ha valakinek annyi pénze van, mint Jeff Bezosnak vagy Richard Bransonnak, még azt is kétszer meggondolja, hogy menjen le egy lépcsőn, ehhez képest a két milliárdos a hírek szerint most éppen azon versenyez, hogy a másik előtt jussanak fel a világűrbe.

Mekkora kockázattal jár Jeff Bezos űrutazása? Jeff Bezos váratlanul bejelentette, hogy öccsével együtt részt vesz a cége által fejlesztett New Shepard rakéta első olyan kilövésén, melyen emberek is tartózkodnak majd a jármű fedélzetén. Mekkora esély van arra, hogy valami elromoljon?

Az űrversenyek kora 1. rész – Milliárdosok Míg az előző évszázadban az űrverseny nemzetek, sőt ideológiai blokkok között zajlott, addig ma már komplexebb a felállás. Két cikkben vesszük sorra, kik állnak a rajtvonalhoz és mik a tétek a jelen és a közeljövő űrversenyeiben.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
Egy új kutatás szerint a Naprendszeren kívülről érkezett az a valami, ami a bolygónkon jelentős klímaváltozást okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.