Az Agrárminisztérium szerint a generációváltás lehet a precíziós gazdálkodás sikerének kulcsa Magyarországon

2021 / 08 / 21 / Justin Viktor
Az Agrárminisztérium szerint a generációváltás lehet a precíziós gazdálkodás sikerének kulcsa Magyarországon
Az Agrárminisztérium szerint Magyarországon elsősorban a 40 évnél fiatalabb, felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdálkodók alkalmaznak precíziós gazdálkodást, ezért a precíziós technológiák sikere részben a generációváltás sikerétől is függhet.

100 milliárd a precíziós gazdálkodásra

Feldman Zsolt az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (ECPA) megnyitva számolt be minderről. Idén 26 ország 116 előadójának részvételével július 19-22 között rendezték meg Budapesten az eseményt, melynek először kaptuk meg a rendezési jogát.

A minisztérium álláspontja szerint  mindent meg el kell követni annak érdekében, hogy a gazdálkodók között - gazdálkodói mérettől és ágazattól függetlenül - ne alakulhasson ki digitális szakadék.

Ennek eléréséért 100 milliárd forint keretösszeggel hirdettek meg egy olyan pályázati lehetőséget, ami támogatja a precíziós gazdálkodás technológiai beszerzését a mezőgazdasági termelésben - mondta el az államtitkár.

Precíziós és a digitális technológia

Feldman Zsolt szerint a jövedelmező és eredményes termeléshez, a piaci versenyben való sikeres részvételhez, a gazdálkodás és a természeti környezet közötti összhang megteremtéséhez, az erőforrások, különösen a termőföld fenntartható hasznosításához mind nélkülözhetetlen a precíziós és a digitális technológia alkalmazása.

Feldman szerint a precíziós technológiáknak a magyar és az európai élelmiszergazdaságban rejlő tartalékok jobb kiaknázásában is nagy szerepe lehet, sikeres alkalmazásuk esetén a termelés hozzáadott értéke nőhet, a termelékenység fokozható és a versenyképesség is erősíthető a környezetvédelmi és klímapolitikai célok gyorsabb elérése mellett. 2019-ben ezért is hoztak létre külön digitális stratégiát az agrárium számára, és egyszer lesz ilyen az élelmiszeripar számára is.

(Forrás: MTI Kép: Pexels)

Ez is érdekelhet:

A jövő mezőgazdasága a biodiverzitás szigetek köré épülhet Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársai kísérleti biodiverzitás-szigetekkel, a természetes helyi vegetációt mintázó vadvirágos rétekkel igyekeznek helyreállítani az élővilág sokféleségét, egyben nagyobb élelmiszer-biztonságot eredményezve.

Hatalmas szárazföldi lazacfarm épülhet Zalaegerszegen A koncepció zöld, környezetbarát, egészséges, nincs tíz éves de viharsebesen terjed, noha az elején bolondnak nézték azt aki ebbe belevágott. Senki sem akarta elhinni, hogy a lazactenyésztés a szárazföldön is pénzügyileg életképessé válhat. Mégis ez történt, és nemsokára nyílik az első hazai telep.

A növénytermesztés valamiért életképtelen támogatás nélkül Európában, kivéve, ha biotermelésről van szó A magyar kormány is támogatja az ökológiai gazdálkodás brüsszeli terveit, hogy fejlesszük ezt a fontos területet. Az uniós stratégiát forrásokkal és a támogatásokhoz kapcsolódó jogszabályi környezet megteremtésével erősítik.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.