Az amerikai kormány újságírók és politikusok után nyomozott az Apple és a Microsoft segítségével

2021 / 06 / 14 / Pőcze Balázs
Az amerikai kormány újságírók és politikusok után nyomozott az Apple és a Microsoft segítségével
Amikor Donald Trump korábbi amerikai elnök megpróbálta kideríteni, hogy hogyan szivárognak ki titkos információk újságírókhoz, az amerikai Igazságügyi Minisztérium az Apple-től, a Microsofttól és a Google-től is kért információkat, majd évekig arra kötelezte a vállalatokat, hogy hallgassanak erről.

A The New York Times cikke szerint az Apple 2018 februárjában kapott egy olyan idézést, amely alapján százkilenc email címhez és telefonszámhoz kapcsolódó információkat kellett átadnia. A Microsoft egy 2017-es esetről számolt be, amikor egy személyes email fiókkal kapcsolatban szolgáltatott adatokat. A Google-t mindeközben négy, a Times-nál dolgozó riporterről faggatták.

Minderre csak most, a titoktartási kötelezettségek lejártával derülhetett fény.

Az Apple képviselői azt állítják, hogy nem tudtak arról, hogy legalább két törvényhozóról is adtak át így adatokat, hiszen csak most léphettek az érintettekkel kapcsolatba - az egyikük a Képviselőház Hírszerzési Bizottságának az egyik vezetője, Adam B. Schiff volt, a másikuk Don McGahn, a Fehér Ház jogásza. Cupertino "előfizetői információkat" adott át, "tartalmat, például e-maileket vagy képeket nem". A Microsoft nem tudni, hogy kiről szolgáltatott adatokat, de a redmondi vállalat is csak most értesíthette a fiók tulajdonosát, miután a hatóságok többször meghosszabbíttatták azt a bírósági határozatot, amely megtiltotta, hogy az ügyről bárkinek nyilatkozhassanak. "Amint a titoktartási kötelezettség elévült, rögtön értesítettük az ügyfelünket, aki tudatta velünk, hogy a törvényhozásban dolgozik" - nyilatkozta a Microsoft a Gizmodónak.

Hogyan úszta meg a Google?

Azt nem tudni, hogy a politikusokkal kapcsolatos információszerzéssel a Google-t is megkereste-e az igazságügy, de az biztos, hogy a Times négy újságírójának e-mail naplófájljait szerették volna megkapni Mountain View-ból. A cég arra tudott hivatkozni, hogy mivel a Times az ügyfelük, hiszen ők biztosítják a vállalati levelezésük infrastruktúráját, az Igazságügyi Minisztérium közvetlenül a kiadóhoz kell, hogy forduljon az adatokért, ahogyan azt a minisztérium saját irányelvei előírják. A Times azt írja, hogy a nagyobb szivárogtatásokkor Obama elnök alatt is történtek ilyen adatkérések, míg Joe Biden szerint a riporterek forrásai után így nyomozni "egyszerűen rossz".

Egyre több adat

Az Apple hetente négyszáz, vagyis fél év alatt körülbelül tízezer adatkérést kap az amerikai hatóságoktól, melyeknek nagyjából az ötöde ellen én kifogással. A Google 2020 első felében negyvenezer hasonló megkeresést kapott, de a vállalati ügyfeleivel kapcsolatos néhány száznak több mint a felét visszautasította. A Facebook százhuszonháromezer idézést kap - hat éve ez a szám még csak harminchétezer volt.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

A dán hírszerzés kiskaput nyitott az amerikai nemzetbiztonságnak, hogy európai politikusokat figyelhessen meg A franciák és a németek szeretnék "tisztán látni", hogy pontosan mi történt.

Jókora csontváz esett ki az Apple szekrényéből, hat éve titkolták Az Apple vs Epic Games bírósági csatáról már mi is sokat írtunk, és most itt a legújabb botrány, miután az Apple nyilvánosságra hozott néhány e-mailt.

"Mi teremtettük meg a Google-t. De ez már nem az a cég, aminek dolgozni akarunk” Az elmúlt időszak történései egyre-másra arra engednek következtetni, hogy a Goggle „Don't be evil”, avagy "Ne légy gonosz!" mottója mára semmivé foszlott, ez pedig szakszervezet-alapításra ösztönözte a cég munkatársait. Korábban még nem volt példa hasonlóra a vezető technológiai vállalatoknál, remélhetőleg a dolgozók idővel elérik, ami a törvényhozóknak nem sikerült.

 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.