Jeff Bezos állítása szerint cége, a Blue Origin szállíthatja az első nőt a Holdra, de a NASA csak márciusban dönt

2020 / 12 / 11 / Justin Viktor
Jeff Bezos állítása szerint cége, a Blue Origin szállíthatja az első nőt a Holdra, de a NASA csak márciusban dönt
Az Amazon és a Blue Origin űrvállalat tulajdonosa Jeff Bezos jelenleg a világ leggazdagabb embere. Az üzletember kerek egy hete pénteken bejelentette, hogy 2024-ben az űrhajózás történetében először, ő lesz az, aki a NASA-val karöltve az első nőt eljuttatja a Holdra. Ehhez persze a NASA-nak és a Biden adminisztrációnak is lesz még néhány szava.

Blue Origin

A Blue Origin vállalat még áprilisban szerződött le a NASA-val 579 millió dollár értékben a holdra szálló egység kifejlesztésére. Ugyanakkor, mivel Joe Biden űrkutatás-finanszírozási politikája még nem nyilvános, a projektet még nem lehet száz százalékig biztosra venni - írta a Reuters. "Ez (a BE-7) az a motor, amely az első nőt a Hold felszínére viszi" - írta Bezos egy Instagram bejegyzésben, a motor teszteléséről készült videó kíséretében, melyet az alabamai Huntsville-ben, a NASA Marshall Űrrepülési Központjában végeztek el.

 

A Blue Origin évek óta fejleszti a BE-7 motort, mely a vállalat National Team Human Landing System Holdraszálló egységét működteti majd és eddig összesen 1245 másodperc tesztidővel rendelkezik. A vállalat egy olyan amerikai „nemzeti csapatot” vezet fővállalkozóként, mely 2019-ben állt össze hogy segítsen megépíteni a Blue Origin Holdraszálló egységét. A csoportba a Lockheed Martin Corporation, a Northrop Grumman Corporation és a Draper tartozik.

Musk is a porondon

A Blue Origin fő versenytársa a rivális milliárdos és a világ második leggazdagabb embere, Elon Musk a SpaceX-szel és a Leidos Holdings Inc. tulajdonában lévő Dynetics. Mindhárman a NASA következő évtizedre tervezett asztronautákkal tervezett Hold-küldetéseinek feladataiért küzdenek. Ahogy már említettük, az ügynökség áprilisban Hold-lander fejlesztési szerződést kötött a Blue Originnel 579 millió dollár értékben, ám a két másik vállalattal is megállapodtak, a SpaceX 135 millió dollárt kapott a Starship rendszer kifejlesztésére, a Dynetics pedig 253 millió dollárt nyert el.

A NASA hivatalosan 2021 március elején választ majd ki a három vállalat közül kettőt, hogy folytassák lander prototípusaik építését a 2024-től kezdődő legénységgel bonyolított Hold-küldetésekhez - közölte az ügynökség szóvivője. Mindazonáltal, ahogy már szó volt róla, ebbe vastagon beleszólhat még az új, addigra már javában dolgozó Biden adminisztráció is.

(Forrás: Reuters Kép: Blue Origin)

Ez is érdekelhet:

A NASA komoly összegekért venne holdkőzeteket magánvállalatoktól A NASA hivatalosan is kilépett a holdkőzet-piacra és minden olyan vállalatnak hajlandó fizetni, mely képes leszállítani ezt a ritka árut. Az első idegen világon létrejött kereskedelmi tranzakciók mindenképpen bekerülnek majd a történelemkönyvekbe, és olyan vállalatok is akadnak, amik már jövőre bizonyosan jelen lesznek a Hold felszínén leszállóegységeikkel.

A SpaceX kétszer olyan magasra akarja felvinni az űrturistákat, mint az ISS A SpaceX ugyanolyan típusú űrhajókra kínál jegyeket az űrutazásra vágyók számára, mint amelyek a NASA űrhajósait eljuttatják a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Az USA bejelentette a Holdra szálló asztronauták névsorát és a Holdbázis ütemtervét A NASA hivatalosan is bejelentette, hogy kik lesznek azok az űrhajósok, akik közül 2024-ben kikerülhet a Holdra szálló legénység az Artemis programban.


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.