Az Egis a magatartástudományokat is beveti, hogy ráneveljen a helyes gyógyszerezésre

2021 / 10 / 01 / Felkai Ádám
Az Egis a magatartástudományokat is beveti, hogy ráneveljen a helyes gyógyszerezésre
A HABITA, az első hazai szokásformáló applikáció mintegy „ráneveli” a pácienst a helyes gyógyszerszedésre.

A magas vérnyomást rendben lehet tartani gyógyszeres kezeléssel, azonban nem mindegy, hogy a beteg tartja-e az előírásokat a gyógyszerezés kapcsán vagy sem, valamint a folyamatos vérnyomásellenőrzés sem árt. A helyes szokások kialakítása pedig nehéz feladat, ebben segít egy Magyarországon úttörő alkalmazás, a HABITA (itt elérhető mind Android, mind iOS platformokon), melyről részletesebben az idei Digital Health Summit eseményen beszéltek a fejlesztők. Mint a fejlesztők jellemzik:

„A HABITA egy megbízható társ, aki virtuális asszisztensként személyre szabott emlékeztetőkkel, digitális vérnyomásnaplóval, hasznos tanácsokkal és játékos ösztönzési rendszerrel segíti a gyógyszerszedéssel és vérnyomásméréssel kapcsolatos megfelelő szokások kiépítését és fenntartását.”

A koncepció kialakításában az Egis Gyógyszergyárnak segített a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetigazgatója, Dr. Purebl György PhD, egyetemi tanár. A HABITA négy funkcióval segít a helyes gyógyszerezési szokások kialakításában:

  • A gyógyszerszedéssel kapcsolatos teendők nyomon követésében (pl. bevétel, készletezés).
  • Digitális naplóban segít rögzítheteni a vérnyomásmérések eredményeit (ezeket akár a háziorvosnak is lehet továbbítani).
  • A felhasználó életritmusához igazodva, játékos ösztönzési rendszerrel támogat a rendszeres gyógyszerszedésben és vérnyomásmérésben.
  • Hasznos tippekkel és játékos eszközökkel járul hozzá kitűzött célok eléréséhez.

A HABITA tehát egy virtuális társ, amely a digitális, betegközpontú szemlélet egyik gyümölcse. A fejlesztés több szempontból egyedülálló volt Magyarországon, ami az előbb említett szemlélet miatt interaktív megközelítéssel született, tehát a fejlesztők egy elképzelt, 50 pluszos beteg igényeit vették alapul, aki időnként elfelejti beszedni a gyógyszereit. Először egy gyógyszeremlékeztetőben gondolkoztak, ami elhelyezhető lett volna a dobozon, de a való élet közbeszólt: a betegek nagy része nem tárolta magánál a teljes dobozt. Ezután adta magát a telefonos applikáció, mivel a páciensek beszámolói szerint a telefonjukat azért jellemzően maguknál hordták. Ezt követően a fejlesztők külföldi példákat kerestek, de maga a projekt alapvetően Magyarországon példátlan beruházásként kezdett megvalósulni.

A cél tehát több gyógyszert szedő betegek esetén kognitív viselkedéstani megoldásokkal a gyógyszerezési előírásokat követő szokások kialakítása, ami annyiban is volt kihívásos feladat, hogy a beteg ne érezze irritáló noszogatásnak a dolgot, mert akkor gyorsan elhagyja a platformot. Ezt a célt az alkalmazás személyre szabott tartalmakkal és motivációs üzenetekkel éri el. Az applikáció egyébként elvileg 3-6 hónap alatt képes szokást kialakítani, ekkor tehát akár már mellőzni is lehet a használatát.

A fejlesztők büszkén számoltak be arról is, hogy az augusztusi indulás óta a korai felhasználók 40 százaléka maradt aktív, és az applikációban a páciensek eddig 400 napnyi időt töltöttek összesen. A gyakorlati kérdésre, hogy az Egis miért állt be egy ilyen fejlesztés mögé, hiszen egy relatíve olcsó (200-300 forint közötti) vérnyomás gyógyszerről beszélünk, lényegében az a válasz született, hogy mindenkinek (gyártónak, betegbiztosítónak, páciensnek) jó, ha a gyógyszert rendesen, az előírások szerint szedik.

(Kép: Egis Habita/habita.hu)

További cikkek a témában:

A szívbetegek szolgálatába állítja az MI-t a Semmelweis Egyetem találmánya Az intézmény kétszázötven éves jubileumát ünnepli a SEMMELWEIS-CRT score névre keresztelt döntéstámogató rendszerrel, ami összegyűjti a páciensek klinikai adatait, és azok alapján segíti a kezelőorvost a magasabb halálozási kockázattal járó, illetve körültekintőbb utánkövetést igénylő szívelégtelen betegek azonosításában.

Negyvenöt percen át halott volt, aztán visszatért az újraélesztett nagymama Az amerikai sajtó felkapta a sztorit, csodáról beszélnek. De tényleg az történt?

Nemcsak az anya egészségi állapota állhat egy vetélés hátterében, de az apáé is Nagyon nem mindegy, hogy fogantatáskor milyen az apa egészségi állapota a várandósság végkimenetele szempontjából.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.