Nemcsak az anya egészségi állapota állhat egy vetélés hátterében, de az apáé is

2021 / 01 / 02 / Felkai Ádám
Nemcsak az anya egészségi állapota állhat egy vetélés hátterében, de az apáé is
Nagyon nem mindegy, hogy fogantatáskor milyen az apa egészségi állapota a várandósság végkimenetele szempontjából.

Az új tanulmány lényegében számokkal támasztotta alá azt, hogy a termékenység igenis csapatjáték, és messze nem egyedül az anya egészségi állapota az egyetlen befolyásoló tényező. Az olyan betegségek megléte az apáknál, mint a magas vérnyomás, az obezitás, a magas koleszterinszint, befolyásolhatja, hogy mennyire zavartalan a magzat fejlődése a születésig.

A kutatók majdnem egymillió terhesség adatait vizsgálták 2007 és 2016 között. Az adatok közt szerepelt a szülők egészségi állapota is átlagosan a fogantatás előtti négy évre visszamenőleg. Az apák kapcsán elsősorban a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, obezitás (elhízás) és cukorbetegség, valamint egyéb, jellemzően előforduló krónikus betegségeket vizsgáltak. A vizsgált terhességek ötöde végződött méhen kívüli terhességként, spontán abortuszként vagy halva születésként. A vizsgálatban az összehasonlítási alapot azok az apák adták, akik a fent leírt öt betegség egyikével sem rendelkeztek. Hozzájuk képest azok az apák, akiknél az ötből egy betegség jelen volt, már 10 százalékos valószínűséggel számolhattak azzal, hogy a magzat nem jut el az egészséges világra hozatalig. Az ötből kettő betegség jelenléte már 15 százalékos kockázatot jelentett, a három vagy annál több betegség pedig közel 20 százalékkal emelte meg a gyermek elvesztésének az esélyét.

A kutatásvezető Michael L. Eisenberg úgy nyilatkozott, hogy az apákat már a fogantatás előtt is figyelembe kell venni, hiszen a DNS felét ők adják, logikus tehát, hogy befolyással bírnak a magzat fejlődésére, valamint az egészséges világrahozatalra is.

(Címlapkép/nyitókép: Flickr/danaloganphotography)

További cikkek a Rakétán:

A várandósság alatti stressz, élethosszig tartó gyenge immunrendszert okozott, egérkísérletekben A várandóssági stressz hosszú távú hatással van a születendő gyermek immunrendszerére, és ez a hatás erősen destruktív. Az egérkísérletekből kiderülő részletek aláhúzzák: a várandós anyákra nagyon kell vigyáznunk!

Kijózanító hírek: az alkohol a várandósság minden szakaszában árthat a babának A héten napvilágot látott tanulmány szerint a várandósság alatti alkoholfogyasztás növeli az esélyét, hogy a gyermek értelmi zavarral és alacsonyabb testsúllyal születik.

Az egyiptomi férfimenstruáció mögötti lúdbőröztető valóság Egyiptomban a szegényebb vidékeken normálisnak tartották, hogy időnként a férfiak is menstruáltak. Természetesen nem erről volt szó, hanem egy borzasztó betegségről.


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.