Nemcsak az anya egészségi állapota állhat egy vetélés hátterében, de az apáé is

2021 / 01 / 02 / Felkai Ádám
Nemcsak az anya egészségi állapota állhat egy vetélés hátterében, de az apáé is
Nagyon nem mindegy, hogy fogantatáskor milyen az apa egészségi állapota a várandósság végkimenetele szempontjából.

Az új tanulmány lényegében számokkal támasztotta alá azt, hogy a termékenység igenis csapatjáték, és messze nem egyedül az anya egészségi állapota az egyetlen befolyásoló tényező. Az olyan betegségek megléte az apáknál, mint a magas vérnyomás, az obezitás, a magas koleszterinszint, befolyásolhatja, hogy mennyire zavartalan a magzat fejlődése a születésig.

A kutatók majdnem egymillió terhesség adatait vizsgálták 2007 és 2016 között. Az adatok közt szerepelt a szülők egészségi állapota is átlagosan a fogantatás előtti négy évre visszamenőleg. Az apák kapcsán elsősorban a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, obezitás (elhízás) és cukorbetegség, valamint egyéb, jellemzően előforduló krónikus betegségeket vizsgáltak. A vizsgált terhességek ötöde végződött méhen kívüli terhességként, spontán abortuszként vagy halva születésként. A vizsgálatban az összehasonlítási alapot azok az apák adták, akik a fent leírt öt betegség egyikével sem rendelkeztek. Hozzájuk képest azok az apák, akiknél az ötből egy betegség jelen volt, már 10 százalékos valószínűséggel számolhattak azzal, hogy a magzat nem jut el az egészséges világra hozatalig. Az ötből kettő betegség jelenléte már 15 százalékos kockázatot jelentett, a három vagy annál több betegség pedig közel 20 százalékkal emelte meg a gyermek elvesztésének az esélyét.

A kutatásvezető Michael L. Eisenberg úgy nyilatkozott, hogy az apákat már a fogantatás előtt is figyelembe kell venni, hiszen a DNS felét ők adják, logikus tehát, hogy befolyással bírnak a magzat fejlődésére, valamint az egészséges világrahozatalra is.

(Címlapkép/nyitókép: Flickr/danaloganphotography)

További cikkek a Rakétán:

A várandósság alatti stressz, élethosszig tartó gyenge immunrendszert okozott, egérkísérletekben A várandóssági stressz hosszú távú hatással van a születendő gyermek immunrendszerére, és ez a hatás erősen destruktív. Az egérkísérletekből kiderülő részletek aláhúzzák: a várandós anyákra nagyon kell vigyáznunk!

Kijózanító hírek: az alkohol a várandósság minden szakaszában árthat a babának A héten napvilágot látott tanulmány szerint a várandósság alatti alkoholfogyasztás növeli az esélyét, hogy a gyermek értelmi zavarral és alacsonyabb testsúllyal születik.

Az egyiptomi férfimenstruáció mögötti lúdbőröztető valóság Egyiptomban a szegényebb vidékeken normálisnak tartották, hogy időnként a férfiak is menstruáltak. Természetesen nem erről volt szó, hanem egy borzasztó betegségről.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.