Az előző nagy világjárvány idején hoztak egy idétlen óvintézkedést a csókolózásra

2021 / 01 / 16 / Felkai Ádám
Az előző nagy világjárvány idején hoztak egy idétlen óvintézkedést a csókolózásra
1918-ban a New York-i Egészségügyi Hivatal (New York State Department of Health) épp az előző globális járvány miatt osztogatott tanácsokat.

Ezek között szerepelt az is, hogy miként kellett biztonságosan csókolózni azokban a vírussal terhelt napokban. A tanács egyszerű és könnyen alkalmazható (bár kétségtelenül romantika-gyilkos) módszert ismertet: a csókolózást zsebkendőn keresztül ejtsük meg. Tehát fogjunk egy vászonzsepit, tegyük a szánk elé, és jöhet a nyelvezés. Annyira hihetetlen maga az ötlet (hiszen épp az intimitást öli ki az egészből), hogy az utóbbi időben ismét előkerült a közösségi médiában, de sokan nem voltak benne biztosak, hogy ez nem csak kacsa. A Snopes utánajárt a dolognak, és arra jutottak, hogy a hír igaz: körülbelül 100 éve a hivatalos szervek tényleg ezt tanácsolták a szerelmeseknek. A Snopes megtalálta az eredeti hírt egy történelmi archívumban, amit a Democrat and Chronicle publikált 1918. augusztus 17-én, tehát csak hónapokkal azután, hogy azonosították az USA-ban a H1N1-vírus új törzsét, amely kórokozó idővel 675 000 amerikai életét követelte. Az eredeti cikk a New York-i Egészségügyi Hivatalra hivatkozik, akik azt tanácsolták, hogy az emberek kerüljék a csókolózást, ha pedig mégsem, akkor azt legalább zsebkendőn keresztül tegyék.

A csókolózásra vonatkozó tanács csak egy volt a sokból, a Hivatal ezen kívül javasolta, hogy az emberek ne köpködjenek nyilvános helyeken, ne használjanak közös poharat, evőeszközt, illetve más hasonló, akár ma is alkalmazott óvintézkedés is előfordult. A média ugyanakkor a zsepis csókolózást kapta fel, és ez került elő országszerte a szalagcímekben. Thomas Ewing, aki a járványok történelmét kutatja, arról írt, hogy a csókos-zsepis-óvintézkedés mennyire elterjedt a nemzeti sajtóban, miközben a többi tanácsot vagy csak sietve ismertették, vagy azokról nem is szóltak.

A csókolózás pedig megint terítékre került a Covid idején is. 2020 márciusában Bill de Blasio, New York polgármestere egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a randik végén bölcs dolog lenne elhagyni a csókolózást a járványra tekintettel. Kanada egészségügyi szerve pedig azt tanácsolta tavaly szeptemberben, hogy az emberek kerüljék, hogy összeérintsék az arcuk, hacsak ezt nem az orrot és a szájat elfedő maszkban teszik.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Sokan már a spanyolnátha idején is fittyet hánytak a maszkviselésre Egyesek túl nőiesnek, míg mások egyenesen alkotmányellenesnek tartották az arcmaszkot, és minden eszközt bevetettek annak érdekében, hogy ne kelljen parancsra eltakarni arcukat.

Az eljárás, ami a spanyolnáthával is felvette a harcot Hantavírus, kanyaró, spanyolnátha. Csak néhány a huszadik század kihívásaiból, melyek ellen a legkorábbi sikeresen bevetett fegyver a vérplazmás kezelés volt. Hatékonysága ugyan elmaradt a vakcináétól, mégis jelentősen növelte a túlélés esélyét a fertőzöttekben.

Így viszonyul a koronavírus a történelem legnagyobb járványaihoz A Visual Capitalist szemléletes infografikájából kiderül, hol van a koronavírus (jelenlegi) helye a történelemben.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.