Az előző nagy világjárvány idején hoztak egy idétlen óvintézkedést a csókolózásra

2021 / 01 / 16 / Felkai Ádám
Az előző nagy világjárvány idején hoztak egy idétlen óvintézkedést a csókolózásra
1918-ban a New York-i Egészségügyi Hivatal (New York State Department of Health) épp az előző globális járvány miatt osztogatott tanácsokat.

Ezek között szerepelt az is, hogy miként kellett biztonságosan csókolózni azokban a vírussal terhelt napokban. A tanács egyszerű és könnyen alkalmazható (bár kétségtelenül romantika-gyilkos) módszert ismertet: a csókolózást zsebkendőn keresztül ejtsük meg. Tehát fogjunk egy vászonzsepit, tegyük a szánk elé, és jöhet a nyelvezés. Annyira hihetetlen maga az ötlet (hiszen épp az intimitást öli ki az egészből), hogy az utóbbi időben ismét előkerült a közösségi médiában, de sokan nem voltak benne biztosak, hogy ez nem csak kacsa. A Snopes utánajárt a dolognak, és arra jutottak, hogy a hír igaz: körülbelül 100 éve a hivatalos szervek tényleg ezt tanácsolták a szerelmeseknek. A Snopes megtalálta az eredeti hírt egy történelmi archívumban, amit a Democrat and Chronicle publikált 1918. augusztus 17-én, tehát csak hónapokkal azután, hogy azonosították az USA-ban a H1N1-vírus új törzsét, amely kórokozó idővel 675 000 amerikai életét követelte. Az eredeti cikk a New York-i Egészségügyi Hivatalra hivatkozik, akik azt tanácsolták, hogy az emberek kerüljék a csókolózást, ha pedig mégsem, akkor azt legalább zsebkendőn keresztül tegyék.

A csókolózásra vonatkozó tanács csak egy volt a sokból, a Hivatal ezen kívül javasolta, hogy az emberek ne köpködjenek nyilvános helyeken, ne használjanak közös poharat, evőeszközt, illetve más hasonló, akár ma is alkalmazott óvintézkedés is előfordult. A média ugyanakkor a zsepis csókolózást kapta fel, és ez került elő országszerte a szalagcímekben. Thomas Ewing, aki a járványok történelmét kutatja, arról írt, hogy a csókos-zsepis-óvintézkedés mennyire elterjedt a nemzeti sajtóban, miközben a többi tanácsot vagy csak sietve ismertették, vagy azokról nem is szóltak.

A csókolózás pedig megint terítékre került a Covid idején is. 2020 márciusában Bill de Blasio, New York polgármestere egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a randik végén bölcs dolog lenne elhagyni a csókolózást a járványra tekintettel. Kanada egészségügyi szerve pedig azt tanácsolta tavaly szeptemberben, hogy az emberek kerüljék, hogy összeérintsék az arcuk, hacsak ezt nem az orrot és a szájat elfedő maszkban teszik.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Sokan már a spanyolnátha idején is fittyet hánytak a maszkviselésre Egyesek túl nőiesnek, míg mások egyenesen alkotmányellenesnek tartották az arcmaszkot, és minden eszközt bevetettek annak érdekében, hogy ne kelljen parancsra eltakarni arcukat.

Az eljárás, ami a spanyolnáthával is felvette a harcot Hantavírus, kanyaró, spanyolnátha. Csak néhány a huszadik század kihívásaiból, melyek ellen a legkorábbi sikeresen bevetett fegyver a vérplazmás kezelés volt. Hatékonysága ugyan elmaradt a vakcináétól, mégis jelentősen növelte a túlélés esélyét a fertőzöttekben.

Így viszonyul a koronavírus a történelem legnagyobb járványaihoz A Visual Capitalist szemléletes infografikájából kiderül, hol van a koronavírus (jelenlegi) helye a történelemben.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.