Az emberi agy nagyon hasonló a hangszerekhez

2021 / 08 / 09 / Perei Dóra
Az emberi agy nagyon hasonló a hangszerekhez
A tudományos társadalom évtizedekre visszanyúló nézetei szerint az agy egy fejlett Geiger–Müller-számlálóként működik, amelyben a neuronok elsülési gyakorisága felelős az információk tárolásáért.

Egy új tanulmány szerint azonban az emberi agy sokkal inkább egy hangszerre emlékeztet, egészen pontosan a zongora billenytyűinek leütéséhez: ugyanis nemcsak az számít, hogy hányszor sül el egy adott idegsejt, hanem az is, hogy a többi idegsejt működéséhez viszonyítva ez mikor történik meg.

A 3D-s organoid emberi előagy a jövő egyik legnagyobb durranása lehet A találmány felválthatja az állatkísérleteket, de vajon etikusnak nevezhető ez a fajta kísérletezés?

A kísérletet a Columbia Egyetem kutatói, Joshua Jacobs és csapata végezte, akik bebizonyították, hogy az agyi aktivitás során a neuronok működésében megfigyelhető időzítés is fontos. Ezt korábbi, patkányokon folytatott kísérletek során már megfigyelték az állatok agyának egyes részein, csakhogy a szóban forgó új eredmények alapján ez a fajta információkódolás jóval általánosabb az emlősök agyában, mint azt a tudósok gondolták.

Ez a jelenség az úgynevezett fázisprecesszió, amely leegyszerűsítve az agy egy adott területének elektromos aktivitását jellemző agyhullámok folytonos ritmusa, illetve az adott régióban található neuronok pontos aktiválódása közötti kapcsolat. A tanulmány szerint mindezt úgy kell elképzelni, hogy például a théta agyhullámok időben statikus mintázatot mutatnak, az egyes neuronok működése azonban ennél jóval rendszertelenebb,

így azok az agyhullám különböző pontjain lépnek működésbe.

Ezt legelőször patkányokon figyelték meg a térbeli elhelyezkedéssel kapcsolatos információk elraktározásának vizsgálata során. Ez a folyamat úgy az emberi, mint a patkányok agyában az úgynevezett helysejtek közreműködésével történik, amelyek specifikus régiókra tagolódnak. Az agy az általuk létrehozott rendszerre vetíti rá aktuális tartózkodási helyünket, a neuronok által kódolva az útvonalat, amelyet bejárunk rajta. Minél közelebb járunk egy régió közepéhez, a sejtek elsülése annál gyorsabb ütemre kapcsol. Amint elhagyjuk az egyik régiót, és átlépünk egy másikba, az elsőben található neuronok működése fokozatosan elhal, míg a másodiké felgyorsul.

Ugyanakkor nem csupán a neuronok elsülésének gyakorisága fontos, hanem az aktivitás időzítése is fontos. Ahogy a patkány átmegy egy régión, a hozzá tartozó sejtek egyre korábban elsülnek a kialakuló théta hullámon. Amikor az átkerül egy másik régióba, az első sejt majdhogynem egyszerre sül el a szomszédos régió utolsó helysejtjének végső aktivitásával. Ezek a csaknem egyszerre történő elsülések megerősítik a sejtek közti kapcsolatot, azaz a szinapszist, és az útvonal adott szakasza ennek révén rögzül az agyban. (A szinapszisok megerősödésére a vizsgálatok szerint csak akkor kerül sor, ha idegsejt elsülése között kevesebb idő telik el a másodperc tízezred részénél.)

A fázisprecesszió a patkányoknál egyértelműen kimutatható, illetve a tudósok már felfedezték a jelenség nyomait denevérekben, illetve selyemmajmokban is, emberekben azonban mostanáig nem tudták igazolni ezt a működést. Ennek oka, hogy az egyes neuronok működésének megfigyelése igen invazív előkészületeket igényel, amit alapesetben emberi alanyokon nem hajtanak végre. Vagyis ezt a lépést a Columbiai Egyetem kutatói sem szegték meg, helyette egy évekkel ezelőtti vizsgálat eredményeit hasznosították.

A kísérlet során tizenhárom epilepsziás beteg agyába ültettek elektródákat, rohamaik részletes megfigyelése céljából. A kutatók az alanyoknak időközben egy virtuális valóságot szimuláló játékot is elindítottak, majd felkérték őket a játékra, amiben egy virtuális terepen haladtak keresztül egy joystick segítségével. A kapott információk utólagos elemzése során a kutatóknak sikeresen kimutatták a fázisprecessziót a vizsgált neuronok tizenkét százalékánál.

Élő agyszövet kísérletek - és etikai kérdéseik Egy orvos-etikus beszámolója a tudatosságunkban szerepet játszó agyszövetekkel való munka nyitott kérdéseiről.

Míg más kutatások szerint a fázisprecesszió a tájékozódáson túl is jelentős szerepet tölthet be az emlősök agyában. Bizonyos fajok bizonyos agyrégióiban már ki is mutatták ezt, elsősorban a hangok és az illatok feldolgozásáért felelős központjaiban. A jelenség emberekben jelenleg az időre érzékeny agyi sejtek, és a képsorozatok feldolgozásában szerepet játszó neuronok kapcsán mutatható ki.

A korábbi kutatásokból kiindulva a fázisprecesszió segítségével az agy időpontok, képek és események komplett sorát is egymáshoz kapcsolhatja, hasonlóan a térbeli pozíciókhoz. Hogy ez miért érdekes? Mert a kutatók szerint ezáltal elképzelhető, hogy pontosan ez adja a szerv univerzális kódrendszerének alapjait. Legalábbis az emlősök esetén. Egy ilyen típusú, az időzítésen is alapuló kódrendszer továbbá megmagyarázná azt is, hogyan tanulunk olyan gyorsan,

ami pusztán a neuronok elsülési gyakoriságával nem megmagyarázható.

Az emberi agy fejlettségét bizonyítja az is, hogy a mesterséges intelligencia vezérlésű rendszereknek gyakran több száz vagy több ezer alkalommal kell látniuk ugyanazt a jelenséget annak elsajátításához,  addig agyunk egy, vagy mindössze pár alapján elsajátít valamit. A kutatók szerint azonban a folyamat sikerességéhez más is hozzájárulhat az eddig feltételezett működéseken kívül.

Alighanem ez a fázisprecesszió, amely rögtön az első információk beérkezésénél elkezdi megerősíteni azokat, majd minden újabb ismétlésnél egyre könnyebben tovább erősödik. Bár a jelenséggel kapcsolatos - embereken végzett - vizsgálat jelenleg nagyon kevés, ez az új elmélet kétségkívül izgalmas információkkal szolgál arról, hogyan is sajátíthatunk el új ismereteket.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Hamarosan egy ENSZ-hez hasonló szervezet tömörítheti a világ agykutatóit, ám addig még sok akadályt meg kell ugrani "Új korszak kezdődik az idegtudományban, ahol az idegtudósok nagy mennyiségű adathoz hozzáférhetnek, majd nemzetközi szinten megoszthatják eredményeiket."

A magasabb érzelmi intelligencia segít kiszűrni az álhíreket Az álhírek és pletykák mindig is részei voltak az emberek közti kommunikációnak, de a közösségi média oldalak megjelenése óta fénysebességgel terjed egy-egy hír, így érdemes elővenni az objektivitásunkat, ha biztosan el szeretnénk kerülni az álhírek csapdáját.

Úgy gondolkodik, akár egy ember, a DeepMind legújabb mesterséges intelligenciája A MuZero nevű mesterséges intelligencia abban előrelépés, hogy nem kell ismernie a szabályokat ahhoz, hogy nyerjen egy játékban. Ennek jelentősége óriási: ez az első lépés egy minden szituációban helytálló algoritmus felé.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.