Az ENSZ szerint nem várt következményei lehetnek az idegrendszerrel közvetlenül összekapcsolt számítógépeknek

2023 / 07 / 18 / Pőcze Balázs
Az ENSZ szerint nem várt következményei lehetnek az idegrendszerrel közvetlenül összekapcsolt számítógépeknek
Párizsban tartott konferenciát múlt héten az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO. A szervezet szerint a neurotechnológiának lehetnek hasznos alkalmazási területei, azonban tartanak az ezeket kísérő kockázatoktól.

Az elmúlt években számtalanszor írtunk a Rakétán az emberi idegrendszert számítógépes eszközökkel manipuláló orvosi technológiákról, például amikor Elon Musk Neuralinkje segítségével egy majom egy videojátékot irányított, vagy amikor ausztrál orvosok azt nyilatkozták, hogy lassan embereken tesztelik a megoldást, amelynek segítségével a látássérültek visszanyerhetik a látásukat. Ilyen gyors fejlődés mellett érthető, hogy az UNESCO szakemberei úgy látták, hogy

itt az ideje egy etikai keretrendszernek, amely utat mutat a neurotechnológia alkalmazásával kapcsolatban,

számolt be a Gizmodo. Amint azt a szervezet júniusban publikált közleménye felidézi, százkilencvennégy tagállamuk jobban meg kell, hogy értse a terület etikai vetületeit, hogy így megfogalmazhasson irányelveket, ahogyan tette azt az emberi genomok, genetikai adatok, vagy a mesterséges intelligencia esetében. Audrey Azoulay főigazgató szerint "a neurotechnológia megoldhat sok egészségügyi problémát, ugyanakkor hozzáférhet az emberek agyához, és manipulálhatja azt, információkat létrehozva az identitásunkról, az érzelmeinkről. Veszélyeztetheti az emberi méltósághoz, szabadsághoz, szabad gondolkodáshoz és a magánszférához fűződő jogainkat". Az idegi információk és a mesterséges intelligencia találkozása szintén sajátos veszélyeket rejt az UNESCO szerint.

Ezzel együtt, mivel minden nyolcadik ember mentális vagy idegrendszeri betegségekkel él együtt, és ennek kezelése a fejlett országokban az egészségügyi költségek harmadát teszi ki, a technológia alkalmazása sok jótékony hatással is bírhat. A neurotechnológia a szervezet szerint ígéretes "a neurológiai betegségek miatti halálozások, és az azok miatt fogyatékkal élők számának csökkentésében, például az epilepszia, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, vagy a stroke esetében". A július 13-i konferencia eredményeiről az UNESCO egyelőre nem adott ki közleményt.

(Borítókép: Horacio Villalobos/Corbis via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.