Az ENSZ szerint nem várt következményei lehetnek az idegrendszerrel közvetlenül összekapcsolt számítógépeknek

2023 / 07 / 18 / Pőcze Balázs
Az ENSZ szerint nem várt következményei lehetnek az idegrendszerrel közvetlenül összekapcsolt számítógépeknek
Párizsban tartott konferenciát múlt héten az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO. A szervezet szerint a neurotechnológiának lehetnek hasznos alkalmazási területei, azonban tartanak az ezeket kísérő kockázatoktól.

Az elmúlt években számtalanszor írtunk a Rakétán az emberi idegrendszert számítógépes eszközökkel manipuláló orvosi technológiákról, például amikor Elon Musk Neuralinkje segítségével egy majom egy videojátékot irányított, vagy amikor ausztrál orvosok azt nyilatkozták, hogy lassan embereken tesztelik a megoldást, amelynek segítségével a látássérültek visszanyerhetik a látásukat. Ilyen gyors fejlődés mellett érthető, hogy az UNESCO szakemberei úgy látták, hogy

itt az ideje egy etikai keretrendszernek, amely utat mutat a neurotechnológia alkalmazásával kapcsolatban,

számolt be a Gizmodo. Amint azt a szervezet júniusban publikált közleménye felidézi, százkilencvennégy tagállamuk jobban meg kell, hogy értse a terület etikai vetületeit, hogy így megfogalmazhasson irányelveket, ahogyan tette azt az emberi genomok, genetikai adatok, vagy a mesterséges intelligencia esetében. Audrey Azoulay főigazgató szerint "a neurotechnológia megoldhat sok egészségügyi problémát, ugyanakkor hozzáférhet az emberek agyához, és manipulálhatja azt, információkat létrehozva az identitásunkról, az érzelmeinkről. Veszélyeztetheti az emberi méltósághoz, szabadsághoz, szabad gondolkodáshoz és a magánszférához fűződő jogainkat". Az idegi információk és a mesterséges intelligencia találkozása szintén sajátos veszélyeket rejt az UNESCO szerint.

Ezzel együtt, mivel minden nyolcadik ember mentális vagy idegrendszeri betegségekkel él együtt, és ennek kezelése a fejlett országokban az egészségügyi költségek harmadát teszi ki, a technológia alkalmazása sok jótékony hatással is bírhat. A neurotechnológia a szervezet szerint ígéretes "a neurológiai betegségek miatti halálozások, és az azok miatt fogyatékkal élők számának csökkentésében, például az epilepszia, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, vagy a stroke esetében". A július 13-i konferencia eredményeiről az UNESCO egyelőre nem adott ki közleményt.

(Borítókép: Horacio Villalobos/Corbis via Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.