Az Európai Unió arra készül, hogy megalkossa a Föld digitális mását

2021 / 02 / 26 / Bobák Áron
Az Európai Unió arra készül, hogy megalkossa a Föld digitális mását
Az ETH Zürich kutatói a klímaváltozás hosszútávú hatásainak tanulmányozására egy olyan digitális Földet hoznának létre, amely az időjárás-előrejelzés rendkívüli fejlődését tenné lehetővé. Igaz, jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan szuperszámítógép, ami egy ilyen szimulációt képes lenne futtatni.

A digitális Föld segítene a kutatóknak abban, hogy előre megjósolják a klímaváltozás következményeit, hiszen gyakorlatilag bármit lemodellezhetnének rajta, akár évekre előre is. "Például ha tervezel egy két méter magas védőgátat Hollandiában, akkor le tudom futtatni az adatokat a digitális másolaton, és ellenőrizni, hogy a gát 2050-ben is védeni fog-e a lehetséges extrém eseményektől" - magyarázza Peter Bauer, a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának kutatási osztályának az igazgatóhelyettese az erről szóló sajtóközleményben.

A Nature tudományos folyóiratban február 1-én publikált tanulmány szerint a "földi rendszer szimuláció" egy olyan módszertani keretrendszert használna, amely az időjárás-előrejelzés rendkívüli fejlődését tenné lehetővé. Ennek a célja, hogy tanulmányozni tudják az egyes állami szabályozások és más tényezők hatását még azok hatályba lépése előtt, így a kutatóknak lehetőségük nyílik kikísérletezni, hogy milyen intézkedésekkel lehet a lehető leghatékonyabban csökkenteni a klímaváltozás hatásait.

Az Intersting Engineering beszámolója szerint a digitális Föld a Destination Earth (DestinE) nevű EU-s projekt keretében valósulhat meg, amelynek végső célja, hogy az emberiség 2050-re elérje a nettő karbonsemlegességet. A projektben a mesterséges intelligencia és a big data is komoly szerepet fog kapni, ezáltal lényegesen gyorsabbá válik a fontos információk kiszűrése a nagy adathalmazokból, és a szimulációkat is sokkal gyorsabban lehet majd lefuttatni.

A digitális Föld létrehozásának ugyanakkor egyelőre még van néhány komoly technikai akadálya, ugyanis az ETH Zürich szerint még a jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépek sem rendelkeznek azzal a számítási kapacitással, ami egy ilyen szimuláció futtatásához szükséges lenne. Ez az akadály azonban hamarosan elhárulhat: ahogy arról korábban írtunk, az Európai Parlament és az EU tagországai tavaly decemberben egyeztek meg a Digitális Európa program költségvetésének részleteiről, amely példátlanul nagy összeget fordít a digitalizáció felgyorsítására a következő EU-s költségvetési ciklusban. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások, a kiberbiztonság erősítése és a digitális képességek fejlesztése mellett a program kiemelt részét képezi a szuperszámítógépes kapacitások fejlesztése is.

(A nyitókép illusztráció, Fotó: Leonard Ortiz/Digital First Media/Orange County Register/Getty Images)

További cikkek a témában:

Egy szimuláció szerint óriási szerencse, hogy Földünk lakható bolygó A tudósok, és egy új szimuláció szerint az elmúlt 4 milliárd év viszontagságai alatt pusztán a véletlennek köszönhető, hogy bolygónk lakható maradt. Az esélyek inkább dolgoztak ellenünk, mint értünk.

Neuralville, a nemlétező város, ahol feltérképezik az agyunkat A szimulált kisvárosban mindenki csak tizenöt percet tölthet. De ennyi is elég, hogy a kutatók új perspektívába helyezzék az emberi agy működésének talányait.

Drámai sebességgel, gyorsulva olvad a Föld jégtakarója A Föld sarki jégsapkái 57 százalékkal gyorsabban olvadnak, mint harminc évvel ezelőtt, 1995 óta a becslések szerint 28 millió köbkilométer jég tűnhetett el a tengerekről és a szárazföldekről összesen.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
A Föld és a Mars kozmikus keringője hatással van a földi óceán mélyére, ami a klímaváltozás szempontjából is tartogathat jó hírt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.