Az Európai Unió arra készül, hogy megalkossa a Föld digitális mását

2021 / 02 / 26 / Bobák Áron
Az Európai Unió arra készül, hogy megalkossa a Föld digitális mását
Az ETH Zürich kutatói a klímaváltozás hosszútávú hatásainak tanulmányozására egy olyan digitális Földet hoznának létre, amely az időjárás-előrejelzés rendkívüli fejlődését tenné lehetővé. Igaz, jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan szuperszámítógép, ami egy ilyen szimulációt képes lenne futtatni.

A digitális Föld segítene a kutatóknak abban, hogy előre megjósolják a klímaváltozás következményeit, hiszen gyakorlatilag bármit lemodellezhetnének rajta, akár évekre előre is. "Például ha tervezel egy két méter magas védőgátat Hollandiában, akkor le tudom futtatni az adatokat a digitális másolaton, és ellenőrizni, hogy a gát 2050-ben is védeni fog-e a lehetséges extrém eseményektől" - magyarázza Peter Bauer, a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának kutatási osztályának az igazgatóhelyettese az erről szóló sajtóközleményben.

A Nature tudományos folyóiratban február 1-én publikált tanulmány szerint a "földi rendszer szimuláció" egy olyan módszertani keretrendszert használna, amely az időjárás-előrejelzés rendkívüli fejlődését tenné lehetővé. Ennek a célja, hogy tanulmányozni tudják az egyes állami szabályozások és más tényezők hatását még azok hatályba lépése előtt, így a kutatóknak lehetőségük nyílik kikísérletezni, hogy milyen intézkedésekkel lehet a lehető leghatékonyabban csökkenteni a klímaváltozás hatásait.

Az Intersting Engineering beszámolója szerint a digitális Föld a Destination Earth (DestinE) nevű EU-s projekt keretében valósulhat meg, amelynek végső célja, hogy az emberiség 2050-re elérje a nettő karbonsemlegességet. A projektben a mesterséges intelligencia és a big data is komoly szerepet fog kapni, ezáltal lényegesen gyorsabbá válik a fontos információk kiszűrése a nagy adathalmazokból, és a szimulációkat is sokkal gyorsabban lehet majd lefuttatni.

A digitális Föld létrehozásának ugyanakkor egyelőre még van néhány komoly technikai akadálya, ugyanis az ETH Zürich szerint még a jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépek sem rendelkeznek azzal a számítási kapacitással, ami egy ilyen szimuláció futtatásához szükséges lenne. Ez az akadály azonban hamarosan elhárulhat: ahogy arról korábban írtunk, az Európai Parlament és az EU tagországai tavaly decemberben egyeztek meg a Digitális Európa program költségvetésének részleteiről, amely példátlanul nagy összeget fordít a digitalizáció felgyorsítására a következő EU-s költségvetési ciklusban. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások, a kiberbiztonság erősítése és a digitális képességek fejlesztése mellett a program kiemelt részét képezi a szuperszámítógépes kapacitások fejlesztése is.

(A nyitókép illusztráció, Fotó: Leonard Ortiz/Digital First Media/Orange County Register/Getty Images)

További cikkek a témában:

Egy szimuláció szerint óriási szerencse, hogy Földünk lakható bolygó A tudósok, és egy új szimuláció szerint az elmúlt 4 milliárd év viszontagságai alatt pusztán a véletlennek köszönhető, hogy bolygónk lakható maradt. Az esélyek inkább dolgoztak ellenünk, mint értünk.

Neuralville, a nemlétező város, ahol feltérképezik az agyunkat A szimulált kisvárosban mindenki csak tizenöt percet tölthet. De ennyi is elég, hogy a kutatók új perspektívába helyezzék az emberi agy működésének talányait.

Drámai sebességgel, gyorsulva olvad a Föld jégtakarója A Föld sarki jégsapkái 57 százalékkal gyorsabban olvadnak, mint harminc évvel ezelőtt, 1995 óta a becslések szerint 28 millió köbkilométer jég tűnhetett el a tengerekről és a szárazföldekről összesen.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.