Az igazán okos otthon a villanyszámlán is spórol

2022 / 09 / 02 / Bobák Áron
Az igazán okos otthon a villanyszámlán is spórol
A háztartási eszközeink minősége jelentősen befolyásolhatja, hogy mekkora villanyszámlát kell befizetnünk a hó végén, most pedig, hogy az energiaárak egész Európában elszálltak, valószínűleg még azok is érzékenyebben reagálnak erre a kérdésre, akiket eddig hidegen hagyott a fenntarthatóság. A Samsung a berlini IFA 2022 kiállításon mutatta be, hogy a mesterséges intelligencia és a hálózatba kapcsolt okoseszközök hogyan tudnak hozzájárulni az energiatakarékossághoz, igaz, ehhez jelenleg még tényleg a legmodernebb háztartási gépekre van szükségünk.

Hogy a fenntarthatóság, mint hívószó, mennyire őszinte törekvés vagy mennyire szolgálja az üzleti érdekeket a Samsungnál, az persze képezheti viták tárgyát: a vállalat annak idején már azt is a környezetvédelmi szempontokkal indokolta, hogy a telefonok dobozaiból elhagyták a töltőt, azóta viszont bemutattak néhány olyan megoldást is, ami kevésbé osztja meg a vásárlókat. Tavaly óta például az új tévéiket már napelemmel (sőt, Wi-Fi-jelekkel!) tölthető távirányítóval hozzák forgalomba, a készülékeik gyártásához pedig egy ideje már olyan műanyagot is felhasználnak, amit az Indiai-óceánból kihalászott halászhálókból hasznosítottak újra.

Amíg ezeket az újításokat még inkább csak óvatos tapogatózásként lehetett értelmezni, az IFA-n bejelentett megoldások már valóban abba az irányba mutatnak, hogy az elektronikus eszközeinket a jövőben sokkal gazdaságosabban tudjuk üzemeltetni. Ebből a szempontból a legfontosabb újítás a SmartThings Energia névre keresztelt mesterséges intelligencia alapú rendszer, amely a csatlakoztatott okoseszközöket úgy optimalizálja, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. Tanya Weller, a Samsung nagy-britanniai divíziójának okos eszközökért felelős marketing igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az MI Energia üzemmód segítségével a Samsung legmagasabb energiahatékonyságú mosógépei hidegmosás esetén akár az energia 70%-át is megspórolhatják, de a hűtőszekrények fogyasztása is legalább 10%-ot csökkenhet annak köszönhetően, hogy az eszköz képes az ajtónyitási szokások alapján szabályozni a hőmérsékletet. A mesterséges intelligencia alkalmazása a hőszivattyús fűtési rendszereknél 40, míg a szárítógépeknél és a légkondicionálók esetében 20%-os energiamegtakarítást eredményezhet a Samsung szerint.

Hogy a Samsung éppen most lép a piacra egy ilyen megoldással, feltehetőleg nem csak annak tudható be, hogy ma már minden magára valamit adó cég kommunikációjában egyre hangsúlyosabb szerep jut a klímaváltozás elleni intézkedéseknek. Az orosz-ukrán háború, valamint az arra adott határozott nyugati szankciók hatására az utóbbi időben Európa-szerte elszálltak az energiaárak, Magyarországon például havi 210 kWh-s fogyasztás felett többször annyit kell fizetni az elektromos áramért, mint egy hónappal ezelőtt.

A Samsung készülékein túl is egyre több okoseszközt támogató SmartThings-ökoszisztéma számos más módon is képes optimalizálni a lakás energiafogyasztását, amire a keynote-ot követően személyesen is láttunk néhány egészen praktikus, a valóságtól nem túlságosan elrugaszkodott példát. Ilyen megoldás, hogy ha rendelkezünk a megfelelő eszközökkel, akkor akár azt is beállíthatjuk, hogy a függöny automatikusan behúzódjon, amikor bekapcsol a klíma, ezzel is csökkentve annak energiaigényét.

A Samsung ezeket a megoldásokat is felhasználva a Q CELLS napelemgyártó cég segítségével kifejlesztett egy nulla energiaigényű otthont is, amely állításuk szerint a SmartThing-vezérléssel "képes napelemek segítségével fenntartható energiát termelni és tárolni a Samsung készülékek működtetéséhez". Weller ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a megoldást szeretnék egész Európában elterjeszteni, aminek érdekében több céggel is összefogtak, például az ABB-vel, amely az energiatárolást biztosítja a klímabarát ház számára.

Kevésbé hangzatos, de felhasználói szempontból annál fontosabb bejelentés, hogy a Samsung a mosógépek és szárítógépek digitális inverter motorjára valamint a hűtőgépek digitális inverter kompresszorára húsz év garanciat vállal. Ez a cég álláspontja szerint szintén a fenntarthatóságot szolgálja, csakúgy mint az, hogy a Bespoke hűtőknél cserélhetővé tették a borítást, így pusztán esztétikai megfontolásokból már nem muszáj az egész hűtőt kicserélni. A mosógépek esetében további érdekesség, hogy a Patagonia nevű céggel együttműködve a Samsung egy olyan új technológiát fejlesztett ki, amely képes csökkenteni a mosás során keletkező mikroműanyag-szennyezést, ami a technológia továbbfejlesztésével a jövőben akár 54%-kal is kevesebb lehet, mint a jelenlegi mosógépeknél.

A cég a fenntarthatóságon kívül is számos olyan megoldást mutatott be, amellyel a hálózatba kapcsolt eszközök jobbá tehetik a felhasználók életét. A Samsung új mosógépei például már nem csak arra képesek, hogy azonosítsák, milyen és mennyire koszos ruhákat pakolnak beléjük, és ennek tükrében optimalizálják a víz mennyiségét, de a telefonunkon azt is jelzik nekünk, ha fogytán a mosópor. A robotporszívó sem csak takarításra használható már, hiszen a kamerája segítségével automatikusan képes megtalálni a háziállatokat a lakásban, akiknek ezután akár zenét is lejátszhatunk, hogy megnyugtassuk őket, amíg távol vagyunk. Ezek tükrében szinte már meg sem lepődünk rajta, hogy az okossütőt a távolból is ellenőrizhetjük és irányíthatjuk a telefonunk segítségével vagy hogy a hűtőszekrényünk arra is tud figyelmeztetni a SmartThings appon keresztül, ha véletlenül nyitva felejtettük az ajtaját.

Ahogy a bemutatón elhangzott, az új Bespoke MI mosógépek és szárítók, sütők, alulfagyasztós hűtőszekrények, valamint a levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszerek már a következő hónapokban piacra kerülnek, habár az árukat egyelőre nem árulta el a Samsung. Benjamin Braun, a Samsung Europe marketing igazgatója azt viszont elmondta, hogy a következő öt évben a cég mintegy 350 milliárd eurót fog fejlesztésekre költeni, a céljuk pedig az, hogy már 2023-ra a legfőbb termékkategóriáiknak mindegyike 100%-ban Wi-Fi és SmartThings kompatibilisek legyen, ennek következtében pedig az enegiatakarékossági megoldásaik is elérhetővé váljanak az összes új hűtőn, mosógépen és légkondicionálón is.

A Rakéta.hu a Samsung meghívására és támogatásával vett részt az IFA kiállításon.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban? Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi opció, de mielőtt belekezdenénk a kialakításába nem árt odafigyelni néhány részletre. Hamarosan nagy változások érkeznek az okosotthon rendszerek terén.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.