Az igazán okos otthon a villanyszámlán is spórol

2022 / 09 / 02 / Bobák Áron
Az igazán okos otthon a villanyszámlán is spórol
A háztartási eszközeink minősége jelentősen befolyásolhatja, hogy mekkora villanyszámlát kell befizetnünk a hó végén, most pedig, hogy az energiaárak egész Európában elszálltak, valószínűleg még azok is érzékenyebben reagálnak erre a kérdésre, akiket eddig hidegen hagyott a fenntarthatóság. A Samsung a berlini IFA 2022 kiállításon mutatta be, hogy a mesterséges intelligencia és a hálózatba kapcsolt okoseszközök hogyan tudnak hozzájárulni az energiatakarékossághoz, igaz, ehhez jelenleg még tényleg a legmodernebb háztartási gépekre van szükségünk.

Hogy a fenntarthatóság, mint hívószó, mennyire őszinte törekvés vagy mennyire szolgálja az üzleti érdekeket a Samsungnál, az persze képezheti viták tárgyát: a vállalat annak idején már azt is a környezetvédelmi szempontokkal indokolta, hogy a telefonok dobozaiból elhagyták a töltőt, azóta viszont bemutattak néhány olyan megoldást is, ami kevésbé osztja meg a vásárlókat. Tavaly óta például az új tévéiket már napelemmel (sőt, Wi-Fi-jelekkel!) tölthető távirányítóval hozzák forgalomba, a készülékeik gyártásához pedig egy ideje már olyan műanyagot is felhasználnak, amit az Indiai-óceánból kihalászott halászhálókból hasznosítottak újra.

Amíg ezeket az újításokat még inkább csak óvatos tapogatózásként lehetett értelmezni, az IFA-n bejelentett megoldások már valóban abba az irányba mutatnak, hogy az elektronikus eszközeinket a jövőben sokkal gazdaságosabban tudjuk üzemeltetni. Ebből a szempontból a legfontosabb újítás a SmartThings Energia névre keresztelt mesterséges intelligencia alapú rendszer, amely a csatlakoztatott okoseszközöket úgy optimalizálja, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. Tanya Weller, a Samsung nagy-britanniai divíziójának okos eszközökért felelős marketing igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az MI Energia üzemmód segítségével a Samsung legmagasabb energiahatékonyságú mosógépei hidegmosás esetén akár az energia 70%-át is megspórolhatják, de a hűtőszekrények fogyasztása is legalább 10%-ot csökkenhet annak köszönhetően, hogy az eszköz képes az ajtónyitási szokások alapján szabályozni a hőmérsékletet. A mesterséges intelligencia alkalmazása a hőszivattyús fűtési rendszereknél 40, míg a szárítógépeknél és a légkondicionálók esetében 20%-os energiamegtakarítást eredményezhet a Samsung szerint.

Hogy a Samsung éppen most lép a piacra egy ilyen megoldással, feltehetőleg nem csak annak tudható be, hogy ma már minden magára valamit adó cég kommunikációjában egyre hangsúlyosabb szerep jut a klímaváltozás elleni intézkedéseknek. Az orosz-ukrán háború, valamint az arra adott határozott nyugati szankciók hatására az utóbbi időben Európa-szerte elszálltak az energiaárak, Magyarországon például havi 210 kWh-s fogyasztás felett többször annyit kell fizetni az elektromos áramért, mint egy hónappal ezelőtt.

A Samsung készülékein túl is egyre több okoseszközt támogató SmartThings-ökoszisztéma számos más módon is képes optimalizálni a lakás energiafogyasztását, amire a keynote-ot követően személyesen is láttunk néhány egészen praktikus, a valóságtól nem túlságosan elrugaszkodott példát. Ilyen megoldás, hogy ha rendelkezünk a megfelelő eszközökkel, akkor akár azt is beállíthatjuk, hogy a függöny automatikusan behúzódjon, amikor bekapcsol a klíma, ezzel is csökkentve annak energiaigényét.

A Samsung ezeket a megoldásokat is felhasználva a Q CELLS napelemgyártó cég segítségével kifejlesztett egy nulla energiaigényű otthont is, amely állításuk szerint a SmartThing-vezérléssel "képes napelemek segítségével fenntartható energiát termelni és tárolni a Samsung készülékek működtetéséhez". Weller ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a megoldást szeretnék egész Európában elterjeszteni, aminek érdekében több céggel is összefogtak, például az ABB-vel, amely az energiatárolást biztosítja a klímabarát ház számára.

Kevésbé hangzatos, de felhasználói szempontból annál fontosabb bejelentés, hogy a Samsung a mosógépek és szárítógépek digitális inverter motorjára valamint a hűtőgépek digitális inverter kompresszorára húsz év garanciat vállal. Ez a cég álláspontja szerint szintén a fenntarthatóságot szolgálja, csakúgy mint az, hogy a Bespoke hűtőknél cserélhetővé tették a borítást, így pusztán esztétikai megfontolásokból már nem muszáj az egész hűtőt kicserélni. A mosógépek esetében további érdekesség, hogy a Patagonia nevű céggel együttműködve a Samsung egy olyan új technológiát fejlesztett ki, amely képes csökkenteni a mosás során keletkező mikroműanyag-szennyezést, ami a technológia továbbfejlesztésével a jövőben akár 54%-kal is kevesebb lehet, mint a jelenlegi mosógépeknél.

A cég a fenntarthatóságon kívül is számos olyan megoldást mutatott be, amellyel a hálózatba kapcsolt eszközök jobbá tehetik a felhasználók életét. A Samsung új mosógépei például már nem csak arra képesek, hogy azonosítsák, milyen és mennyire koszos ruhákat pakolnak beléjük, és ennek tükrében optimalizálják a víz mennyiségét, de a telefonunkon azt is jelzik nekünk, ha fogytán a mosópor. A robotporszívó sem csak takarításra használható már, hiszen a kamerája segítségével automatikusan képes megtalálni a háziállatokat a lakásban, akiknek ezután akár zenét is lejátszhatunk, hogy megnyugtassuk őket, amíg távol vagyunk. Ezek tükrében szinte már meg sem lepődünk rajta, hogy az okossütőt a távolból is ellenőrizhetjük és irányíthatjuk a telefonunk segítségével vagy hogy a hűtőszekrényünk arra is tud figyelmeztetni a SmartThings appon keresztül, ha véletlenül nyitva felejtettük az ajtaját.

Ahogy a bemutatón elhangzott, az új Bespoke MI mosógépek és szárítók, sütők, alulfagyasztós hűtőszekrények, valamint a levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszerek már a következő hónapokban piacra kerülnek, habár az árukat egyelőre nem árulta el a Samsung. Benjamin Braun, a Samsung Europe marketing igazgatója azt viszont elmondta, hogy a következő öt évben a cég mintegy 350 milliárd eurót fog fejlesztésekre költeni, a céljuk pedig az, hogy már 2023-ra a legfőbb termékkategóriáiknak mindegyike 100%-ban Wi-Fi és SmartThings kompatibilisek legyen, ennek következtében pedig az enegiatakarékossági megoldásaik is elérhetővé váljanak az összes új hűtőn, mosógépen és légkondicionálón is.

A Rakéta.hu a Samsung meghívására és támogatásával vett részt az IFA kiállításon.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban? Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi opció, de mielőtt belekezdenénk a kialakításába nem árt odafigyelni néhány részletre. Hamarosan nagy változások érkeznek az okosotthon rendszerek terén.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.