Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek

2021 / 04 / 04 / Bobák Zsófia
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.

Az aranyos nyuszikhoz hasonlító élőlényeknek természetesen valójában semmi közük nincs a nyulakhoz, a csupaszkopoltyús csigák/tengeri házatlan csigák (Nudibranchia) osztályába tartoznak és külalakjuk gyakran színes, bizonyos fajtáké pedig csupasz. Létezik azonban néhány olyan, a Jorunna Parva fajtához tartozó egyed is, amely, köszönhetően a rhinophore nevű érzékelőinek, szőrösnek tűnik, ha pedig ezek a szenzorok fehér színűek, fekete végződéssel (a fekete részek caryophyllidiák, szintén egyfajta szenzorok) akkor akár picike nyuszinak is lehet őket nézni.

A rhinophores görög eredetű szó, az orr (rhino) és a hordozó (phore) összetételből, a funkciója ezeknek az antennáknak az, hogy analizálják a tengervízben oldott kémiai vegyületeket, így segítik a csigákat az élelemforrások felkutatásában. Vagyis ezek a fülek valójában inkább az állatok nyelvének felelnek meg. A hátsó felükön lévő bojtos farok a kopoltyújuk, ezen keresztül lélegeznek.

Az élőlények ragadozó életmódot folytatnak és táplálkozásuk nagyon specifikus, ezért sem ajánlott őket otthon, akváriumban tartani: mérgező tengeri szivacsokat esznek, melyeket könnyedén megemésztenek a gyomruk felépítése miatt, amelyben külön tárolódik az emészthető rész és a veszélyes vegyületek.

A táplálékuk miatt ők maguk is mérgezővé válnak.

Emiatt, hiába mindössze két-három centis testméretük, más ragadozók nem nagyon zavarják őket lakóhelyük, az óceánok mélyén. A különös élőlényekről egyébként nem lehet túl sokat tudni, mivel előző századi felfedezésük óta, mely a japán tengeri csigákra specializálódott szakértő, Kikutaro Baba nevéhez fűződik, egészen az elmúlt évekig nem érkezett sok hír. 2014-ben azonban a japán partok közelében lefilmezte őket egy búvár és, hála az internetnek, a tengeri nyuszik hatalmas népszerűségre tettek szert, fotóik és videóik ellepték a közösségi média oldalakat.

Az állatokat tehát, bármilyen aranyosnak tűnnek, nem tanácsos otthon tartani, de a természetben az Indiai-óceánban és a Csendes-óceánban is nagy számban előfordulnak, így a videómegosztó platformokon és a különféle fórumokon, például a seaslugforum.neten sok felvételt találhatunk róluk.

(Forrás: National Geographic, Marinemadness.blog, Seaslugforum.net, Origo)

További cikkek a témában:

Rejtélyes élőlényeket találtak az Antarktisz jege alatt A kutatók most azon tanakodnak, vajon hogyan kerültek oda.
Az óceán legmélyére is betekintést nyerhetünk egy hiánypótló weboldallal Nem kell mást tennünk, mint lefelé görgetnünk a kurzorral, így szinte hajszál pontossággal feltérképezhetjük, mely élőlényeknek ad otthont a rejtélyes tengerfenék.
Az embernek akár mérgező nyála is lehetne, megvan hozzá mindenünk, ami kell Kialakulhat-e valaha evolúciósan a “mérges ember” igazi méreggel a nyálában? Az új kutatások azt mutatták, hogy az embernek megvan a teljes biológiai eszköztára a méreg előállításához, mint ahogy a világon az összes hüllőnek és emlősnek is.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.