Rejtélyes élőlényeket találtak az Antarktisz jege alatt

2021 / 02 / 15 / Bobák Áron
Rejtélyes élőlényeket találtak az Antarktisz jege alatt
A Föld legdélibb kontinense folyamatosan tartogat újabb és újabb meglepetéseket a kutatók számára. Nemrég arra jöttek rá, hogy az Antarktisz egy részét évmilliókkal ezelőtt sűrű esőerdő borította, most viszont egy ennél is meglepőbb dologra bukkantak a vastag jégréteg alatt: helyváltoztatásra képtelen élőlényekre.

A Frontiers in Marine Science folyóiratban megjelent kutatást 2015 és 2018 között végezte el a British Antarctic Survey, akik egy több mint egy kilométer mély lyukat fúrtak a Filchner-Ronne selfjégbe, vagyis a parti síkságról a tengerbe nyúló jégtömegbe. A kutatók ezután egy GoPro-kamerát eresztettek le a lyukba, és egészen meglepő dologra bukkantak: 1,2 kilométeres mélységben olyan élőlényeket találtak a sziklákon, amelyek elvileg nem lehetnének ott. Az összesen 22 szivacs és más, gerinctelen állat úgynevezett suspension feederek, vagyis olyan élőlények, amelyek a vízben lebegő szerves anyagot fogyasztják, és önerőből képtelenek a helyváltoztatásra.


A kép bal szélén tisztán kivehetőek a sziklából kinövő szárak

Hogy kerültek ezek ide? - ez most a tudósok legnagyobb kérdése, hiszen a tengertől ekkora távolságban és ilyen mélységben a jelenlegi ismereteink szerint nem élhetnének ilyen állatok, az örök sötétségben ugyanis nem találhatnának maguknak elég élelmet. "Ez a felfedezés egyike azoknak a szerencsés véletleneknek, amelyek új irányokba indítják el a gondolkodásunkat, és megmutatják, mennyire különleges az Antarktisz tengeri élővilága" - mondja Huw Griffiths, a kutatás vezetője, aki szerint a felfedezésük több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.


A kutatók egy GoPro-kamerát eresztettek le a több mint egy kilométer mély lyukba

A kutatók most arra próbálnak választ kapni, hogy ezek az élőlények hogyan kerültek oda, ahol megtalálták őket, mit esznek és milyen régóta lehetnek ott. Az egyik elképzelés szerint az élőlények talán képesek átjutni egyik szikláról a másikra, és így vándorolni. A kutatás viszont rendkívül lassan halad, hiszen eddig mindössze egy teniszpályányi területet sikerült feltérképezniük, miközben a selfjég nagyjából 430 ezer négyzetkilométer kiterjedésű. Griffiths szerint így ahhoz, hogy választ kapjanak az összes kérdésükre, kénytelenek lesznek új, innovatív megoldásokat találni a jég alatti élet tanulmányozására.

(Cnet, Fotó: British Antarctic Survey, Francois LOCHON/Gamma-Rapho/Getty Images)

További cikkek a témában:

Új sivatag formálódik a Földön, úgy hívják: Antarktisz Aggasztó műholdfelvételeket tett közzé a NASA a sarki jég olvadásáról.

Ősi esőerdő maradványaira bukkantak az Antarktisz alatt A Nyugat-Antarktiszt évmilliókkal ezelőtt buja esőerdők borították. A felfedezés nem sok jót jósol a jövőre nézve.

Drámai sebességgel, gyorsulva olvad a Föld jégtakarója A Föld sarki jégsapkái 57 százalékkal gyorsabban olvadnak, mint harminc évvel ezelőtt, 1995 óta a becslések szerint 28 millió köbkilométer jég tűnhetett el a tengerekről és a szárazföldekről összesen.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.