Az okos maszk alkalmazkodik az edzéshez, sőt a légszennyezettséghez is

2021 / 10 / 01 / Felkai Ádám
Az okos maszk alkalmazkodik az edzéshez, sőt a légszennyezettséghez is
Ha már nagyon kell a maszk, akkor legalább legyen okos.

A koronavírus járvány még nem csengett le (sőt), ezért újra elő-előkerül mind a sajtóban, mind a közbeszédben a maszkviselés komplex problematikája. Nem túlzás talán az a kijelentés sem, hogy az elmúlt években mindenki valamilyen szinten kiművelte magát a maszkokból, és a különböző gyártók is kifejlesztettek mindenféle modellt, szóval válogatni is lehet éppen miből. Tehát ha valakinek a maszk nem éppen a legkedvesebb ruházati kiegészítője, az sem marad teljesen opciók nélkül. Korábban már írtunk például a Razer maszkjáról, amely nem csak okos, de szép fénysorokkal világít is, így teljesen „cyberpunkizálhatjuk” megjelenésünket a különböző hullámok alatt. Pontosabban pillanatnyilag csak jelentkezhetünk értesítésre arra az esetre, ha a maszk végre forgalomba kerül, szóval nem kizárt, hogy a mostani világjárványról ez az impozáns termék már lecsúszott. Nem baj, ahogy mondani szokták: akkor majd legközelebb.

Nem öröm az állandó maszkviselés, de a Razer okos maszkjában talán egész elviselhető lesz az élet A Razernél megpróbálják kihozni a maximumot ebből az immár kötelező védelmi felszerelésből.

Egy új próbálkozás azonban nem kizárólag a látványra repülne rá (sőt a prototípus nagyon nem arra), hanem tudományosabb szempontból próbálja megragadni a problémát, aminek az eredménye egy olyan okosmaszk, amely valóban okos. A maszk ugyanis kapcsolatban áll egy külső, MI vezérelte számítógéppel, amely a pórusok méretét (és így a levegő átjárhatóságát) az aktuális viszonyok mentén változtatja meg aszerint, hogy épp edzünk vagy hogy milyen magas a légszennyezettség mértéke, így csökkenthetjük a maszk szűrőképességét, cserébe pedig könnyebben juthatunk levegőhöz. Pontosabban ezzel nem is kell vesződnünk, a beállításokat elvégzi helyettünk tehát a számítógép.

Vagyis a maszk nem csak a koronavírus miatt jöhet jól, de kiszűri a különböző szennyező anyagokat is. A filter elektromosan fonott nanoszálakból áll, és széthúzás hatására kitágulnak rajta a pórusok – amennyiben pedig épp a könnyebb lélegzés a cél, és a pórusok kitágulnak, még úgy is csak 6 százalékkal csökken a szűrés hatékonysága. Az eszköz tartalmaz egy szenzort is, amely figyeli a viselője légzését, valamint a levegőben keringő anyagokat is, és így a külső számítógép ezen paraméterek figyelembevételével állítja be a pórusok méretét. A tesztek során a maszkon összehúzódtak a pórusok a szennyezettebb levegőben, de ami talán ennél is fontosabb, a maszk képes az egyéni légzésmintákhoz is alkalmazkodni.

Egyébként a hivatkozott cikkben rendre előkerül, hogy az edzés melletti fokozottabb légcsere esetén ez a cucc mennyire hasznos lehet, de a WHO jelenlegi irányelvei alapján még ha fenn is áll a Covid19 fertőzés veszélye, erőteljesebb fizikai aktivitás során akkor sem ajánlott maszkot viselni, mert komolyan csökkentheti a légzési kapacitást. Ehelyett törekedjünk inkább a távolságtartásra, illetve belső terek esetén a megfelelő szellőzés biztosítására.

(Kép: ACS Nano 2021, DOI: 10.1021/acsnano.1c06204)

További cikkek a témában:

Százezer forintos Xupermaskot dobott piacra a SpaceX uniformisának tervezője és Will.i.am De venni már nem tudunk belőle, mert az első készlet kilenc perc alatt elfogyott.

Ezt a maszkot nyugodtan eldobhatod, még virágok is nőnek majd belőle Egy holland dizájner megalkotta a biológiailag lebomló, ráadásul virágmagvakkal töltött eldobható arcmaszkot.

Minek hordanánk maszkot… ha hordhatunk helyette "űrhajós" sisakot is? Az elmúlt hónapokban a járványkorszak is elkezdte kitermelni a saját divatját, de amíg ez eddig főleg csak az egyre kreatívabb és dizájnosabb maszkokra korlátozódott, a Microclimate új fejlesztése végre igazán XXI. századi megjelenést biztosít a viselőjének.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.