Ezt a maszkot nyugodtan eldobhatod, még virágok is nőnek majd belőle

2021 / 03 / 17 / Rácz Tamás
Ezt a maszkot nyugodtan eldobhatod, még virágok is nőnek majd belőle
Egy holland dizájner megalkotta a biológiailag lebomló, ráadásul virágmagvakkal töltött eldobható arcmaszkot.

A pandémia egyik kellemetlen következménye, hogy a világot elárasztották az eldobott arcmaszkok. Egy friss dán kutatás találó megfogalmazása szerint "egy ketyegő plasztikbombán" ülünk: jelenleg havonta 129, percenként hárommillió(!) maszkot dobálunk el, aminek túlnyomó része nehezen lebomló műanyagból készült. Ráadásul ez a műanyag eleve egy mikroszálas anyag, ami a természetbe kikerülve gyorsan begyűjthetetlen, gyakorlatilag örök szennyezéssé váló mikroműanyaggá töredezik. A maszkok nagy része nem kerül be a szelektív hulladékgyűjtés rendszerébe, még jó esetben is csak a kommunális lerakókba kerül.

Egy megoldás lenne a problémára, ha az arcmaszkok lebomló, környezetbarát anyagból készülnének. Egy holland dizájner ezt az ötletet valósította meg, sőt: még tovább is fejlesztette. A Marie Bee Bloom-féle lebomló sebészmaszk rizspapírból készül, a papírba pedig virágmagokat ragasztottak. Az elhasználódott, elkoszolódott maszk a komposztba is dobható, de ha a tulajdonos inkább elássa a kertjében és egy kicsit megöntözi, pár hét múlva virágok jelzik majd, hová is került a maszk.

A környezetbarát maszkot 5, 10 és 15 darabos kiszerelésben lehet megrendelni a webshopból; a gyártó egyelőre csak holland, belga és német területre szállít, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a termék hamarosan világszerte elérhető lesz. A maszk egyetlen baja, hogy nem olcsó, az ötdarabos csomag 15 euróba kerül.

További cikkek a témában:

A legújabb high-tech eszközökkel védik az utasokat egy Seattle-i repülőtéren A Sea-Tac többek között MI-vezérlésű önvezető padlótisztítókkal, elektrosztatikus permetezőkkel, mozgólépcsőbe épített, UV-alapú fertőtlenítőkkel, és érintésmentes kéztörlőpapír-adagolókkal védekezik a világjárvány ellen. Plusz arra is zseniális ötletük támadt, hogyan könnyítsék meg a személyes távolságtartást várakozás közben.
Hogyan tisztítsuk meg a mobiltelefonunkat? Először is tegyük le a hipót. Másodszor vegyük elő az UV-C lámpát. A telefonunk tisztítása ritkán élvez prioritást a napi teendők között, pedig a tanácsok nem csak járványok közepette lehetnek hasznosak, hanem mindennapi életünk során bármikor.
Itt az első villanykörte, ami nem csak okos, de a lakást is fertőtleníti A Lifx Clean okosizzó a gyártó állítása szerint az emberre nem veszélyes sugarakkal fertőtleníti az alá helyezett dolgokat, vagy akár az egész fürdőszobát, emellett hagyományos villanykörteként is használható.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.