Azonnali fordítás, e-mail cím elrejtés, de még óceánzaj is érkezett a napokban az iPhone-okra

2021 / 09 / 27 / Pőcze Balázs
Azonnali fordítás, e-mail cím elrejtés, de még óceánzaj is érkezett a napokban az iPhone-okra
Néhány napja már elérhető az iPhone-ok operációs rendszerének, az iOS-nek a legfrissebb verziója, az iOS 15. Mint minden kerek frissítésben, ebben is rengeteg az újdonság; összegyűjtöttük azokat, amelyekre garantáltan szükségünk lesz, és azokat is, amelyekre a legtöbbünknek valószínűleg egyáltalán nem.

Ahogyan az első iPhone 13-ak megérkeztek az üzletekbe és az online vásárlók kezébe, meg kellett, hogy jelenjen az iOS legfrissebb, 15-ös verziója is. Ezzel egy időben azok, akik még nem vettek, vagy nem is fognak venni új iPhone-t, szintén kipróbálhatják a szoftvert. Csak azok maradnak ki ebből a körből, akiknek az iPhone 6S-nél régebbi, vagyis hat évnél idősebb Apple telefonjuk van; igaz, bizonyos új funkciók kizárólag az elmúlt három évben megjelent mobilokon fognak futni. A frissítést, mint mindig, most is a Beállítások alkalmazás Általános szekciójában tudjuk kezdeményezni, ha a telefonunk nem szólna magától.

A leglátványosabb változások

Elsőként az Értesítések új külseje fog szemet szúrni: mostantól apró képekkel segíti az iOS, hogy gyorsabban végig tudjuk futni, ami azóta történt, amióta utoljára a kezünkben volt a készülékünk. Emelett, ha szeretnénk, beállíthatjuk, hogy bizonyos időpontokban, például a napunk elején, vagy a munkaidőnk végén egy csokorban kapjuk meg az összes értesítésünket. Mindezzel együtt akár teljesen átszabhatjuk, hogy mikor milyen történésekről szeretnénk vagy nem szeretnénk tudni: a Fókusz segítségével megadhatjuk, hogy például munka közben, vagy épp a munkahelyünktől távol melyek azok az alkalmazások, amelyek zargathatnak minket. A telefonunk magától is átkapcsolhat egyik üzemmódból a másikba attól függően, hogy mennyi az idő, vagy épp hol vagyunk. Első ránézésre ugyan hasznos és időszerű volt a Fókusz bevezetése, de a beüzemelése kíván némi erőfeszítést.

Ami még biztosan feltűnik mindenkinek, az az, hogy a Safariban, az iOS böngészőjében a címsor alulra került. Ez a változás az egyre nagyobb telefonméretek miatt akár indokolt is lehetne, de használni elsőre olyan, mint amikor egy jobbkormányos autóban próbálunk indexelni, de helyette az ablaktörlőt indítjuk be. Akit nagyon zavar ez az újdonság, a Beállítások közt, a Safari menüpont alatt vissza tudja állítani a korábbi állapotot.

A leghasznosabb változások

A kozmetikázás mellett néhány kifejezetten hasznos új megoldás is helyet kapott az iOS 15-ben. A FaceTime videóhívások eggyel közelebb léptek a Zoomhoz és a Teams-hez: végre meg tudjuk osztani a képernyőnket, bizonyos esetekben még filmnézés vagy zenehallgatás közben is, bár ez csak egy későbbi frissítéssel érkezik majd. Emellett lényeges változás, hogy tudunk linkeket készíteni, hogy androidos és windows-os ismerősöket is meghívhassunk a hívásainkba.

A Google Translate nyitogatása helyett végre egyetlen bökéssel le tudunk fordítani szövegeket, igaz, egyelőre csak világnyelvekről világnyelvekre. Az viszont magyarul is működik, hogy az Élő szöveg segítségével a fotóinkból, illetve a kameránk látóteréből ki tudunk jelölni szövegeket, amelyeket az iOS azonnal begépel. Vagyis ha át akarunk küldeni valakinek egy SMS-ben vagy iMessage-ben egy idézetet a könyvből, amit épp olvasunk, azt már nem csak képként, hanem rögtön szövegként is megtehetjük. Ugyanilyen kényelmesen kezdhetünk valakinek emailt írni, ha a névjegyén lévő email címre irányítjuk a kameránkat.

A privát szféránkat az Apple most épp egy beépített VPN-nel, az esetlenül elnevezett iCloud Privát átjátszóval igyekszik megvédeni, hogy el tudjuk rejteni, hogy honnan internetezünk; illetve eldobható email címeket is létre tudunk hozni, hogy a valódit ne kelljen megosztanunk, ha regisztrálunk valahol. Az iCloud fiókunk menedzsmentjét az segíti, hogy kijelölhetünk ismerősöket, akik visszaállíthatják a hozzáférésünket, ha elfelejtenénk a jelszavunkat, illetve azt is megadhatjuk, hogy halálunk esetén ki férjen hozzá az adatainkhoz - bár ez utóbbi funkciót nekünk még nem sikerült előcsalnunk.

Aki vásárolt a cég AirTagjeiből, az talán annak fog a legjobban örülni, hogy a telefon mostantól szól, ha az ember eltávolodik a tárcájától vagy a kulcsától.

A legkülönlegesebb változások

Míg a fentiek a legtöbb iPhone-tulajdonosnak hasznosak lesznek, akadnak fejlesztések, amelyek csak a felhasználók töredékének jönnek jól, de nekik valószínűleg nagyon. Mostantól be tudjuk állítani, hogy bizonyos egészségügyi adatainkat a rendszer megossza az általunk kijelölt ismerőseinkkel. Emellett az iPhone-unk még arra is figyelmeztethet minket, ha túl bizonytalan a járásunk, és így fennáll a veszélye, hogy a jövőben elessünk és megüssük magunkat. A talán legmeglepőbb újdonság a Kisegítő lehetőségek közt található: azok, akik nehezen koncentrálnak, vagy maradnak nyugodtak, mostantól háttérhangokat állíthatnak be a telefon használatához, például az óceán zúgását vagy egy patak csobogását.

Aki az iOS 15 további újdonságaira is kíváncsi, az megtalálja mindet összegyűjtve az Apple weboldalán, bár egyelőre úgy tűnik, hogy a szokottnál kevésbé lett érdekes ez a verzió: az első napokban lényegesen kevesebben töltötték le, mint egy évvel korábban az iOS 14-et ugyanennyi idő után.

(Fotó: Apple)

További cikkek a témában:

A kritikusok szerint az vegyen új iPhone-t, akinek fontos az akkumulátoridő és a fotózás Bár akad, aki szerint az új készülékek bejelentése nem több, mint a "a kapitalizmus ünnepe".
Már a jövő héten érkeznek az új iPhone-ok és iPadek Összeszedtük az Apple legfontosabb kedd esti bejelentéseit.
Így fogod tudni megadni, hogy a halálod után ki férjen hozzá az iPhone-odhoz Az Apple fontos újdonságot jelentett be a fejlesztői konferenciáján.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.