Oroszország saját űrállomást épít, aminek a központi modulját már be is mutatták

2021 / 04 / 21 / Bobák Áron
Oroszország saját űrállomást épít, aminek a központi modulját már be is mutatták
Az orosz űrügynökség hivatalosan kedden jelentette be, hogy a terveik szerint 2025-re pályára állítják a saját, Föld körül keringő űrállomásukat, ami azzal járhat, hogy a Roszkoszmosz kiszáll az ISS-projektből.

Hogy komolyak a tervek, az abból is látszik, hogy a szervezet vezetője, Dmitrij Rogozin nem sokkal később egy videót is megosztott Twitteren, amelyen az látható, ahogyan az Energia űrvállalat mérnökei az új űrállomás központi modulján dolgoznak. Rogozin azt is hozzátette, hogy a tervek szerint a modul 2025-re készen állhat a kilövésre.

A Phys.com az AFP-re hivatkozva arról írt, hogy az űrügynökség egyelőre nem hozott végleges döntést arról, hogy elhagyják-e a Nemzetközi Űrállomást, azonban a Moscow Times szerint Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettes szavai erre engednek következtetni. A lap szerint a miniszterelnök-helyettes irodája a TASS állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy alaposan fel kell mérniük az űrállomás állapotát, és ez alapján fognak majd döntést hozni a folytatásról.


A Nemzetközi Űrállomás orosz része: középen a Zvezda lakómodul, a kép felső részén a Poiszk, míg az alsó részén a Pirsz dokkoló modul és zsilipkamra látható - utóbbihoz egy Progressz teherűrhajó csatlakozik. Az űrállomás legelső egysége, a Zarja kiszolgálómodul a kép jobb szélén látszik, félig kitakarva (Fotó: Getty Images)

Az oroszok döntése nem teljesen váratlan, hiszen az 1998-ban létrehozott Nemzetközi Űrállomás mára elöregedett, az elmúlt években pedig már amerikai részről is felmerült az a terv, hogy 2025-től privatizálnák az ISS-t, így oldva meg az űrállomás finanszírozási problémáit. Bár az ISS az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Japán és az Európai Űrügynökség közös kezdeményezéseként jött létre, az vitathatatlan, hogy a Roszkozmosz nélkülözhetetlen szerepet játszott a megépítésében és működtetésében: a "második MIR űrállomásként" megépített Zvezda-modul az ISS egyik első eleme volt, a SpaceX érkezéséig pedig éveken keresztül Oroszország biztosította, hogy az asztronauták el tudják érni az űrállomást.

Sikeresen kilőtték a Crew Dragont! Sor került a kilövésre, amilyet az Egyesült Államok közel 10 éve nem látott. A világ pedig soha.

Az Interfax.ru egyébként névtelen forrásokra már azt is tudni véli, hogy az új orosz űrállomás hatmilliárd dollárba, vagyis nagyjából 1,8 ezer milliárd forintba fog kerülni. Ez ahhoz képest nem is annyira sok, hogy a NASA eközben 35 milliárd dollárt készül elkölteni arra, hogy újra embereket juttasson a Hold felszínére, igaz, annak a tervnek már része egy komplett, Hold körül keringő űrállomás is. Az eredeti tervek szerint a Lunar Gateway űrállomás építésében szintén részt vett volna a Roszkoszmosz is, ám az űrügynökség tavaly bejelentette, hogy a terv túlságosan “Egyesült Államok központú”, így inkább a kínaiakkal terveznek közös holdprogramot, aminek szintén része lenne egy, az égitest körül keringő űrállomás is.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

2030-ig elkészülhet a mesterséges gravitációval ellátott űrszálloda, ami akár háromszáz vendéget is tud egyszerre fogadni A NASA korábbi munkatársai nem kis fába vágták a fejszéjüket a Voyager Stationnel, ami mintha egyenesen a jövőből érkezett volna

Földön kívüli üvegházakat épít a Nanoracks A Nanoracks magáncég szerződést kötött az Egyesült Arab Emírségek befektetőivel Föld körül keringő üvegházak építésére és az űrben nevelhető rendkívül ellenálló növények termesztésére.

Akár nyolcezer embernek is otthont adhatna a mesterséges gravitációval ellátott űrváros Minek költöznénk a Marsra, ha kiköltözhetünk az űrbe is?


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.