Beindították a világ legnagyobb lebegő árapályturbináját

2021 / 07 / 29 / Bobák Zsófia
Beindították a világ legnagyobb lebegő árapályturbináját
A zöldenergia generálásának nem annyira új, de mégis ritkábban használt formáját kínálja az O2 erőmű, amely megkezdte működését az Orkney-szigeteknél. A teljes kapacitást az elkövetkező hetekben éri majd el.

Az O2-ra keresztelt árapályturbina prototípusát 2017-ben tesztelték először és az egy éves kísérlet szerint ez alatt az idő alatt a 2MW kapacitású platform messze túlszárnyalta a tervezők elképzeléseit és az energiaelőállítás szempontjából felvette a versenyt a már kipróbált technológiákkal is. Az erőmű ugyan nem a legnagyobb kapacitású a világon, de ez a legnagyobb és legerőteljesebb a lebegő platformok között, melyek szállítható jellegük miatt a világ bármely részén bevethetőek, ahol elég erős az árapály keltette vízmozgás a kifizetődő működéshez.

Az O2, amelyről már a Rakétán is beszámoltunk korábban, a tengerfenékhez négy lánccal van kikötve, a 74 méter hosszú testen elhelyezett 18 méteres karjai végén pedig két, egyenként 20 méter átmérőjű rotor forgása biztosítja az energia generálását. Az erőmű több szempontból is a minél egyszerűbb használat prioritásának figyelembevételével lett kialakítva, a műszaki felszerelések többsége például a platform belsejében található, a karokat, és így a rotorokat is, könnyedén ki lehet emelni a vízből, ha javításra vagy karbantartásra szorulnának és a szerkezetet úgy alakították ki, hogy kisebb méretű vontatóhajók is tudják szállítani. Az O2 kábelekkel kapcsolódik a szárazföldi ellátórendszerhez, így a generált energia a lakosság ellátását szolgálja.

A turbinát az Orbital Marine Power tegnapi bejelentése szerint már beindították és működése alatt, melyet tizenöt évben határoztak meg, várhatóan 2000 háztartás energiaszükségletét fedezi majd, ezenkívül a kapott áramot zöld hidrogén előállításához is felhasználják majd.

(Fotó: Orbital Marine Power)

További cikkek a témában:

Egy skót cég a világ legerősebb árapályturbináját ígéri a világnak Az árapályerőmű egy része a víz tetején "ül", ahonnan a szárnyas turbinát leeresztik a vízbe. A szárnyak befogják a víz mozgási energiáját - fordított elven, mint ahogyan a hajók meghajtása történik.
Akkora szélerőművet terveztek, mint három Eiffel-torony A Wind Catcher (azaz szélfogó) egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, de ha megépítik, 80 ezer háztartás energiaigényét fedezhetné.
Több tízezer tükörrel forgatná fel az energiaszektort egy startup A Heliogen startup tükrök és a mesterséges intelligencia párosításával olyan technológiát teremtett, amelynek alkalmazásával ezer Celsius-fok feletti hő előállítására képes. De vajon ennyi is elég egy komplett iparág forradalmasításához?  


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.