Bejött Zuckerberg terve, visszatérnek a hírek a Facebookra Ausztráliában

2021 / 02 / 23 / Pőcze Balázs
Bejött Zuckerberg terve, visszatérnek a hírek a Facebookra Ausztráliában
Egy hét se telt el, amióta a Facebook eltávolította a híreket a portál Ausztráliában elérhető verziójáról, már vissza is kerülnek a cikkek a platformra. A kormány több területen engedett Zuckerbergéknek.

"Elégedettek vagyunk, hogy az ausztrál kormány beleegyezett néhány változtatásba, illetve megnyugtatott minket a legfontosabb aggodalmainkkal kapcsolatban" - idézi a The Verge a vállalat közleményét. Ahogyan arról többször beszámoltunk, Ausztráliában rövidesen életbe léphet a Hírmédia Egyeztetési törvény, ami a kormány szándékai szerint tárgyalóasztalhoz kényszeríti a híreket terjesztő tech platformokat és a híranyagokat készítő kiadóvállalatokat. A Facebook múlt héten váratlanul kemény lépéssel válaszolt: eltüntették a híreket a felhasználók hírfolyamaiból.

Döntésük értelmében az ausztrál kiadók nem oszthattak meg semmit a Facebook oldalaikon,

sőt, a nemzetközi kiadók posztjait sem látták a szigetország internetezői. Vagyis az ausztrálok nem láthattak, és így nem is oszthattak meg se helyi, se nemzetközi híreket. Emellett mi magyarok sem láthattunk és oszthattunk meg ausztrál cikkeket a Facebookon. Persze egy ilyen változás nem megy, nem is mehet könnyen: elsőre, valószínűleg véletlenül, a kormány oldalait, de még a sajátjukat is tiltólistára tették.

Miért tűntek el a hírek a Facebookról Ausztráliában? Hova vezet ez? A digitális média egyik legfontosabb csatája zajlik az ausztráloknál.

Az ausztrál jogalkotók abból indultak ki, hogy a hírforrások függnek a platformoktól és fordítva, de a tech cégek túl nagyok ahhoz, hogy tisztességes tárgyalópartnerként viselkedjenek. Épp ezért a törvénytervezet kötelezi a feleket, hogy alkudják ki, hogy mennyi jár a cikkek eredeti tulajdonosainak azért, hogy megjelennek az anyagaik a portálokon. Ha nem sikerül megállapodniuk, majd dönt egy békéltető testület. Aki megszegi a törvényt, már be is fizetheti a helyi bevétele tíz százalékát - alkalmanként. A Facebook múlt heti akciója után az ausztrál kormány több helyen engedett, illetve egyértelműsített a törvényjavaslat szövegén: adnak a kiadóknak és a platformoknak két hónapot arra, hogy megegyezzenek, illetve figyelembe veszik a tech vállalatok egyedi megállapodásait ausztrál partnereikkel.

Utóbbi pont azért fontos, mert miközben a Facebook bekeményített, a Google elkezdett megegyezni a helyi lapokkal, hogy News Showcase programjukon keresztül pénzhez juttassa őket. Sokan üdvözölték Zuckerbergék lépését, mert azt a szabad internet, illetve a szabad linkelés melletti kiállásként is értelmezték. Néhány nap múlva az ausztrálok újra hozzáférhetnek a kiadóik tartalmaihoz, illetve a kiadók a közönségükhöz, de kérdés, hogy a közeljövőben követi-e a Google-t a menlo parki vállalat, vagy tovább kardoskodnak a törvény ellen, és amellett, hogy ők igazából jót tesznek az ausztrál lapokkal azzal, hogy forgalmat terelnek hozzájuk.

További cikkek a témában:

Eltűntek a hírek a Facebookról Ausztráliában Sőt, más országokban sem lehet ausztrál cikkeket látni vagy megosztani. Újabb kör a digitális média legfontosabb szkandermeccsében.

Egymásnak feszült a Google és Ausztrália: kivonulhat a keresőóriás A miniszterelnök azt nyilatkozta: nem hagyják magukat megfenyegetni.

A Facebook szerint van rá esély, hogy kivonulnak Európából Az Európai Bíróság júliusi döntése a Facebook képviselője szerint ellehetetleníti a további működésüket a kontinensen.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Áttörés az energetikában: egy év helyett egyetlen nap alatt készül el a moduláris nukleárisreaktor tartály
Áttörés az energetikában: egy év helyett egyetlen nap alatt készül el a moduláris nukleárisreaktor tartály
A kisméretű moduláris reaktorokat (SMR) korai még temetni, mivel a technológiájuk terén folyamatosak a kisebb-nagyobb áttörések. Legutóbb egy vállalat a szokásos egy év helyett kevesebb, mint egy nap alatt gyártott le egy reaktortartályt – mindennek pedig óriási következményei lehetnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.