Bemutatták a világ leggyorsabb villanyautó-töltőjét

2021 / 10 / 01 / Bobák Áron
Bemutatták a világ leggyorsabb villanyautó-töltőjét
Az ABB Terra 360 elméletileg akár 15 perc alatt is fel tudja tölteni egy autó akkumulátorát - igaz, jelenleg nincs olyan modell a piacon, ami képes lenne teljesen kihasználni a teljesítményét.

Ahogy a neve is mutatja, az új töltő 360 kW-os teljesítménnyel tudja tölteni az akkumulátort, amivel valóban a jelenlegi legnagyobb teljesítményű töltő, igaz, nem olyan sokkal, hiszen 350 kW-os töltők már évek óta léteznek. Ez a gyakorlatban egyelőre nem sokat számít, hiszen ahogy az Engadget rámutat, ma még nincs olyan autó a piacon, ami ki tudná használni ezt a teljesítményt: a hamarosan érkező Lucid Airt 300 kW-tal, a Porsche Taycant 270 kW-tal, míg a Tesla Model 3-at és Model Y-t 250 kW-tal lehet tölteni, igaz, utóbbiaknál a V3-as töltőkkel a töltési teljesítmény hamarosan szintén 300 kW-ra emelkedhet.

A tulajdonosok viszont még ezt a teljesítményt sem minden esetben használhatják ki, a Porsche például alapbeállításon 200 kW-ra korlátozza a töltési teljesítményt, hogy kímélje a kocsi akkumulátorát. Az ABB szerint a Terra 360-nal a száz kilométernyi hatótáv mindössze 3 pernyi töltéssel elérhető, de megint csak minden attól függ, hogy mennyi az autó maximális töltési kapacitása.

A Terra 360-nak azonban van egy másik aduja is, mégpedig hogy egyszerre négy autó is tölthető róla, vagyis a sofőröknek nem kell várakozniuk, hogy az előttük levő befejezze a töltés (kivéve persze abban az esetben, ha már mind a négy töltőkábel foglalt). Az ABB szerint a töltőjük kompakt, így kisebb helyeken is felszerelhető, emellett kerekesszékkel is könnyedén használható.

Frank Muehlon, az ABB e-mobilitási részlegének elnöke elmondta, hogy az új töltő felgyorsítja az elektromos mobilitás globális terjedését, ami reményeik szerint hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez. A svájci cég látja el elektromos töltőkkel többek között az Electrify Americát és a Magyarországon is jelenlévő Ionityt is, a Terra 360 töltők pedig a tervek szerint már az idei év vége felé megjelennek Európában.

(Fotó: ABB)

További cikkek a témában:

Az elektromos autónak már nem is az ára a fő baja, hanem a töltési költsége Az elektromos autó sokkal drágább, mint a benzines vagy a dízel. És sajnos úgy néz ki, az EU-ban az üzemeltetése is drágább lesz.

Nyomasztóan átláthatatlan a villanyautók töltőhálózata Európában A benzinről, gázolajról nagyjából lehet tudni, hogy hol mennyibe kerül. Mobilozni ugyanannyiért mobilozunk bárhol az EU-ban. Az elektromos autózás piacán viszont egyelőre vadkapitalizmus tombol.

A jövőben talán elég lesz sávot váltani, hogy feltöltsük az autónkat Az elektromos autókat mozgás közben töltő technológiát Nikola Tesla, valamint a mélyűr kommunikációs technológiája inspirálta.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.