Bemutatták a világ leggyorsabb villanyautó-töltőjét

2021 / 10 / 01 / Bobák Áron
Bemutatták a világ leggyorsabb villanyautó-töltőjét
Az ABB Terra 360 elméletileg akár 15 perc alatt is fel tudja tölteni egy autó akkumulátorát - igaz, jelenleg nincs olyan modell a piacon, ami képes lenne teljesen kihasználni a teljesítményét.

Ahogy a neve is mutatja, az új töltő 360 kW-os teljesítménnyel tudja tölteni az akkumulátort, amivel valóban a jelenlegi legnagyobb teljesítményű töltő, igaz, nem olyan sokkal, hiszen 350 kW-os töltők már évek óta léteznek. Ez a gyakorlatban egyelőre nem sokat számít, hiszen ahogy az Engadget rámutat, ma még nincs olyan autó a piacon, ami ki tudná használni ezt a teljesítményt: a hamarosan érkező Lucid Airt 300 kW-tal, a Porsche Taycant 270 kW-tal, míg a Tesla Model 3-at és Model Y-t 250 kW-tal lehet tölteni, igaz, utóbbiaknál a V3-as töltőkkel a töltési teljesítmény hamarosan szintén 300 kW-ra emelkedhet.

A tulajdonosok viszont még ezt a teljesítményt sem minden esetben használhatják ki, a Porsche például alapbeállításon 200 kW-ra korlátozza a töltési teljesítményt, hogy kímélje a kocsi akkumulátorát. Az ABB szerint a Terra 360-nal a száz kilométernyi hatótáv mindössze 3 pernyi töltéssel elérhető, de megint csak minden attól függ, hogy mennyi az autó maximális töltési kapacitása.

A Terra 360-nak azonban van egy másik aduja is, mégpedig hogy egyszerre négy autó is tölthető róla, vagyis a sofőröknek nem kell várakozniuk, hogy az előttük levő befejezze a töltés (kivéve persze abban az esetben, ha már mind a négy töltőkábel foglalt). Az ABB szerint a töltőjük kompakt, így kisebb helyeken is felszerelhető, emellett kerekesszékkel is könnyedén használható.

Frank Muehlon, az ABB e-mobilitási részlegének elnöke elmondta, hogy az új töltő felgyorsítja az elektromos mobilitás globális terjedését, ami reményeik szerint hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez. A svájci cég látja el elektromos töltőkkel többek között az Electrify Americát és a Magyarországon is jelenlévő Ionityt is, a Terra 360 töltők pedig a tervek szerint már az idei év vége felé megjelennek Európában.

(Fotó: ABB)

További cikkek a témában:

Az elektromos autónak már nem is az ára a fő baja, hanem a töltési költsége Az elektromos autó sokkal drágább, mint a benzines vagy a dízel. És sajnos úgy néz ki, az EU-ban az üzemeltetése is drágább lesz.

Nyomasztóan átláthatatlan a villanyautók töltőhálózata Európában A benzinről, gázolajról nagyjából lehet tudni, hogy hol mennyibe kerül. Mobilozni ugyanannyiért mobilozunk bárhol az EU-ban. Az elektromos autózás piacán viszont egyelőre vadkapitalizmus tombol.

A jövőben talán elég lesz sávot váltani, hogy feltöltsük az autónkat Az elektromos autókat mozgás közben töltő technológiát Nikola Tesla, valamint a mélyűr kommunikációs technológiája inspirálta.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.