Bevezetik az Anti-Google törvényt Dél-Koreában

2021 / 08 / 31 / Bobák Zsófia
Bevezetik az Anti-Google törvényt Dél-Koreában
Az új szabályok értelmében sem a Google, sem az Apple, sem a többi nagyvállalat nem kötelezheti a platformjukat használó alkalmazásfejlesztőket arra, hogy csak az ő alkalmazásboltjaikon keresztül értékesíthessék az appokat, a cégeknek járó magas jutalékért cserébe.

A dél-koreai nemzetgyűlés ma tárgyalta azt a törvényjavaslatot, amely korlátozni fogja a nagyvállalatok monopóliumát az alkalmazások értékesítésének területén, Moon Jae-in elnök aláírása után pedig hatályba lép majd a törvény - írja a CNBC. A nem hivatalosan Anti-Google törvénynek nevezett szabályozás (hivatalosan a Telekommunikációs Üzleti Törvény módosítása) nem csak a Google, hanem az Apple befolyását is csökkenti majd, márpedig ez a két vállalat a felelős az országban a legtöbb bevételt hozó eladásokért az app-boltokon keresztül. Az Apple 2019-ben 24,4%-át hozta az összes értékesítésnek, míg a Google Play Áruháza 1,5 billió forintnyi összeget jövedelmezett.

Az új törvényre azért van szükség a koreai alkalmazásfejlesztők és tartalomgyártók szerint, mert enélkül nehéz helyzetbe kerülnének a cégek által beszedett magas jutalékok miatt, amely az így szerzett bevételeik akár 30%-át is jelentheti. A Google és az Apple más országokban is kritikák kereszttüzébe került az alkalmazáspiacra vonatkozó üzletpolitikája miatt, de a cég szerint a jutalékokhoz kötött rendszer a biztonságot segíti elő, aminek köszönhetően az alkalmazásboltokon keresztül vásárló felhasználók garantáltan megbízható terméket kapnak.

A probléma nem csak a magas jutalékokkal van, amelyet az Apple-nél januárban, a Google-nál július 1-jén már csökkentettek 15%-ra az évi egymillió dollárt nem meghaladó, illetve a Google-nál az első egymillió dollárnyi bevételig, hanem azzal is, hogy a cégek kikötése szerint az App Store-on vagy Google Playen keresztül értékesítő fejlesztők a cég számlázási rendszerét kell, hogy használják és nem ajánlhatnak fel más platformokon keresztüli fizetési lehetőséget a vásárlók számára. Ez utóbbi kikötést az Apple már valamennyire módosította, mivel augusztus 26-án bejelentették : engedélyezni fogják, hogy a fejlesztők emailben értesítsék a felhasználókat más fizetési módok lehetőségéről is. Az AFP hírei szerint Dél-Koreában a Google októberben tervezte kiszélesíteni a rendszert, immár nem csak a videojátékok, hanem minden más alkalmazás után jutalékot igényelve. Miután Dél-Koreában bevezetésre kerül az új szabályozás, bármilyen más fizetési rendszer használata mellett szabadon dönthetnek a fejlesztők és a vásárlók.

A törvényjavaslat előkészítése régóta zajlik, augusztus 24-én az üggyel kapcsolatban az Apple úgy nyilatkozott, hogy ezzel a lépéssel a felhasználókat potenciálisan csalásoknak tehetik ki, valamint az App Store-ban való bizalom is megrendülhet, hátrányos helyzetbe hozva azokat, akik az ő platformjukon keresztül értékesítenek és szerzik a bevételeiket. A cégek közül azonban sokan máshogy vélekednek, a Tindert, Ok Cupidot és más online randioldalakat birtokló Match Group szóvivője például elmondta: a döntés egy igazságosabb rendszer előkészítője lehet, ami reményeik szerint arra ösztönzi a világ törvényhozó testületeit, hogy hasonló szabályokkal megvédjék a "kapuőrök" egyeduralmától a lakosokat és üzleti szereplőket.

(Fotó: Pixabay, PXfuel)

További cikkek a témában:

Nyolcezermilliárd forintjába kerülhet az Apple-nek az App Store-juk két szabálya Margrethe Vestager szerint a vállalat visszaél a piaci helyzetével.
Záródnak a kiskapuk: adóemelés vár a legnagyobb tech vállalatokra A G7 pénzügyminiszterei megállapodtak a globális adóminimumról.
Magyarország külön is szabályozná a nagy technológiai cégek működését Az erről szóló törvényjavaslatot tavasszal nyújtják be az Országgyűlésnek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.