Záródnak a kiskapuk: adóemelés vár a legnagyobb tech vállalatokra

2021 / 06 / 08 / Pőcze Balázs
Záródnak a kiskapuk: adóemelés vár a legnagyobb tech vállalatokra
A hétvégén a hét legfejlettebb ipari ország pénzügyminiszterei (G7) megegyeztek abban, hogy a társasági adó globális minimumát tizenöt százalékon, vagy akár magasabban állapítják meg. A tech óriások így arra számíthatnak, hogy rövidesen több adót kell fizetniük.

A Reuters "mérföldkőnek" nevezi a Londonban megszületett megállapodást, melynek értelmében a vállalatoknak a világon mindenhol legalább tizenöt százalék adót kéne fizetniük. A francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire szerint ráadásul ez a szám csak "a kezdet", a franciák ennél magasabb adót szorgalmaznak.

A világ tíz legértékesebb vállalatából nyolc képviseli a tech szektort, amelyek a világ számtalan pontján működnek, de nem egységesen adóznak. Több cég kihasználja, hogy bizonyos országokban alacsonyabb adót kell fizetniük, ezért a világszerte megtermelt nyereségük egy részét az ottani "szellemi termékeiknek" tulajdonítják. Írországban, ahol az Apple európai központja található, például tizenöt helyett csak tizenkét és fél százalék a társasági adó.

Emellett, ahogyan arra a 9to5Mac emlékeztet, az Apple eddig megpróbált az egyes európai országok helyett csak Írországban adózni, ám ez a lehetőség mostantól megszűnik. A multinacionális cégeknek, amelyek legalább tíz százalékos haszonkulccsal működnek, a profitjuk után minimum húsz százalékot kell helyben adózniuk. Cserébe bizonyos országok, így az Egyesült Királyság vagy Franciaország, eltörlik az úgynevezett "digitális adóikat", amelyekkel kapcsolatban az USA korábban többször jelezte, hogy negatívan diszkriminálnak az amerikai tech cégekkel szemben. A Facebooknál azt nyilatkozták, hogy "szeretnék, ha sikeres lenne a nemzetközi adóreform" és "tudomásul veszik", hogy ezáltal több helyen és több adót kell majd fizetniük. Az Amazon, amely alacsonyabb profitrátával dolgozik, szintén nem úszhatja meg az adót Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint.

Yellen "jelentős, példátlan elkötelezettségről" beszél a szombati döntés kapcsán, amelyet a G20 tagországaival tárgyalnak tovább júliusban, Velencében. A magyar kormány részéről Szíjjártó Péter külügyminiszter korábban arról beszélt, hogy "senkinek nincsen joga kívülről beavatkozni a magyar adópolitikába" - írta május közepén a HVG.

(Borítókép: Stefan Rousseau/WPA Pool/Getty Images)

További cikkek a témában:

Egyre több ország adóztatja a nagy tech cégeket A kormányzói vétó ellenére Maryland lett az első amerikai állam, amely különadót vetett ki a nagy technológiai vállalatokra, illetve azoknak a digitális hirdetési bevételeire.

Bemutatták a törvényjavaslatot, ami jelentősen megtépázhatja a nagy technológiai cégek hatalmát Európában Az Európai Bizottság által bemutatott két törvényjavaslat alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedek digitális viszonyait az Unióban.

Nevada kormányzója lehetővé tenné a technológiai cégeknek, hogy miniállamokat hozzanak létre Saját adótörvények, saját rendfenntartó erő is szerepel a javaslatban, amit pénteken nyújtottak be.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.