Biden elnök a teljes szövetségi járműflottát elektromos járművekre cseréli

2021 / 02 / 22 / Justin Viktor
Biden elnök a teljes szövetségi járműflottát elektromos járművekre cseréli
Joe Biden elnök bejelentette, hogy az amerikai kormány az egész szövetségi gépkocsi-, teherautó- és SUV-flottát lecseréli az Egyesült Államokban gyártott elektromos járművekre. A lépés egyben egy szélesebb körű kampányhoz kötődő elkötelezettség valóra váltását is jelenti, 1 millió új munkahely megteremtésével az amerikai autóiparban és az ellátóláncban.

Made in America

Ha a tervek valóra válnak, az komoly lendületet adhat az amerikai autógyártóknak, különösen azoknak, melyek portfóliójában sokféle jármű található, köztük személygépkocsik, haszongépjárművek és könnyű teherautók.

Biden a bejelentéssel egy időben alá is írta a “Made in America” végrehajtási rendeletet, mely szigorúbb szabályokat szab a szövetségi kormány beszerzési gyakorlatának.

A kormánynak már léteznek érvényben lévő „vegyél amerikai gyártmányt” szabályai, melyek kimondják, hogy egy bizonyos mennyiségű terméket az Egyesült Államokban kell legyártani ahhoz, hogy a vásárlás megfeleljen a szövetségi szerződés feltételeinek.

Biden szerint a rendelet megszünteti a kiskapukat, és célja az Egyesült Államokban gyártott termékek vásárlásának növelése. A végrehajtó utasítás felemeli az említett kötelezően gyártantó termékküszöböt és a hazai termékek árpreferenciáját, ami azt az árkülönbséget jelenti, melynél a kormány már megvásárolhat egy terméket akár nem amerikai szállítótól is. A rendelet azt a folyamatot is újraszabályozza, melynek során eldöntik, hogy egy adott terméket valóban Amerikában gyártottak-e.

645 ezer amerikai elektromos autó

Biden bejelentésének értelmében az amerikai közbeszerzési irányelv kiterjed a szövetségi kormány hatalmas járműparkjára is. "A szövetségi kormánynak óriási járműparkja is van, melyet az amerikai munkavállalók által itt, Amerikában gyártott tiszta elektromos járművekre cserélünk le, milliónyi munkahelyet teremtve, egymillió járműipari munkahelyet."

A lehetőség valóban hatalmasnak tűnik. Az amerikai kormány 2019-ben több mint 645 ezer járművel rendelkezett flottájában. Ezek közül mintegy 224 ezer a személygépjármű és több mint 412 ezer a teherautó.

"Az USA általános szolgáltatási hatósága (GSA) elkötelezett amellett, hogy megvizsgálja a szövetségi kormány vásárló- és lízingereje kiaknázásának lehetőségeit a klímaválság kezelésére, ideértve a szövetségi flotta zöldítését is. A GSA jelenleg több mint 224 ezer személygépjárművet kezel flottájában, hogy támogassa a szövetségi kormány tevékenységét. A tiszta energiájú jármű technológiák felhasználásával a GSA támogatni fogja az elnök klímaváltozással összefüggő céljait, miközben az amerikai autóiparral együttműködve biztosítja, hogy ezeket a következő generációs járműveket amerikai munkavállalók építsék meg Amerikában" - mondta el a GSA szóvivője. 

Elektromos autókat kiszolgáló akkumulátorgyár épül egy új magyarországi gigaberuházásban Bejelentették Magyarország eddigi történetének legnagyobb zöldmezős beruházását, melynek során a koreai SK Innovation cég valósít meg egy 2,3 milliárd dolláros (681 milliárd forint) gyárépítést.

Bonyolult átállás

Az ígéret teljesítése mindazonáltal nem lesz könnyű, mivel a szövetségi járművek közül sokat bérelnek, ami a szerződés hosszától függően lassíthatja az átállást. Vannak más akadályok, ideértve az elektromos töltő-infrastruktúrát és az ellátólánc kiépítését. És bár ez nem volt követelmény, Biden számos alkalommal nyilvánosan kijelentette, hogy támogatja a szakszervezetek által reprezentált autóipari állásokat.

Biden már a kampányában ígéretet tett arra, hogy felhasználja a szövetségi kormány összes erejét, beleértve a vásárlóerőt, a kutatás-fejlesztést, az adót, a kereskedelmet és a befektetési politikát, hogy az Egyesült Államokat az elektromos járművek, valamint azok alapanyagainak és alkatrészeinek gyártásában globális vezető pozícióba helyezze.

(Forrás: Reuters Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Biden szerdán klímanapot tartott és klímatörténelmet írt az USA-ban Joe Biden amerikai elnök január 25-én több klímaváltozást érintő elnöki rendeletet bocsátott ki, eltörölve a Trump-éra kaotikus klíma-nyilatkozatokra épülő, a klímahelyzetet többnyire bagatellizáló intézkedéseit.

Mit tett Trump és mit ígér Biden az energiapolitikában? A Biden-Harris közigazgatástól az energia és a klímapolitika területén főképp a mérsékelt, centrista állásponthoz való igazodás várható. Cikkünk többek között a Forbes összeállítása alapján készült.

Joe Biden új gazdaságot ígér az USA-nak, a zöld energia és a földgáz kora jöhet A jövő globális energiapolitika-térképe egyfelől tisztul, másfelől elmosódik a CO2 és egyéb szennyezőanyagok szmogjában. Ugyanakkor az egyik legnagyobb szereplő novemberben olyan új vezetőt választhat, akinek konkrét tervei vannak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.