Biden elnök segítséget kért és ígéreteket kapott, hogy felvértezze az USA-t cybertámadások ellen

2021 / 08 / 27 / Pőcze Balázs
Biden elnök segítséget kért és ígéreteket kapott, hogy felvértezze az USA-t cybertámadások ellen
Az Amazon, az Apple, a Google, az IBM és a Microsoft vezetője is részt vett a Fehér Házban tartott cyberbiztonsági találkozón. Biden elnök szerint a privát szektor segítsége nélkül nem tudják behozni a lemaradásukat a területen.

"Az az igazság, hogy a kritikus infrastruktúránk java a privát szektor kezében és irányítása alatt van, és a szövetségi kormány ennek a kihívásnak nem tud egyedül megfelelni" - mondta szerdán Joe Biden. Az elmúlt időszakban sorra érték az országot nagyobbnál nagyobb és kellemetlennél kellemetlenebb informatikai támadások: a decemberi SolarWinds incidens szinte az összes amerikai nagyvállalatot és a kormányt is érintette; márciusban több ezer levelezőszervert vettek célba bűnözők; később az USA keleti partjának meghatározó üzemanyagvezetéke állt le; sőt, nyáron a világ legnagyobb húsfeldolgozója is veszélybe került egy zsarolóvírus miatt. Már májusban írtunk arról a Rakétán, hogy

az elnöknek elege lett, és egy rendelettel jelölte ki a helyzetből kivezető utat.

Ebben a politikus több olyan célt is megfogalmazott, amelyhez elengedhetetlen a tech szektor segítsége, ilyen például a kormányzat és a magánvállalatok közti információcsere felgyorsítása vagy a teljes kormányzati rendszer titkosítása és a kötelező kétlépcsős azonosítás bevezetése. A TechCrunch cikke szerint a meghívottak dollármilliárdokat ajánlottak fel a cél érdekében. Az Apple biztonsági képzéseket tart és bevezeti a többlépcsős azonosítást több mint kilencezer beszállítójánál. A Google tízmilliárd dollárt fektet a következő öt évben az úgynevezett zero trust programjaiba (amelyben az azonos hálózaton lévő számítógépek nem bíznak rögtön egymásban), az ellátási láncuk biztonságossá tételébe és a nyílt forráskódú, vagyis mások által is továbbfejleszthető biztonsági megoldásokba. Emellett a Google-nél százezer amerikait képeznek át IT biztonsági és adatanalitikai szerepekre, az IBM-nél százötvenezret; ezen a területen jelenleg félmillió betöltetlen állás van az országban. A Microsoft húszmilliárd dollárt ígért arra, hogy a cyberbiztonság alapvető adottság legyen a szoftverekben, illetve azonnal felkínált százötvenmillió dollárt a helyi és szövetségi kormányok rendszereinek fejlesztésére. Az Amazon népszerű felhőszolgáltatásába, az AWS-be sem lehet majd belépni többfaktoros hitelesítés nélkül.

Az elnök szerint a megjelenteknek "megvan a hatalmuk, a képességük és a felelősségük, hogy szintet lépjen a cyberbiztonság"; a következő időszakban kiderül, hogy ezek a lépések hoznak-e látható, érezhető változást.

(Borítókép: Drew Angerer/Getty Images)

További cikkek a témában:

Joe Bidennek elege lett az Amerikát sújtó kínos kibertámadásokból Az elnök egy rendelettel próbál rendet tenni azután, hogy nemrég egy fontos üzemanyag-vezeték is leállt az USA-ban.

Joe Biden Oroszországot vádolja a solarwinds kibertámadással, és kiutasít tíz orosz diplomatát Joe Biden, az USA elnöke csütörtökön jelentette be, hogy Oroszország elleni pénzügyi szankciók bevezetése mellett, kiutasít az országból tíz orosz diplomatát. A lépések Moszkva kibertámadásaira, és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra válaszul születtek.

Orosz kibertámadás érte az USA Szövetségi Kormányzat informatikai rendszerét Sajtóértesülések szerint a támadást az oroszországi Külföldi Hírszerző Szolgálat (SRV) hajtotta végre. A Reuters hírügynökségnek pedig három forrás is azt nyilatkozta, hogy a kormány Oroszországot sejti a támadások mögött.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.