Az önvezető autók technológiája segíti a vakok tájékozódását

2022 / 01 / 10 / Bobák Áron
Az önvezető autók technológiája segíti a vakok tájékozódását
A Biped nevű svájci vállalat a múlt héten megendezett CES szórakoztatóelektronikai kiállításon mutatta be azt az eszközt, ami térbeli hangokkal segít a látássérülteknek az önálló közlekedésben.

A vállakon viselhető eszköz 3D-s kamerákkal pásztázza a környezetét, a mesterséges intelligencia segítségével pedig több mint húsz különböző objektumtípust képes azonosítani és rangosorolni aszerint, hogy a mozgásuk alapján fennáll-e az ütközés veszélye - írja a Designboom. Ha igen, akkor a Biped fülhallgatón keresztól jelzi a viselőjének az objektum helyzetét és mozgási irányát, térbeli hangokat használva. Hogy ezt pontosan hogyan is kell elképzelni, azt a cég által közzétett demóban bárki meghallgathatja.

Mael Fabien, a cég társalapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a technológia hasonlóan működik, mint az önvezető autók esetében. "A Biped figyelmezteti a felhasználót, ha például egy 12 méterre levő kerékpáros az útjában van, de figyelmen kívül hagyja az olyan objektumokat, amik ugyan közelebb vannak, de nem áll fenn az ütközés veszélye" - ecsetelte a készülék működését.

A Biped 170 fokos látószöggel rendelkezik és infravörös kamerákkal van felszerelve, így a fejlesztői szerint sötétben is megbízhatóan használható. Az eszköz bármilyen fülhallgatóval kompatibilis, ugyanakkor a készítők kifejezetten a csontvezetéses füleseket javasolják erre a célra, amelyek nem zárják ki a környezeti zajokat. A cég honlapja szerint a Biped 950 grammot nyom és cserélhető akkumulátorral rendelkezik, amely hatórás üzemidőt biztosít.

A készülék okostelefonnal is összekapcsolható, így a telefon GPS-e segítségével nem csak közlekedni, de célirányosan navigálni is lehet vele. Bár a fehér botot nem váltja ki teljesen, de készítői szerint jelentősen megkönnyíti a vakok és látássérültek közlekedését. A Bipednek jelenleg a béta tesztelése zajlik, aminek lezárultával az eszköz még az idén boltokba kerül előbb Svájcban, majd más országokban is. Az áráról egyelőre nem árultak el konkrétumokat, azt viszont lehet tudni, hogy a Biped bérleti konstrukcióban is elérhető lesz.

Nem a svájci cég az egyetlen, ami igyekszik megkönnyíteni a látássérültek tájékozódását: márciusban mi is beszámoltunk egy hasonló fejlesztésről, amelyben egy hátizsákot alakítottak át úgy, hogy az képes legyen érzékelni és szavakkal leírni a körülötte levő tárgyakat, de például a Google is fejlesztett már olyan alkalmazást, ami a vakoknak segít a futás közbeni tájékozódásban. Más kutatások arra irányulnak, hogy agy-gép interfészek segítségével visszaadják a látás képességét az embereknek, miközben más kutatók ettől egészen eltérő technológiákkal próbálják megoldani a világszerte mintegy 49 millió embert érintő problémát.

(Fotó: Biped.ai)

Szemek nélküli látást tesz lehetővé egy új agyi implantátum Spanyol kutatók közvetlenül a látásért felelős agyterületet stimulálták, aminek eredményeként egy 16 évvel ezelőtt megvakult nő képes volt érzékelni a betűket és a tárgyak körvonalait is.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.