Az önvezető autók technológiája segíti a vakok tájékozódását

2022 / 01 / 10 / Bobák Áron
Az önvezető autók technológiája segíti a vakok tájékozódását
A Biped nevű svájci vállalat a múlt héten megendezett CES szórakoztatóelektronikai kiállításon mutatta be azt az eszközt, ami térbeli hangokkal segít a látássérülteknek az önálló közlekedésben.

A vállakon viselhető eszköz 3D-s kamerákkal pásztázza a környezetét, a mesterséges intelligencia segítségével pedig több mint húsz különböző objektumtípust képes azonosítani és rangosorolni aszerint, hogy a mozgásuk alapján fennáll-e az ütközés veszélye - írja a Designboom. Ha igen, akkor a Biped fülhallgatón keresztól jelzi a viselőjének az objektum helyzetét és mozgási irányát, térbeli hangokat használva. Hogy ezt pontosan hogyan is kell elképzelni, azt a cég által közzétett demóban bárki meghallgathatja.

Mael Fabien, a cég társalapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a technológia hasonlóan működik, mint az önvezető autók esetében. "A Biped figyelmezteti a felhasználót, ha például egy 12 méterre levő kerékpáros az útjában van, de figyelmen kívül hagyja az olyan objektumokat, amik ugyan közelebb vannak, de nem áll fenn az ütközés veszélye" - ecsetelte a készülék működését.

A Biped 170 fokos látószöggel rendelkezik és infravörös kamerákkal van felszerelve, így a fejlesztői szerint sötétben is megbízhatóan használható. Az eszköz bármilyen fülhallgatóval kompatibilis, ugyanakkor a készítők kifejezetten a csontvezetéses füleseket javasolják erre a célra, amelyek nem zárják ki a környezeti zajokat. A cég honlapja szerint a Biped 950 grammot nyom és cserélhető akkumulátorral rendelkezik, amely hatórás üzemidőt biztosít.

A készülék okostelefonnal is összekapcsolható, így a telefon GPS-e segítségével nem csak közlekedni, de célirányosan navigálni is lehet vele. Bár a fehér botot nem váltja ki teljesen, de készítői szerint jelentősen megkönnyíti a vakok és látássérültek közlekedését. A Bipednek jelenleg a béta tesztelése zajlik, aminek lezárultával az eszköz még az idén boltokba kerül előbb Svájcban, majd más országokban is. Az áráról egyelőre nem árultak el konkrétumokat, azt viszont lehet tudni, hogy a Biped bérleti konstrukcióban is elérhető lesz.

Nem a svájci cég az egyetlen, ami igyekszik megkönnyíteni a látássérültek tájékozódását: márciusban mi is beszámoltunk egy hasonló fejlesztésről, amelyben egy hátizsákot alakítottak át úgy, hogy az képes legyen érzékelni és szavakkal leírni a körülötte levő tárgyakat, de például a Google is fejlesztett már olyan alkalmazást, ami a vakoknak segít a futás közbeni tájékozódásban. Más kutatások arra irányulnak, hogy agy-gép interfészek segítségével visszaadják a látás képességét az embereknek, miközben más kutatók ettől egészen eltérő technológiákkal próbálják megoldani a világszerte mintegy 49 millió embert érintő problémát.

(Fotó: Biped.ai)

Szemek nélküli látást tesz lehetővé egy új agyi implantátum Spanyol kutatók közvetlenül a látásért felelős agyterületet stimulálták, aminek eredményeként egy 16 évvel ezelőtt megvakult nő képes volt érzékelni a betűket és a tárgyak körvonalait is.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.