Bőrbetegség-felismerés, hologramfülke, Apple Watch kihívó - ezeken dolgozik a Google

2021 / 05 / 20 / Pőcze Balázs
Bőrbetegség-felismerés, hologramfülke, Apple Watch kihívó - ezeken dolgozik a Google
A héten zajlik a Google szokásos, éves fejlesztői konferenciája. Összegyűjtöttük azokat a bejelentéseket, amelyekkel biztosan találkozni fogunk, és azokat is, amikkel reméljük, hogy egyszer találkozhatunk.

Ugyan a Google is visszatér szép lassan az irodáiba, de ahogyan az Apple fejlesztői konferenciáját, a Mobile World Congress-t vagy az IFÁ-t, úgy a Google I/O-t sem szerették volna még személyesen megtartani. A keddi megnyitót követően három napon keresztül mutatják be a fejlesztői közösségüknek virtuális eseményeken, hogy milyen új megoldásokat, technológiákat dolgoztak ki és fognak piacra dobni a közeljövőben. Szó esett egyedi mesterséges intelligencia (MI) chipekről, fejlesztői környezetekről, de mi inkább arra fókuszálunk, amit remélhetőleg meg tudunk érteni és egyszer ki tudunk próbálni.

Jön az új Android. És színes lesz

Már hárommilliárd készüléken fut Android, idézi fel a TechCrunch, így gyakorlatilag a fél világot érinti, hogy a legnépszerűbb operációs rendszer merre tart. A legfontosabb, úgy tűnik, hogy színesebb és élőbb lesz: a telefonunk háttérképéhez vagy az időjáráshoz fog igazodni a mobilunk kezelőfelülete. Emellett lényeges változás, hogy az iOS után a Google mobil operációs rendszerének is egyre több a magánszférával kapcsolatos fejlesztése. Egyben fogjuk látni, hogy az alkalmazások milyen adatokat gyűjtenek rólunk, és végre nem csak iPhone-okon jelzik majd kis indikátorok, ha épp aktív a mikrofonunk vagy a kameránk.

Könnyebben igazodhatunk ki a fotóink közt

Ahogyan egyre több és több fényképünk kerül a mobilunkra, illetve az ahhoz kapcsolódó felhőtárhelybe, egyre nehezebb lesz rendszerezni azokat, vagy egyáltalán megtalálni, amit keresünk. A Google-nél szerencsére (vagy szerencsétlenségünkre) óriási mennyiségű felhasználói képen trenírozhatják az algoritmusokat, így létre tudnak hozni például olyan megoldásokat, amik a fényképeinket automatikusan albumokba rendezik. Az I/O-n egy olyan sorozatot mutattak be, amelynek minden elemén szerepel egy hátizsák: így kész is a kirándulásunkkal kapcsolatos élményeket összegyűjtő mappa. Ha egy-két képet nem szeretünk vagy szégyellünk, megmondhatjuk az algoritmusnak, hogy azokkal legyen szíves, ne foglalkozzon. A legféltettebb fotóinkat pedig bepakolhatjuk egy olyan helyre, ahol az Android jelszót kér a megnyitásukhoz.

Tényleg kollaboratív dokumentumszerkesztés

Azok, akik a munkahelyükön vagy az iskolában Google Docs-ot használnak, tudják, hogy ugyan sokkal egyszerűbb közösen szerkeszteni egy-egy szöveget vagy táblázatot, mint néhány éve volt, de legtöbbször kell egy külön program, amiben beszélgetünk a kollegáinkkal, miközben irodista szinkronúszókként mozgunk egyszerre a fájlokban és fájlok között. Mostantól a különböző dokumentumtípusok közt egyszerűbben ugrálhatunk majd a Smart Canvas-szel, sőt, Google Meet hívásokat is tudunk kezdeményezni közvetlenül a dokumentum mellett, a böngészőnk jobb szélén.

Méltó kihívó az Apple Watch-nak?

Kétségbevonhatatlan, hogy az Apple okosórája egyeduralkodó a kategóriájában: az eladások harminc-negyven százalékát ez a készülék adja. Ahhoz, hogy innovatív maradjon a piac, jót tenne, ha lenne egy gyártó, aki legalább megszorongatja az Apple-t, és az idei I/O után ennek talán lett némi realitása. A Samsung és a Google bejelentették, hogy mostantól közös operációs rendszerben gondolkodnak: a koreai Tizen és a Mountain View-i Wear OS mostantól Wear néven biztosít egységes platformot a gyártók termékeinek. Ez remek hír a fejlesztőknek, hiszen a Google-höz került Fitbit következő generációit, és a Samsung Galaxy Watchokat is ki tudják szolgálni ugyanazokkal a programokkal. A konferencián azt ígérték, hogy az új operációs rendszerrel harminc százalékkal gyorsabbak lesznek a készülékek, javul az akkumulátoridő, és egyes alkalmazásoknak nem fog kelleni a mobiltelefon közelsége ahhoz, hogy működjenek.

Az igazán vad dolgok

A fenti hasznos, de sci-fi novellákhoz azért gyengécske újdonságok mellett a Google mutatott egy-két olyat, amire nem számítottunk, de cserébe nagyon örülhettünk neki. Amit rögtön kérnénk szépen az irodánkba, az a Project Starline. Ehhez viszont egyelőre a Google-höz kéne menni dolgozni, ugyanis csak náluk elérhető a holo-telefonfülke, ami gyakorlatilag olyan, mintha az amerikai filmekben látott börtönlátogatások váltanák fel a kétdimenziós Zoom-hívásokat. Az erre a célra fejlesztett kamerarendszer, tömörítési eljárás és fénymező kijelző

lehetővé teszik, hogy úgy beszélgessünk valakivel online, mintha velünk szemben ülne; egyedül megérinteni nem tudjuk.

Amiért még legalább ennyire lelkesedtünk, az a CNET-en jött velünk szembe: a Derm Assist nevű webalkalmazás abban segít, hogy ha feltöltünk egy fotót egy gyanús foltról vagy anyajegyről a bőrünkön, akkor kilencvenhét százalékos biztonsággal megmondja, hogy az általa ismert 288 bőrelváltozás közül a mienk mire emlékezteti. A Google idén év végén szeretné elérhetővé tenni a programot az Európai Unióban. Ha ez lesz az első innováció az I/O-n felsoroltakból, amivel élőben találkozhatunk, akkor sem leszünk csalódottak.

(Fotó: Soumyabrata Roy/NurPhoto/Getty Images, Google)

További cikkek a témában:

Figyelmeztet a mobilunk, ha séta közben túl sokáig nézzük a kijelzőt Az új androidos Heads Up! (Fel a Fejjel!) alkalmazás automatikus figyelmeztetést küld a mobiljukba feledkezőknek, hogy elkerülhessék a képernyőbámulás miatt bekövetkező baleseteket.

Az Android appok végre nem kémkedhetnek szabadon azután, hogy még mi fut a telefonunkon A Google végre megvonja az Android alkalmazások egyik legaggasztóbb jogosultságát.

Rövidesen nem lesz elég a jelszó a Gmail-belépéshez. Mondjuk, mik a teendők A Google mindenkinek bekapcsolja a kétlépcsős azonosítást.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.