Az Android appok végre nem kémkedhetnek szabadon azután, hogy még mi fut a telefonunkon

2021 / 04 / 07 / Pőcze Balázs
Az Android appok végre nem kémkedhetnek szabadon azután, hogy még mi fut a telefonunkon
A Google bejelentette, hogy véget vet annak a gyakorlatnak, hogy az alkalmazások szabadon szétnézhetnek a telefonunkon, hogy még milyen programokat telepítettünk fel. Mostantól erre is érzékeny adatként tekint a tech vállalat.

Az elmúlt hónapokban egyre több olyan változást látunk az emberek milliárdjai által használt operációs rendszerekben és egyéb szoftverekben, amelyek korlátozni próbálják, hogy ki és milyen adatokhoz férhet hozzá velünk kapcsolatban. Az Apple év végén elkezdte publikálni, hogy melyik alkalmazás pontosan mire kíváncsi rólunk - illetve ezt kötelezővé tette mindenkinek, aki iOS-re fejleszt. Akkor arról számoltunk be, hogy a chat programok információéhsége között micsoda különbségek vannak: a Signal semmilyen személyes adatunkra nem kíváncsi, míg a Messenger hasonló listája nyolc teljes képernyőt tölt meg. Februárban aztán a Google rázta fel a hirdetőket azzal, hogy Chrome böngészőjük hamarosan leszámol az eddig megszokott hirdetési célzások mögött álló technológiával, hogy ezzel jobban óvja az internetezők személyes adatait. Most az Android esetében léptek egy sokkal kisebbet, de legalább ennyire fontosat.

Eddig, ha egy cég a Google mobil operációs rendszerére fejlesztett egy programot, az alkalmazás meg tudta kérdezni a telefont, hogy még miket telepítettünk fel a készülékre. Focieredmények? Moziműsor? Randialkalmazás? Egyik vagy másik bank mobilappja? Ovuláció követő program? Az, hogy mit művelünk a mobilunkon, igazi kincsesláda a hirdetésekből élő alkalmazások számára. Valahova egy adatbázisba felvéshetik a nevünk mellé, hogy foci és filmek iránt érdeklődő, teherbe esni vágyó, de még randizó OTP-ügyfelek vagyunk. És nem biztos, hogy annak mindenki örül, ha valahol, valaki ilyeneket tud róla - különösen, ha az a valaki egy zseblámpa vagy időjárás alkalmazás ismeretlen fejlesztője. Nem véletlen, hogy rövidesen az iPhone-ok arra is rákérdeznek majd, hogy engedélyezzük-e, hogy egy-egy program megfigyelje, hogy más programokban mit csinálunk.

A Gizmodo híre szerint Android 11 fölött mostantól csak azok az alkalmazások listázhatják le az összes appunkat, amelyeknek muszáj - nem csak a fejlesztők, de a Play Store csapata szerint is. Vírusirtók, fájlkezelő szoftverek, de biztonsági okokból még a mobilbank alkalmazások is ilyenek lesznek. Most még az alacsonyabb operációs rendszer verziókra készülő programok megússzák ezt - de az Ars Technica cikke rámutat, hogy jövőre már az Android 11 lesz a minimum szint, amire lőnie kell a fejlesztőknek, így akkortól tényleg csak a legszükségesebb appok láthatják, hogy még milyen programokat futtatunk.

(Borítókép: Jaap Arriens/NurPhoto/Getty Images)

További cikkek a témában:

Most bárki kipróbálhatja, hogy mi maradna az internetből Facebook, Google, Amazon és Microsoft nélkül Nagyjából semmi.

Új korszak kezdődik a neten. Tényleg vége a megfigyelésnek, vagy csak új nevet kapott? Rövidesen már a Google Chrome sem teszi lehetővé az eddig megszokott reklámcélú adatgyűjtést.

Több száz alkalmazás figyeli, hogy merre járunk, hogy aztán eladják az adatainkat Az Apple és a Google is tett lépéseket az aggályos gyakorlat ellen.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.