Brazíliában sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok, pedig a valódi nyár még el sem kezdődött

2023 / 11 / 21 / Bodnár Barna
Brazíliában sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok, pedig a valódi nyár még el sem kezdődött
Annak ellenére, hogy a Föld déli féltekéjén a nyár hivatalosan csak decemberben kezdődik, Brazíliát idén már a nyolcadik hőhullám sújtja. A tartósan magas hőmérséklet és páratartalom amellett, hogy az emberek életét veszélyezteti, tüzeket és áramkimaradásokat is okoz.

A Brazílián végigsöprő, idén már sokadik extrém hőhullám jelenleg is napi és havi rekordokat döntöget, a dél-amerikai ország tavaszi hőmérsékletei egyes területeken még a nyár közepén is szokatlanul melegnek számítanának. A hőségre jellemző, hogy múlt pénteken egy nő meghalt, illetve mintegy 1000 ember elájult a meleg következtében a Rio de Janeiró-i Taylor Swift koncerten. A brazil Nemzeti Meteorológiai Intézet szombaton arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a hőhullám még tart, mivel a hőmérséklet várhatóan még több mint 5 napig 5 fokkal az átlag felett lesz. Az intézet közleményében kihangsúlyozta, hogy mindenkire nagy veszélyt jelent a szélsőséges időjárás.

Brazíliában egyébként idén júliusban, augusztusban, szeptemberben és októberben is rekordmeleg volt, a novemberi hőmérsékletek pedig a MetSul meteorológiai vállalat szerint várhatóan "átírják az ország klímatörténelmét". A szakértők a túlzott hőséget részben az erős El Niñónak tulajdonítják, a klímaválság miatt az ilyen események intenzitása és gyakorisága megnövekedett.

Az Inmet hőmérői többször is 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek Brazília közép-nyugati és délkeleti területein, szerdán a bolíviai határon fekvő Corumbában 43,3 fok volt a csúcsérték.

São Paulo és Rio de Janeiro 37,7, illetve 42, fokos rekordot döntött idén, Rióban az emberek hőérzete szombaton elérte az elképesztő 59,7 fokot.

A 6,7 milliós Rióban a szélsőséges hőség és a páratartalom kombinációja veszélyes körülményeket teremt, amelyek megnehezítik az emberi szervezet számára, hogy képes legyen lehűteni magát, ez pedig jelentősen növeli a hőguta kockázatát, amely akár halálos kimenetelű is lehet.

Andrews Lucena, Rio de Janeiró-i geográfus szerint a hőség a társadalom legszegényebb rétegét sújtja a legjobban. Brazília nyomornegyedei, az úgynevezett favelák ugyanis a legmelegebbek, mert a bádogból és egyéb rossz hővezetőképességgel rendelkező anyagokból épített, gyakran befejezetlen házak, illetve az épületek közötti, zöldterület nélküli szűk terekben hőgócok alakulnak ki.

A hőhullám nem csak az emberek egészségére káros, de tüzeket és áramkimaradásokat okozott Sao Paulóban és Rióban is, súlyosbította a szárazságot az Amazonas vidékén, illetve Brazília más részein is rossz hatással volt a termésre és a biodiverzitásra. A meteorológusok múlt hétvégére jósolták a hőhullám tetőzését, azonban a tavaszi extrém időjárás különösen perzselő nyarat ígér Brazília, illetve a környező dél-amerikai országok számára is.

(Borítókép: Getty Images/picture alliance)

Ősi, sziklába vájt arcokat fedett fel az aszály az Amazonas mentén A metszetek egy részét, amelyeken állatok is szerepelnek, már 2010-ben felfedezték, az idei aszály azonban az akkorinál is súlyosabb, így váltak láthatóvá további faragott alakzatok is.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.