A bruttó nemzeti boldogságra alapozott politika tette Bhutánt a világ első karbonnegatív országává, de nem minden hátulütő nélkül

2021 / 10 / 04 / Bobák Zsófia
A bruttó nemzeti boldogságra alapozott politika tette Bhutánt a világ első karbonnegatív országává, de nem minden hátulütő nélkül
Az országban egy új szabály sem születhet anélkül, hogy ne esne át a bruttó nemzeti boldogságot szem előtt tartó szigorú ellenőrzési folyamaton, aminek szerves része a környezet megóvása is.

1972-ben az apró ázsiai ország, Bhután uralkodója, Jigme Singye Wangchuck egy új koncepciót vezetett be az ország politikájának irányelveként, ez a bruttó nemzeti boldogság, amely a lakosok érzelmi és pszichológiai jólétének mértékét is figyelembe veszi az ország sikerességének megítélésében. Amiben eltér a BNB a máshol alkalmazott GDP (bruttó hazai termék) mutatójától, az az, hogy a gazdasági termelés növelését, ha nem is hagyja teljesen figyelmen kívül, elvégre a bruttó nemzeti boldogság kilenc al-pillérének egyike az életszínvonal szintjével kapcsolatos, de nem helyezi feltétlenül a középpontba és nem ad neki kizárólagos elsőbbséget, mikor az országban bevezetett törvényekről kell dönteni.

A bruttó nemzeti boldogság filozófiája a helyi buddhista alapelvek szerint a környezettel való harmóniára is nagy hangsúlyt helyez, valamint fontos szerepet szán a pszichológiai jólétnek, az idő megfelelő felhasználásának, a közösségi tevékenységeknek, az egészségügynek és oktatásnak, a kultúra megőrzésének és a megfelelő kormányzási stratégiának is. Ezek együttese adja az alapját a helyi politika irányának és azok a javaslatok, amelyek nem mennek át a BNB-ra alapozott szigorú szűrőn, nem kerülnek át a gyakorlatba az országban. Ennek lényegében egyenes következménye, hogy a környezet védelme az országban kiemelt szerepet kap már jó ideje és az intézkedések eredményeként Bhután jelentős részét erdők fedik, jelenleg az erdős területek aránya 71%.

A hosszú távú tervek szerint ez a szám nagyjából meg is marad,

mivel az ország alkotmányának megalkotásakor az alapelvek közé sorolták az erdőkkel borított területek 60%-os arányának megtartását örök időkre. Az elmúlt években, évtizedekben aktív faültetési akciók és különféle támogatások révén az erdők száma olyannyira megnövekedett, hogy immár jóval több szén-dioxidot nyelnek el, mint amennyit az ország kibocsát, így aktívan hozzájárul nem csak karbonsemlegesség, hanem a karbonnegativitás eléréséhez is. A királyság nemzeti televízió-, és rádiócsatornáit üzemeltető Bhutan Broadcasting Services májusi hírei szerint az erdők jelenleg 8,5 tonna szén-dioxidot vesznek fel, ez pedig majdnem tízszerese annak a teljes éves kibocsátásnak, amit a fakivágások, erdőégetések és erdészeti tevékenységek összessége generál (és persze maguk az erdők is kibocsátanak valamennyi CO2-ot). Mivel Bhután ipara nem igazán fejlett, ezért a teljes kibocsátási értékek sem magasak, ez évente néhány tonnányi szén-dioxidot jelent csak.

A néhány éve elért karbonnegativitás sikerét a vízerőművekből származó energia exportja is növelte, amellyel a közeli India környezetbarátabb működését is támogatják, azonban a környezet védelmére helyezett jelentős hangsúly a háttérbe szorít egy másik fontos tényezőt, amire szintén szükség van az alapelvek egyikének, az életszínvonal növelésének megvalósításához, ez pedig az ipar fejlesztése. Mivel a bányászati tevékenységek nehezen összeegyeztethetőek a környezetvédelemmel, az erdők és a bruttó nemzeti boldogság megóvásával, márpedig ezek alkotmányban foglalt alapelvek, ezért rövid távon nem a gazdaság fellendítése az elsődleges cél, azonban a kompromisszum megéri, ha az ország és a lakosok hosszú távú jóléte a tét - mondta Lotay Tshering, az ország miniszterelnöke a Reuters Impacten tartott előadásában.

Tshering szerint ugyan a társadalmi fejlődést a jelen pillanatban valóban visszavetheti és a GDP növekedését lassítja az ország speciális alkotmánya szerinti szabályozás, de az elkövetkező néhány évtized alatt kifizetődővé válik ez a hozzáállás és a jövő generációk érdekeit is szolgálják a ma megtett lépések. A legfontosabb, hogy a Bhután vizionárius uralkodói által elgondolt jövőkép megvalósuljon és jelenleg ehhez jó úton jár az ország, amit az elért eredmények, a karbonnegativitás is igazol. Azonban az emberek sürgető igényeit is szem előtt kell tartani, a miniszterelnök szerint a családok számára a saját autó birtoklása például alapvető jog. Ahhoz, hogy emiatt ne kelljen feláldozni a klímacélokat, a kormány az elektromos közlekedésre való átálláson dolgozik, amit minél hamarabb szeretnének megvalósítani.

A tömegközlekedés és a járműpark 'kizöldítése' sürgető feladat, mert a belsőégésű motorok veszélybe sodorhatják az elért eredményeket, de a tervezés ezzel kapcsolatban már vagy tíz éve megkezdődött és a kormány 2014-ben be is mutatta az első elektromos modelleket (50 Nissan LEAF-et és Mahindra Revákat), valamint a Mitsubishi is ajándékozott a kormánynak egy plug-in hybridet és egy elektromos járművet, a Tesla pedig felajánlotta egyik Model S-ét az akkori miniszterelnöknek tesztelésre, aki végül úgy döntött, hogy az ország nem engedheti meg magának ezeket a drágább modelleket.

Kanupriya Kapoor, a Reuters tudósítójának kérdésére, hogy vajon egyénenként mit tudunk tenni a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében, Tshering elmondta: a legnagyobb kihívást egy környezetbarátabb világ megalapozásában az emberi igények és szükségletek figyelembe vétele jelenti, de, mivel a legfőbb vágyak úgysem lesznek soha kielégítve, ezért csak a hozzáállásunk módosításával érhetünk el eredményeket, le kell mondani a vágyaink egy részéről és bátor lépéseket kell tenni a klímaváltozás veszélyeinek csökkentése érdekében. A miniszterelnök, aki maga is orvos, úgy látja, hogy a megváltozó éghajlat, a már Bhutánban is jelentkező forróbb nyarak és rövidebb telek (az országban évek óta nem esik a hó), a fertőzések és új betegségek terjedésének is kedveznek.

A dengue láz például viszonylag ismeretlen betegség volt az országban egészen az elmúlt évtizedekig, de tanulmányok is mutatják, hogy az emelkedő hőmérséklet ideális körülményeket teremt a fertőzés számára. Bhután lakosai így nem csak a felszínen érzékelik a klímaváltozás hatásait, hanem a mindennapi életükre is hatással van, így a tapasztalatokból okulva Tshering úgy gondolja, érdemes ezeket a problémákat komolyan venni, a fejlődő országoknak pedig flexibilis támogatásokat nyújtani.

Az ország példája is jól mutatja, hogy a karbonnegativitás elérése lemondásokkal jár, de megvalósítható célt jelent, persze ami egy 800 000 fős országban működik, azt sokkal nehezebb lehet kivitelezni a világ más, zsúfoltabb és eltérő kultúrájú területein.

(Fotó: Flickr/meaindia/asiandeveplopmentbank, PxFuel, Wikimedia Commons)

További cikkek a témában:

Grönland komoly döntést hozott a klímaváltozás megállításáért Ha egy kormány aktívan szeretne fellépni a klímaváltozás ellen, annak egyre komolyabb intézkedéseket kell hoznia, ha azt szeretné, hogy a nemzetközi közösség komolyan vegye, és elismerje az erőfeszítéseit. Grönland kormánya úgy tűnik megértette ezt.
Évente egy olimpia árába kerül Magyarországnak a légszennyezettség Ez még világviszonylatban is nagyon sok.
A fák csökkentik a globális felmelegedés hatását A lombkorona megvédi az erdő élőlényeit az extrém hőmérsékletektől, nélküle a globális felmelegedés bizonyos fajok kihalásához vezetne, derül ki az ELTE Természettudományi Kar ökológusainak részvételével folyó nemzetközi kutatás eredményeiből.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.