Grönland komoly döntést hozott a klímaváltozás megállításáért

2021 / 08 / 05 / Justin Viktor
Grönland komoly döntést hozott a klímaváltozás megállításáért
Ha egy kormány aktívan szeretne fellépni a klímaváltozás ellen, annak egyre komolyabb intézkedéseket kell hoznia, ha azt szeretné, hogy a nemzetközi közösség komolyan vegye, és elismerje az erőfeszítéseit. Grönland kormánya úgy tűnik megértette ezt.

A legnagyobb sziget

A kormány június 24-én döntött úgy, hogy leállítja a területén zajló olajkutatást, a klímaváltozás elleni aktív cselekvés részeként. Nyilatkozatuk szerint a jövő nem az olajban rejlik, hanem a megújuló energiáké.

Grönland a világ legnagyobb területű szigete és Dániához tartozik de autonóm kormánya van, mely közleményben tudatta a világgal, hogy felelősséget kívánnak vállalni a globális klímaválság elleni küzdelemben. 

Grönlandon ma nem folyik sem olaj sem földgáz-kitermelés, de a permafrost alatt az USA Földtani Kutatóintézetének becslése szerint 17,5 milliárd hordó feltáratlan kőolaj és 148 billió köbméter földgáz lehet.

Fenntarthatóság a profit előtt

A szigetlakók döntését erkölcsi és morális szempontból jelentősen felértékeli, hogy a kitermelés olyan tetemes mennyiségű profittal járna, ami legalábbis anyagilag teljesen függetleníthetné Grönlandot Dániától, ahonnan a sziget jelenleg évi 3,4 milliárd korona (540 millió dollár) támogatást kap. A Greenpeace üdvözölte és fantasztikusnak nevezte Grönland kormányának döntését.

A helyzetet bonyolíthatja, hogy Grönlandnak továbbra is érvényben van négy kiadott szénhidrogén-kutatási liszensze, melyek szerződésben vállalt kötelezettséget rónak a kormányzatra, időben addig, amíg az engedélyek birtokosai aktívan kutatnak. Az engedélyeket két kisebb cég birtokolja.

„Az én értelmezésem szerint a megmaradt liszenszekben már csak erősen korlátozott potenciál rejlik”- mondta el Mads Flarup Christensen, a Greenpeace Nordic főtitkára.

Grönland egyébként nem az első ország, aki ezt meglépi, mások is lemondtak már az olajkutatásról, így Dánia, Franciaország, Spanyolország és Írország is. Grönland kül-, védelmi- és biztonságpolitikájáról jelenleg Dánia dönt, ami évente kifizeti a sarkvidéki sziget költségvetésének kétharmadát támogatás formájában.

(Forrás: Time, AP Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Grönland jegének valószínűleg befellegzett Grönland jégtakarójának olvadása már elkezdődött a globális klímaváltozás hatásai miatt, és talán már nincs is megállás, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) szerint.

Beperelték az USA olajfúrást felügyelő kormányügynökségét, a Belugák számának csökkenése miatt Részben minden bizonnyal az alaszkai Cook Inlet öbölben folyó olajfúrás miatt drasztikusan csökkent a beluga bálnák száma, csupán 279 példány maradt. Perek jönnek az állam felügyelő szervei ellen.

Drámai sebességgel, gyorsulva olvad a Föld jégtakarója A Föld sarki jégsapkái 57 százalékkal gyorsabban olvadnak, mint harminc évvel ezelőtt, 1995 óta a becslések szerint 28 millió köbkilométer jég tűnhetett el a tengerekről és a szárazföldekről összesen.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.