Ha Kaliforniában laksz, jövőre már egy robotjármű szállíthatja ki a pizzádat

2020 / 12 / 28 / Bobák Áron
Ha Kaliforniában laksz, jövőre már egy robotjármű szállíthatja ki a pizzádat
A kaliforniai közlekedési hatóság első alkalommal adott ki olyan engedélyt, ami lehetővé teszi, hogy egy gyártó kereskedelmi szolgáltatásként, vagyis pénzért üzemeltessen robotjárműveket az államban.

A Business Insider információi szerint az első ilyen engedélyt a Nuro nevű cégnek állították ki, akik 2017 óta tesztelik az utakon a járműveiket, idén április óta pedig már biztonsági sofőr nélkül közlekednek az önvezető autóik. Az engedély birtokában a Nuro elsőként a Mountain View-i székhelyükhöz közeli területeken indítja el a szolgáltatást, így az ott lakók élelmiszereket, pizzát vagy akár gyógyszereket is rendelhetnek majd.

"Az első engedély kiállítása egy jelentős mérföldkő az autonóm járművek evolúciója szempontjából Kaliforniában" - mondta ezzel kapcsolatban Steve Gordon, a közlekedési hatóság igazgatója, aki hozzátette, továbbra is komoly hangsúlyt fognak fektetni arra, hogy a technológia biztonságos legyen. A Nuro kezdetben átalakított Toyota Priusokkal fogja végezni a kiszállítást, a tervek szerint viszont később pályára küldik majd a sajt fejlesztésű R2 járművüket is, ami olyannyira önvezető, hogy vezetőfülke sem található benne. Az R2 a gyári adatok szerint 56 km/h-s végsebességgel tud közlekedni, és a 360 fokos kamerák mellett radarral valamint hőérzékelő szenzorokkal térképezi fel a környezetét. A jármű az oldalán hirdetéseket is meg tud jeleníteni, amelyek a Nuro szerint igazodni fognak a környezethez, esőben például esernyőreklámok fognak látszani rajta.

A kaliforniai közlekedési hatóság tavaly jelentette be, hogy hamarosan lehet pályázni az engedélyekre, és a Nuro volt az első, aminek ténylegesen ki is adtak ilyen engedélyt. Az Egyesült Államokban hasonlóra eddig csak Arizonában volt példa, ahol a Waymo egy ideje már teljes értékű robottaxi-szolgáltatást üzemeltet Phoenix egy részén, igaz, ez a szolgáltatás egyelőre nem mindenki számára elérhető.

További cikkek a témában:

Sanghajban megjelent az első önjáró KFC-étterem Néhány éve még teljes sci-finek tűnt, hogy egyszer majd a mobilunkról megrendelt önvezető éttermekből vagy vegyesboltokból vehetünk élelmiszereket, Kínában viszont ez az utópia már megvalósulni látszik.

Kaliforniában indulhat a fizetős robottaxi-szolgáltatás Kalifornia állam mindig is élen járt az önvezető járművek teszteléséhez szükséges engedélyek megadásában, azt azonban eddig még soha nem engedélyezték, hogy egy ilyen járművel bárki személyfuvarozásba, közkeletű nevén taxizásba kezdjen. Eddig.

Kormánykereke nincs, de százhússzal megy előre és hátra az Amazon robottaxija 270 fokban látó szenzorok az autó mind a négy sarkán. 120 km/h végsebesség. Tizenhat órás üzemidő. Nulla kormánykerék. Bemutatták az Amazonhoz tartozó Zoox első modelljét.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.