Elütött egy sportolót a tokiói paralimpián egy önvezető kisbusz

2021 / 08 / 28 / Rácz Tamás
Elütött egy sportolót a tokiói paralimpián egy önvezető kisbusz
A Toyota leállította az autonóm e-Palette kisbuszokat, amíg kivizsgálják, hogyan történhetett a gázolás.

"Az önvezető járművek megjelenése a közutakon egyelőre nem realisztikus dolog" mondta Toyoda Akio, a Toyota első embere, miután nyilvánosan bocsánatot kért a médiában attól a látássérült dzsúdóstól, akit elgázolt a tokiói olimpia egyik hivatalos járműve, egy Toyota e-Palette autonóm kisbusz.

Egyelőre azért még ne kiáltsunk gyilkos robotokat. Egyrészt a gázolás mindössze 1-2 km/h sebességgel történt, Kitazono Aramicu pedig, akit fellökött a jármű, könnyebb sérülésekkel, zúzódásokkal megúszta a dolgot, saját lábán tért vissza a szállására az orvosi ellátás után. Másrészt pedig Toyoda azt mondja, a baleset pont nem autonóm üzemben történt, hanem akkor, amikor egy kereszteződésben a kocsit a benne ülő kezelő manuális üzemmódban, egy joystickkal irányítva igyekezett rávenni, hogy bekanyarodjon jobbra.

Az esetet kivizsgálja a japán rendőrség és a Toyota saját csapata is. Amíg pontosan ki nem derül, mi volt a hiba és hogy lehet elkerülni az újabb hasonló eseteket, az e-Palette-ek nem közlelkednek a paralimpiai helyszíneken.

(Reuters, Toyota)

További cikkek a témában:

Videón, ahogy néhány bója miatt menthetetlenül elakad egy robottaxi A Waymo egyik kocsija egy egészen ártatlan közlekedési helyzetben vesztette el teljesen a fonalat.

Az orosz önvezető autó pont úgy vezet, mint egy valódi sofőr Las Vegasban lehetőségünk volt rá, hogy kipróbáljuk a Yandex robotautóját, amiben az a legfurcsább, hogy mennyire nem furcsa.

Vezető nélküli, de mégsem önvezető taxiszolgáltatás indul Las Vegasban A Halo nevű cég vezető nélküli taxijai nem mesterséges intelligenciával közlekednek, hanem távirányítással irányítják őket 5G-hálózaton keresztül.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.