Elütött egy sportolót a tokiói paralimpián egy önvezető kisbusz

2021 / 08 / 28 / Rácz Tamás
Elütött egy sportolót a tokiói paralimpián egy önvezető kisbusz
A Toyota leállította az autonóm e-Palette kisbuszokat, amíg kivizsgálják, hogyan történhetett a gázolás.

"Az önvezető járművek megjelenése a közutakon egyelőre nem realisztikus dolog" mondta Toyoda Akio, a Toyota első embere, miután nyilvánosan bocsánatot kért a médiában attól a látássérült dzsúdóstól, akit elgázolt a tokiói olimpia egyik hivatalos járműve, egy Toyota e-Palette autonóm kisbusz.

Egyelőre azért még ne kiáltsunk gyilkos robotokat. Egyrészt a gázolás mindössze 1-2 km/h sebességgel történt, Kitazono Aramicu pedig, akit fellökött a jármű, könnyebb sérülésekkel, zúzódásokkal megúszta a dolgot, saját lábán tért vissza a szállására az orvosi ellátás után. Másrészt pedig Toyoda azt mondja, a baleset pont nem autonóm üzemben történt, hanem akkor, amikor egy kereszteződésben a kocsit a benne ülő kezelő manuális üzemmódban, egy joystickkal irányítva igyekezett rávenni, hogy bekanyarodjon jobbra.

Az esetet kivizsgálja a japán rendőrség és a Toyota saját csapata is. Amíg pontosan ki nem derül, mi volt a hiba és hogy lehet elkerülni az újabb hasonló eseteket, az e-Palette-ek nem közlelkednek a paralimpiai helyszíneken.

(Reuters, Toyota)

További cikkek a témában:

Videón, ahogy néhány bója miatt menthetetlenül elakad egy robottaxi A Waymo egyik kocsija egy egészen ártatlan közlekedési helyzetben vesztette el teljesen a fonalat.

Az orosz önvezető autó pont úgy vezet, mint egy valódi sofőr Las Vegasban lehetőségünk volt rá, hogy kipróbáljuk a Yandex robotautóját, amiben az a legfurcsább, hogy mennyire nem furcsa.

Vezető nélküli, de mégsem önvezető taxiszolgáltatás indul Las Vegasban A Halo nevű cég vezető nélküli taxijai nem mesterséges intelligenciával közlekednek, hanem távirányítással irányítják őket 5G-hálózaton keresztül.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.