Ciprus méretű jéghegy ütközhet Dél-Georgia szigetének

2020 / 11 / 14 / Justin Viktor
Ciprus méretű jéghegy ütközhet Dél-Georgia szigetének
Amennyiben ez megtörténne az Atlanti-óceáni sziget fontos pingvin- és fókaállománya komoly veszélybe kerülne.

Sodródó óriások

Az Antarktiszról leszakadó jéghegyek gyakran darabokra törnek az Atlanti-óceán déli részén, a régiót ezért is kapta a jéghegytemető becenevet. Ennek az A68a névre hallgató 158 kilométer hosszú és 48 kilométer széles jégszörnyetegnek már a mérete is rendkívül szokatlan, állítják a kutatók a műholdfelvételek alapján.

A jéghegy kiszámítható útvonalon halad, napi hozzávetőleg 1 kilométert megtéve, és Dél-Georgia szigete épp az útjába esik. Ezzel a sebességgel egy hónapon belül megérkezhet a szigethez.

Ha partra sodródik, az azzal járhat, hogy blokkolhatja a sziget makaróni-, gentoo-, király- és állpengés pingvinjeinek, valamint szőrme-, leopárd- és elefántfókáinak hozzáférését a tengeri táplálékhoz. Ezzel megnehezítené az utódállatok táplálását a szülők számára.


Az A68a jéghegy útvonala. (Kép: ESA; Antarctic Iceberg Tracking Database)

"Potenciálisan nagyon káros lehet, ha a számos fontos öböl egyikének bejáratánál megrekedne ez a jéghegy, és ott maradna" - mondta el Peter Fretwell a Brit Antarktiszi Felmérés (BAS) program munkatársa. Dél-Georgia egy brit tengerentúli terület, a biológiai sokféleség egyik globális centruma, és a már említett állatok mellett hatalmas tengeri madártelepeknek ad otthont, például albatroszoknak.

“Ugyanakkor a fókák és a pingvinek vannak a legnagyobb veszélyben. Egy ilyen katasztrófa révén bekövetkező jelentős állomány-csökkenés az érintett fajok világméretű populációméretét is befolyásolja" - tette hozzá Geraint Tarling, aki szintén a BAS munkatársa.


A kép közepén az A68a jéghegy (Kép: Sentinel Hub EO Browser Sentinel)

“A jéghegy nem csupán a sziget élővilágát lenne képes megtizedelni, de a tengerfenéken lévő szervezeteket is legyalulná. Ezzel a bennük tárolt nagy mennyiségű szén-dioxid a légkörbe jutna” - tette hozzá a kutató. A rombolást fokozhatja a hideg édesvíz óceáni vízzel történő keveredése, ami a tengeri algákban tehet kárt, és ennek a táplálékláncon felfelé gyűrűző, kaszkádikus hatása lehet a madarakra, a fókákra és a bálnákra is.

Greta Thunberg lett az "Év Embere" a Time magazinnál A 16 éves Greta a klíma-aktivizmus Jeanne d'Arcjaként az apátia, a pragmatizmus, és a rossz politikai alkuk ellen harcol.

“Szerencsére valószínűleg „ütközés és továbbsodródás” vár a jéghegyre, amikor az A68a megérkezik majd Dél-Georgiaba” - mondta Fretwell. Jelenleg a szigetet elérő eddigi, történelmi jéghegy-útvonalak az északi régióra estek. Ezenkívül, annak ellenére, hogy a jéghegynek a víz alatti része, a hasa viszonylag sekély,  körülbelül 200 méter vastagságú, a sziget körül néhol ennél sekélyebb a sziklás fenék, ami így megakadályozhatja, hogy a monstrum túl közel kerüljön az élőhelyekhez.

(Forrás: SciTechdaily Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Az EU szigorítani tervezi a 2030-ra vonatkozó klímacélokat

Aktivált termőfölddel a magas CO2 szint ellen

A Tűz és Vihar dala, avagy lángokban áll az USA nyugati partja


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Megtalálták a Földünk mélyén eltemetett, ősi, halott bolygót
Megtalálták a Földünk mélyén eltemetett, ősi, halott bolygót
A Föld régen ütközött egy másik bolygóval, a feltételezett Theia-val, amely folyamat eredményeként kialakult a Hold is. Most pedig Theia maradványait fedezték fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.