Lassan szétesik az év legnagyobb technológiai kiállítása

2021 / 12 / 24 / Bobák Áron
Lassan szétesik az év legnagyobb technológiai kiállítása
A Las Vegas-i Consumer Electronics Show hosszú évek óta a világ legnagyobb technológiai eseményének számít, de a január 5-én kezdődő kiállítás megrendezése a járványhelyzet miatt egyre bizonytalanabbnak tűnik.

A 2020-as CES-t még mintegy 170 ezer résztvevő előtt rendezték meg, az egy évvel ezelőtti rendezvényt viszont a koronavírus miatt már csak online formában lehetett megtartani. A koronavírus-vakcinák kifejlesztése után úgy tűnt, hogy a helyzet kedvezőbbre fordul, így az eseményt szervező Consumer Technology Association 2022-re tervezte be a nagy visszatérést, azonban jelenleg egyre inkább úgy tűnik, hogy az omikron-variáns megjelenése keresztülhúzza a nagyszabású terveket.

Ahogy arról korábban írtunk, a koronavírus legújabb változatát először az afrikai országokban mutatták ki november végén, azonban a különösen gyorsan terjedő variáns azóta megjelent Európában és Észak-Amerikában is. Az USA-ban a legfrissebb hírek szerint már az új fertőzöttek 90%-a omikronnal fertőződött meg, több szakértő szerint pedig a járvány még csak ezután fog igazán berobbanni. Bár az első kutatási eredmények szerint az omikron ritkábban okoz súlyos megbetegedést, mint a delta variáns, ugyanakkor a fertőzőképessége miatt így is könnyen túlterhelheti az egészségügyi rendszert, jelen pillanatban pedig a szakemberek sem tudnak még eleget az új variánsról ahhoz, hogy biztosat lehessen mondani. Bár a CTA igyekezett mindent elkövetni, hogy a rendezvény vírusmentes legyen, azonban az esetszámok alakulását látva jó eséllyel kijelenthető, hogy a kötelező oltási igazolás, a belső terekben előírt maszkhasználat és az ingyenes COVID-tesztek együttesen sem tudják megakadályozni a fertőzés terjedését egy olyan rendezvényen, ahol több tíz- vagy akár százezer ember gyűlik össze.

2020, az őrült technológiák éve Okosalsógatya, gondolatolvasó kütyü, átlátszó tévé és még tucatnyi érdekes cucc, amit a világ legnagyobb elektronikai kiállításán találtunk.

Sorra mondják vissza a részvételt

A fejlemények tükrében az elmúlt napokban számos cég döntött úgy, hogy nem vállalják a kockázatot, és nem lesznek ott fizikailag a CES-en, ehelyett a bemutatóikat online formában tartják meg. Elsőként a Meta, a Twitter, az Amazon, a Pinterest, a TikTok és a T-Mobile jelezte a távolmaradását, amelyek közül főként utóbbi okozhat komoly fejfájást a rendezvény szervezőinek. Bár a Meta (korábbi nevén Facebook), a Twitter és az Amazon mind-mind a világ legnagyobb tech vállalatai közé tartoznak, azonban a CES-en való jelenlétük soha nem volt igazán meghatározó. Ezzel szemben a T-Mobile évek óta a rendezvény kiemelt támogatója, a vállalat vezérigazgatója, Mike Sievert pedig a rendezvény hivatalos megnyitója előtt, január 4-én egy keynote-ot is tartott volna a média összegyűlt képviselőinek. Ami a médiát illeti, az első bejelentésekkel nagyjából egyidőben a vezető technológiai újságok is elkezdték lemondani a részvételt, így tett többek között a CNet, a The Verge, a Gizmodo, a TechCrunch és az Engadget is.


Az Alphabet robotautókat fejlesztő leányvállalata, a Waymo idén először lett volna kint a CES-en, de a csütörtöki bejelentésük alapján ez már biztosan nem fog megtörténni (Fotó: Waymo)

Az elmúlt két napban aztán több cég is csatlakozott a távolmaradókhoz, így magyar idő szerint december 23-án éjfélkor már biztos, hogy a Lenovo, az Intel, az AT&T, a Waymo, a Google és a General Motors sem lesz ott Las Vegasban. A detroiti autógyártó visszalépése különösen fajsúlyos döntésnek számít, hiszen a GM a CES-en mutatta volna be a vadonatúj, elektromos Chevrolet Silveradót, aminek a bemutatóját így kénytelenek lesznek online megtartani.

A lemondások ellenére a CTA egyelőre nem visszakozott, a hivatalos álláspont szerint a CES január 5-én meg fogja nyitni a kapuit az érdeklődők előtt. Gary Shapiro, a szervezet vezérigazgatója egy szerdán közzétett LinkedIn-bejegyzésben megerősítette, hogy nem mondtak le a rendezvényről, amelynek megtartása kiemelten fontos az egész iparág számára. "Bár a média néhány tucat lemondásra összpontosított, a CES-re jelentkező kiállítók száma összességében növekedett az elmúlt hónapban" - írta Shapiro, aki szerint múlt péntek óta több mint hatvan újabb vállalat jelezte a részvételét. A vezérigazgató a posztjában hangsúlyozta, hogy a Las Vegas-i kiállítás sok kis és közepes vállalkozás számára életbevágóan fontos lehetőség a termékeik népszerűsítésére, és emlékeztetett arra is, hogy az eddigi adatok alapján a teljeskörűen beoltott emberek csak nagyon ritkán betegednek meg súlyosan az omikron variánstól.

Kísért az MWC szelleme

Nehéz eldönteni, hogy a CTA vezetőjéből a kincstári optimizmus vagy az őszinte meggyőződés beszél. Tény, hogy a CES legnagyobb kiállítói, így a Samsung, az LG, a Bosch és a Sony valamint rengeteg további cég egyelőre nem mondta le a részvételt, ugyanakkor a következő napokban feltehetőleg folyamatosan bővülni fog a visszalépő cégek száma, amikből alapból is csak nagyjából feleannyi (körülbelül 2100 kiállító) lett volna ott a CES-en, mint 2020-ban. Emlékezetes, hogy két évvel ezelőtt, a koronavírus hajnalán a Mobile World Congress szervezőinek is az utolsó pillanatban kellett törölniük a rendezvényt, miután a rengeteg visszalépő miatt belátták, hogy nem lenne értelme megrendezni a világkiállítást.

Nem sok jót jelez előre, hogy a legfrissebb statisztikák szerint az elmúlt napokban az Egyesült Államokban ismét drasztikus emelkedésnek indult a COVID-fertőzések száma, így könnyen elképzelhető, hogy a koronavírus most a technológia szerelmeseit fogja megfosztani néhány egyedülálló élménytől. Az idei CES résztvevői sok más érdekesség mellett idén először próbálhatnák ki élesben az Elon Musk által megálmodott LVCC Loopot, testközelből is megnézhetnék a Mercedes legújabb jövőautóját, a Vision EQXX-t, a Las Vegas-i versenypályán pedig az első robotversenyautókkal megrendezett valódi (azaz fej-fej melletti) autóversenyt is végigizgulhatnák.

(Borítókép: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Nyolc technológiai trend, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedet Ha a CES-re hagyatkozunk, néhány év múlva egy sci-fiben fogunk élni, robotbuszok, légitaxik és az embereket kiváltó robotok között. Ha mégsem így lesz, ez a nyolc trend akkor is biztosan nagyon hangsúlyos lesz a következő években.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784 ez esetben nem egy évszám, hanem egy épület, méghozzá a világ első robotbarát épülete, amelyet a technológiával való kísérletezéshez terveztek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.