Csak a Tesla engedélyével adhatják el az autójukat azok, akik Cybertruckot vásárolnak

2023 / 11 / 14 / Bobák Áron
Csak a Tesla engedélyével adhatják el az autójukat azok, akik Cybertruckot vásárolnak
A gyártó általános szerződési feltételeibe nemrég egy érdekes kitétel is bekerült, ami kifejezetten a hamarosan érkező elektromos pickup leendő vásárlóira vonatkozik.

Talán nem lenne túlzás azt állítani, hogy a Tesla Cybertruckja jelenleg a legjobban várt modell a világon, hiszen az elektromos pickupra annak 2019-es bejelentése óta mintegy kétmillió előrendelés érkezett. Igaz, a leendő vásárlóknak ehhez elég volt 100-150 dolláros foglalót letenniük, amit bármikor vissza is igényelhetnek, vagyis az előrendelés feltehetőleg nem minden esetben fog vásárlással végződni, de az azért mindenképpen elmondható, hogy a futurisztikus járműre hatalmas az érdeklődés.

A Cybertruck körüli felhajtást ha lehet, csak fokozta, hogy Elon Musk vállalatának többször is el kellett halasztania a gyártás kezdetét, így az első pickupok végül csak jó kétéves csúszással, idén júliusban gördültek le a texasi Gigafactory gyártósoráról. A kiszállítás megkezdését a Tesla november 30-án egy nagyszabású rendezvénnyel ünnepli meg, ami után az első szerencsések hamarosan be is huppanhatnak majd a Cybertruck volánja mögé. Ezek a kocsik többnyire várhatóan olyan vásárlóknál landolnak, akik korán beálltak a sorba, vagyis már négy éve leadták a rendelésüket, és bár ennyi várakozás után nem túl valószínű, hogy egyhamar meg akarnak válni a járműtől, azonban ahogy arra a Teslarati nemrég felhívta a figyelmet, erre nem is igazán lesz lehetőségük.

A lap szerint az elmúlt időszakban több újdonsült Tesla Model 3 és Model Y tulajdonos is jelezte, hogy a cég általános szerződési feltételeiben megjelent egy új kitétel, ami kifejezetten a leendő Cybertruck-tulajdonosokra vonatkozik. A bejegyzés értelmében az ügyfél a megrendeléssel "beleegyezik abba, hogy a kiszállítás dátumától számított egy éven belül nem próbálja meg értékesíteni a járművet". Ha valaki mégis el akarja adni az autóját, arról először értesítenie kell a Teslát, akik visszavásárolhatják a Cybertruckot a vevőtől, de ha ezzel a lehetőséggel nem élnek, a tulajdonos akkor is csak a gyártó írásos engedélyével adhatja el másnak az autót.

"Amennyiben ön megszegi ezt a rendelkezést, vagy a Tesla megalapozottan feltételezi, hogy Ön meg fogja szegni ezt a rendelkezést, a Tesla keresetet indíthat, hogy megakadályozza a jármű tulajdonjogának átruházását" - írja a dokumentum, hozzátéve, hogy a Tesla 50 ezer dollárt vagy az eladás ellenértékeként kapott kötbért is behajthatja az eladón attól függően, hogy melyik összeg a magasabb. A szerződési feltételeket megszegő vásárlókat emellett a Tesla azzal is szankcionálhatja, hogy a jövőben egyáltalán nem vásárolhatnak semmilyen Tesla modellt.

A hírről szintén beszámoló Interesting Engineering feltételezése szerint a szigorú szabályokra azért lehetett szükség, hogy elejét vegyék a spekulációknak, vagyis hogy valaki kifejezetten azzal a széndékkal vásároljon Cybertruckot, hogy azt később továbbértékesítse. Ezt, vagyis hogy viszonteladók vásárolják az autóikat, a Tesla szerződési feltételei viszont eddig is tiltották, vagyis nem egyértelmű, hogy a Cybertrukra vonatkozó passzus miért került bele külön a dokumentumba.

Ami biztos, hogy a gyártónak spekulánsok nélkül is hatalmas kihívás lesz kiszolgálni a keresletet: a Tesla által a beszállítóknak küldött korábbi levél szerint a cég úgy számol, hogy évente 375 ezer Cybertruckot tudnak legyártani, így pedig várhatóan csak az eddig leadott előrendelések teljesítése is hosszú évekbe fog telni.

(Fotó: Steve Jurvetson/Flickr/CC BY 2.0, Kruzat/Wikimedia Commons/CC-BY-SA 4.0)

Egyre valószínűbb, hogy nem a Tesla lesz az elektromos pickupok királya A Cybertruck gyártásának kezdetét a hírek szerint ismét elhalasztják, így az Amerikában rendkívül népszerű kategóriában a Tesla jókora lépéshátrányba kerülhet az egyre csak gyarapodó konkurenciával szemben.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.