Csatlakozót váltanak az iPhone-ok, érdemes odafigyelni, ha most vásárolnánk kellékeket a telefonunkhoz

2022 / 11 / 01 / Pőcze Balázs
Csatlakozót váltanak az iPhone-ok, érdemes odafigyelni, ha most vásárolnánk kellékeket a telefonunkhoz
Hosszú ideje lehetett sejteni, hogy az Apple-nél előbb-utóbb teljesen áttérnek az általuk fejlesztett Lightning-csatlakozók használatáról az USB-C szabványra. Most egy vezetőjük be is ismerte ezt.

"Nyilvánvaló, hogy meg kell, hogy feleljünk" - mondta Greg Joswiak egy konferencia résztvevőinek múlt héten. Az Apple globális marketingért felelős alelnöke arra az uniós szabályra utalt, amelyet október elején fogadott el az Európai Parlament, a hónap végén pedig az illetékes miniszterek, és 2024-ben fog életbe lépni. Az Európai Bizottság javaslatáról tavaly szeptemberben írtunk a Rakétán, és a lényege, hogy az EU egységes töltőket ír elő az okostelefonoknak, tableteknek, fényképezőgépeknek, fejhallgatóknak, hordozható hangszóróknak, egereknek, billentyűzeteknek, GPS-eknek és konzoloknak - vagyis szinte az összes, népszerű hordozható elektronikai eszköznek. Az Unió szerint ugyanis évente negyedmilliárd eurót spórolhatnánk azzal, ha nem kéne megvásárolnunk minden eszközünkhöz a vele együtt szállított töltőt, sőt, így tizenegyezer tonnával kevesebb elektronikai hulladékot termelne a tömb.

Az Apple akkor még küzdött a tervezett szabály ellen, azt mondták, hogy az árt az innovációnak és a világ összes fogyasztójának, ám idén májusban már arról számoltunk be, hogy a cégnél beadhatták a derekukat, és próbálgatják az USB-C csatlakozós telefonokat. Sokáig ragaszkodtak a saját sztenderdjükhöz, az idén tízéves Lightninghoz, amely szerintük robosztusabb és vékonyabb telefonokat eredményez. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a cég pénzt tud szedni azoktól, akik az iPhone-hoz így csatlakozó eszközöket, például töltőket vagy fülhallgatókat gyártanak, a Made For iPhone (MFI) programon keresztül. Az USB-C esetében erre a licenszdíjra nem számíthatnak, ám ettől függetlenül időközben szinte az összes iPaden, és más kütyüiken is áttértek az EU által preferált szabványra.

Az Ars Technica azt írja, hogy Greg Joswiak amellett, hogy beismerte a váltást, kiemelte, hogy az ő megoldásuk "jobb lett volna a környezetnek és a fogyasztóknak is", illetve szerencsésebb, ha "egy kormány nem ennyire szigorúan ír elő dolgokat". Az európai szabályozás szerint 2024-ben már nem jelenhet meg új, Lightning-csatlakozós iPhone, de a korábbiakat forgalmazhatja még a cég. A 9to5Mac szerint ugyanakkor "szinte teljesen bizonyos", hogy az iPhone 15 már 2023-ban USB-C-vel érkezik, így aki Lightning csatlakozóval rendelkező fejhallgatón, hangfalon, vagy csak egy drágább kábelen gondolkozik, valószínűleg okosabb, ha kétszer meggondolja a beruházást.

(Borítókép: Daniel Romero/Unsplash)

Az 570 ezer forintos kérdés: megéri-e új iPhone-t venni? Tartogat-e újdonságokat az iPhone 14 Pro valakinek, aki már a sokadik iPhone-ját nyúzza? És mit tud mutatni a készülék egy olyan felhasználónak, aki az elmúlt években szinte az összes itthon bemutatott androidos csúcskészüléket kipróbálta? A Rakéta két szerzője két radikálisan különböző nézőpontból vizsgálta meg az Apple szeptemberben bemutatott új telefonját, de végül mégis egészen hasonló következtetésekre jutottak.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.