Csúnyán beszólt a Facebook az Apple-nek az EU új tech törvényei miatt

2020 / 12 / 17 / Pőcze Balázs
Csúnyán beszólt a Facebook az Apple-nek az EU új tech törvényei miatt
Kedden megismerhettük az Európai Bizottság két törvénytervezetét, a Digitális Szolgáltatások Törvényt (DSA) és a Digitális Piacok Törvényt (DMA). Több se kellett a tech vállalatoknak, máris elkezdtek üzengetni Brüsszelnek és egymásnak.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi és digitális ügyekben illetékes biztosa olyan javaslatcsomagot állított össze, ami egyértelműen a jelenlegi, néhány nagy cég dominálta digitális piac felborítását, vagy legalábbis átrendezését célozza. Ahogyan arról a Rakétán is beszámoltunk, a digitális szolgáltatásokkal foglalkozó törvénytervezet a rendszerszintű, vagyis több tízmillió európait elérő platformokat szabályozza. Ez a csomag érinti a moderációs kérdéseket, így a tartalmak törlése utáni fellebbezés lehetőségét; az illegális termékek és tartalmak eltávolítását; de itt köti ki a Bizottság azt is, hogy a nagy platformok át kell, hogy adjanak adatokat kutatási célokra. A piacokat szabályozó intézkedések ezzel szemben a "kapuőrzőket" regulázzák meg: ezek azok a platformok, amelyeken keresztül egy vállalat, egy kereskedő eléri a közönségét. Ide tartoznak a keresőmotorok, a piacterek és a közösségi hálózatok is: amikor a Google a keresőjében kivételezik a saját szolgáltatásaival, amikor az Amazon nem viselkedik tisztességesen a nála kereskedőkkel, amikor az Apple megsápolja a fejlesztőket, akkor ezek alapján lesznek elszámoltatva.

A Facebook attól függetlenül, hogy maga is számíthat nehéz pillanatokra, rögtön be is szólt az Apple-nek: a CNBC cikke szerint egy szóvivőjük azt mondta:

"Reméljük, hogy a Digitális Piacok Törvény korlátok közé szorítja az Apple-t is. Az Apple egy teljes ökoszisztémát irányít, az eszközöktől az alkalmazásboltokon át az alkalmazásokig, és ezt kihasználva hátrányba hozza a fejlesztőket, a fogyasztókat és a nagy platformokat is, mint a Facebook."

Ahogyan a cikk emlékeztet rá, az Apple és a Facebook vitájának a hátterében az is áll, hogy előbbi cég komolyan korlátozni szeretné a felhasználók szokásainak a követését, ami a személyre szabott reklámokhoz szükséges. "Ha a felhasználók beható követése az üzleti modelled, nem örülsz az átláthatóságnak és a szabad fogyasztói döntéseknek" - üzenték korábban Cupertinóból Menlo Parkba.

A Google a DSA-DMA kapcsán aggodalmának adott hangot, míg az Amazont, a Facebookot és a keresőcéget is tagjai közt tudó Számítástechnikai és Kommunikációs Ipari Szövetség (CCIA) békülékenyebb hangon üzeni Brüsszelnek: jó lenne, ha nem "bizonyos cégeket" és "bizonyos méretű vállalatokat" céloznának az intézkedések.

A kicsik örülnek

Míg az óriások egymással és a lobbizással vannak elfoglalva, a kisebb, de így is jelentős szolgáltatások fejlesztői örülnek, hogy talán levegőhöz és lehetőségekhez juthatnak, ha bevezetik az új szabályokat, valamikor 2022-ben. Az Apple-lel perben álló Spotify-nál "jelentős lépésnek" nevezték a törvényeket, melyek közelebb viszik az európai piacokat a "nagyobb innovációhoz és versenyhez". A Twitternél "kritikus pillanatban" született törvényeknek nevezték a DSA-DMA párost. A Firefox böngészőt is készítő Mozilla blogposztja szerint a Bizottság őket is meghallgatta a tervezet megírásakor. Náluk a hirdetések átláthatóságával és az automatikusan kurált tartalmakkal kapcsolatban (mint a Facebook hírfolyama) várnak előrelépéseket a törvények hatására.

Ha a Digitális Szolgáltatások Törvény és a Digitális Piacok Törvény hasonló formában valóban életbe lép, akkor az óriások a szabályok megszegése esetén akár több tízmilliárd dolláros büntetésekre számíthatnának.

(Borítókép: Drew Angerer/Getty Images)

További cikkek a témában:

A Facebook feldarabolását kezdeményezte az Egyesült Államok kereskedelmi bizottsága A közösségi oldal ellen szerdán indították meg a trösztellenes eljárást. Ha a Facebook veszít, bukhatja az Instagramot és a Whatsappot is.

A Facebook szerint van rá esély, hogy kivonulnak Európából Az Európai Bíróság júliusi döntése a Facebook képviselője szerint ellehetetleníti a további működésüket a kontinensen.

Az amerikai Kongresszus megállapította, hogy több technológiai óriás is visszaélt a monopolhelyzetével Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook nem csak monopolhelyzetet élveznek fő piaci szegmensekben, de ezzel vissza is élnek – ezzel a megállapítással zárult a Kongresszus 16 hónapos vizsgálata az ügyben.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.