A Facebook feldarabolását kezdeményezte az Egyesült Államok kereskedelmi bizottsága

2020 / 12 / 10 / Bobák Áron
A Facebook feldarabolását kezdeményezte az Egyesült Államok kereskedelmi bizottsága
A közösségi oldal ellen szerdán indították meg a trösztellenes eljárást. Ha a Facebook veszít, bukhatja az Instagramot és a Whatsappot is.

A The New York Times értesülései szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) valamint a 46 állam főügyésze és két kerületi ügyész által indított perekben az állami szervek azt kifogásolják, hogy a közösségi oldal a versenytársak felvásárlásával szisztematikusan elnyomta a konkurenciát, ellehetetlenítve, hogy valódi versenyhelyzet alakuljon ki. Az eljárás nem derült égből villámcsapásként érkezett, hiszen a hatóságok már 18 hónapja nyomoztak a Facebook után, néhány hete pedig már pontosan lehetett tudni, hogy csak idő kérdése, hogy hivatalosan is elindítsák a trösztellenes pereket. Az ügyészség és az FTC a két beadványban elsősorban az Instagram 2012-es, és a Whatsapp 2014-es felvásárlását kifogásolják, amelyekért a Facebook egy, valamint 14 milliárd dollárt fizetett, ezzel még azelőtt megszüntetve a konkurenciát, hogy az rájuk igazán veszélyes lehetett volna.

Az amerikai Kongresszus megállapította, hogy több technológiai óriás is visszaélt a monopolhelyzetével Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook nem csak monopolhelyzetet élveznek fő piaci szegmensekben, de ezzel vissza is élnek – ezzel a megállapítással zárult a Kongresszus 16 hónapos vizsgálata az ügyben.

A The New York Times megjegyzi, hogy a felvásárlás után mindkét oldal népszerűsége meredeken emelkedett, így a Facebook mostanra három meghatározó közösségi platformnak is a tulajdonosa. Ezek az oldalak a becsült statisztikák szerint összesen havi 5,7 milliárd aktív felhasználóval bírnak, igaz, a felhasználói bázisukban minden bizonnyal elég komoly az átfedés. Az ügyészek a beadványban az egyik lehető legszigorúbb büntetést kérik a Facebookra, ugyanis azt javasolják, hogy az Instagramot és a Whatsappot le kell választani a Facebookról, és a jövőbeli hasonló ügyleteket is korlátozni kell.

"A Facebook csaknem egy évtizede használja fel a monopolhelyzetét arra, hogy elnyomja a kisebb riválisokat és eltüntesse a konkurenciát, mindezt a hétköznapi felhasználók kárára"

- fogalmazott Letitia James, New York állam főügyésze, aki a Facebook ellen zajló nyomozást is vezette.


Letitita James (Fotó: Michael M. Santiago/Getty Images)

A Facebook közleményben reagált a bejelentésre, amiben hangsúlyozták, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság annak idején mindkét cég akvizícióját jóváhagyta. "Évekkel azután, hogy az FTC engedélyezte a felvásárlásokat, a kormány most vissza akarja csinálni a dolgot, tekintet nélkül arra, hogy ennek a precedensnek milyen hatásai lesznek a szélesebb üzleti közösségre valamint azokra az emberekre, akik napi szinten használják a termékeinket" - fogalmazta meg aggályait Jennifer Newstead, a vállalat jogtanácsosa, aki azt is hozzáteszi, hogy amikor felvásárolták, az Instagram felhasználóinak száma mindössze a 2%-a volt a mostaninak, és a cégnek mindössze 13 alkalmazottja volt.

"Az Instagram, amit ma látsz, az az Instagram, amit a Facebook felépített, nem pedig az az alkalmazás, amit megvett".

Ebben kétségkívül igaza is van, hiszen a Business Insider adatai szerint az Instagramnak a felvásárláskor mindössze 30 millió havi aktív felhasználója volt, szemben a mai nagyjából egymilliárddal, ugyanakkor az is igaz, hogy a fotómegosztó app abban az időben már az egyik leggyorsabban növekvő közösségi oldalnak számított.

Nehéz idők elé néznek a tech óriások

A nagy technológiai cégek körül az elmúlt hónapokban egyre jobban szorul a hurok. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma októberben a Google ellen indított pert monopolhelyzettel való visszaélés miatt, míg az Európai Bizottság az Amazon ellen folytat trösztellenes eljárást. A Google-t, és különösen a Facebookot emellett Ausztráliában és Európában is komolyan szorongatják, az európai Bizottság pedig várhatóan még a héten bemutatja a végleges változatát azoknak a törvényjavaslatoknak, amelyek tovább korlátoznák a Big Tech hatalmát az Unióban. Mindeközben az USA-ban Donald Trump azt is belengette, hogy elveszi a közösségi oldalaktól azt a törvényt, ami biztosítja, hogy ne legyenek perelhetők a rajtuk közzétett tartalmakért. Ahogy korábban írtuk, a helyzet valószínűleg Joe Biden beiktatása után sem fog változni, hiszen a technológiai óriások elleni keményebb fellépésnek éppen a demokraták a legfőbb szószólói.

(Borítókép: Mark Zuckerberg tanúskodik az amerikai Szenátus Igazságügyi Bizottsága előtt 2018 áprilisában, Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Az évezred tech pere kezdődik? Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook vezetői tanúskodnak A négy legnagyobb tech vállalat CEO-ját egyszerre hallgatják ki az amerikai Képviselőházban.

Előre menekülnek a tech óriások - de mindegyik másként Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook is ki akar bújni a célkeresztből.

A Facebook szerint van rá esély, hogy kivonulnak Európából Az Európai Bíróság júliusi döntése a Facebook képviselője szerint ellehetetleníti a további működésüket a kontinensen.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.