Milliárdokból lobbiznak a tech cégek Brüsszelben

2020 / 12 / 15 / Pőcze Balázs
Milliárdokból lobbiznak a tech cégek Brüsszelben
Az EU terveit kritizáló tanulmányok. A Bizottságon belüli támogatás megbontása. Transzatlanti kereskedelmi konfliktus. Egy kiszivárgott dokumentum szerint a Google mindent megtenne azért, hogy az Unió ne hozzon a tech óriásokat sújtó törvényeket - és ezzel nincsenek egyedül. Szakértők szerint páratlan lobbihadjárat indult Brüsszelben.

2020 első felében az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook 19 millió eurót, vagyis közel hétmilliárd forintot fordított arra, hogy az EU-s intézmények döntéseit befolyásolják - írja a The New York Times a Transparency Internationalre hivatkozva. Hat éve ez az összeg még csak hétmillió euró volt - és ezekben a számokban nincsenek benne a lobbizáshoz kapcsolódó tudományos együttműködések, ügyvédi számlák, illetve az egyes tagországokban zajló erőfeszítéseik költségei sem. Ahogyan arról a Rakétán többször beszámoltunk, az Egyesült Államok mellett Európában is több eljárást indítottak a legnagyobb tech vállalatok ellen: az óceán innenső oldalán az Amazont nemrég azért vették elő, mert hátrányba hozza a vele versengő, de nála kereskedő konkurenseit, míg a Google ellen az az egyik legtöbbet hangoztatott vád, hogy a keresőjében előnyben részesíti a saját szolgáltatásait.

Van mitől félniük

A keddre ígért, egyelőre csak javaslatként létező Digital Services Act és Digital Markets Act (Digitális Szolgáltatások, illetve Digitális Piacok Törvény) a Bizottság szándékai szerint meghatározhatja az EU és az európaiak digitalizációjának következő éveit. Az Euronews által megszólaltatott szakértők szerint a csomag sok mindent befolyásolhat: azzal, hogy szabályozza a platformok moderációs gyakorlatát, érintheti a szólásszabadságot; versenyjogi alapon korlátok közé szoríthatja és versenyre kényszerítheti a Facebookot vagy a Google-t; de akár azt is kiköthetik, hogy appok között szabadon üzengethessünk egymásnak, ami gyökeresen eltér a közösségi és más platformok jelenlegi működésétől. A The New York Times emlékeztet: Vestager Biztos szabályai azt is kiköthetik, hogy a nagyok a kisebb versenytársaikkal meg kell, hogy osszák a rendelkezésükre álló adatok egy részét, illetve a hirdetési megoldásaikkal kapcsolatban is átláthatóbbnak kellhet majd lenniük.

A törvények életbe lépésére valószínűleg 2022-ig kell majd várnunk - kiderül, hogy az óriások lobbistái a rendelkezésükre álló forrásokból mit tudnak kihozni addig.

(Borítókép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Előre menekülnek a tech óriások - de mindegyik másként Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook is ki akar bújni a célkeresztből.

A Facebook feldarabolását kezdeményezte az Egyesült Államok kereskedelmi bizottsága A közösségi oldal ellen szerdán indították meg a trösztellenes eljárást. Ha a Facebook veszít, bukhatja az Instagramot és a Whatsappot is.

Az Európai Unió vádat emelt az Amazon ellen a trösztellenes törvények megsértése miatt Az Európai Bizottság szerint az e-kereskedelmi platform visszaélt a piaci előnyével, ezzel pedig hátrányos helyzetbe hozta a többi, az Amazon platformját használó kereskedőt.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.