Milliárdokból lobbiznak a tech cégek Brüsszelben

2020 / 12 / 15 / Pőcze Balázs
Milliárdokból lobbiznak a tech cégek Brüsszelben
Az EU terveit kritizáló tanulmányok. A Bizottságon belüli támogatás megbontása. Transzatlanti kereskedelmi konfliktus. Egy kiszivárgott dokumentum szerint a Google mindent megtenne azért, hogy az Unió ne hozzon a tech óriásokat sújtó törvényeket - és ezzel nincsenek egyedül. Szakértők szerint páratlan lobbihadjárat indult Brüsszelben.

2020 első felében az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook 19 millió eurót, vagyis közel hétmilliárd forintot fordított arra, hogy az EU-s intézmények döntéseit befolyásolják - írja a The New York Times a Transparency Internationalre hivatkozva. Hat éve ez az összeg még csak hétmillió euró volt - és ezekben a számokban nincsenek benne a lobbizáshoz kapcsolódó tudományos együttműködések, ügyvédi számlák, illetve az egyes tagországokban zajló erőfeszítéseik költségei sem. Ahogyan arról a Rakétán többször beszámoltunk, az Egyesült Államok mellett Európában is több eljárást indítottak a legnagyobb tech vállalatok ellen: az óceán innenső oldalán az Amazont nemrég azért vették elő, mert hátrányba hozza a vele versengő, de nála kereskedő konkurenseit, míg a Google ellen az az egyik legtöbbet hangoztatott vád, hogy a keresőjében előnyben részesíti a saját szolgáltatásait.

Van mitől félniük

A keddre ígért, egyelőre csak javaslatként létező Digital Services Act és Digital Markets Act (Digitális Szolgáltatások, illetve Digitális Piacok Törvény) a Bizottság szándékai szerint meghatározhatja az EU és az európaiak digitalizációjának következő éveit. Az Euronews által megszólaltatott szakértők szerint a csomag sok mindent befolyásolhat: azzal, hogy szabályozza a platformok moderációs gyakorlatát, érintheti a szólásszabadságot; versenyjogi alapon korlátok közé szoríthatja és versenyre kényszerítheti a Facebookot vagy a Google-t; de akár azt is kiköthetik, hogy appok között szabadon üzengethessünk egymásnak, ami gyökeresen eltér a közösségi és más platformok jelenlegi működésétől. A The New York Times emlékeztet: Vestager Biztos szabályai azt is kiköthetik, hogy a nagyok a kisebb versenytársaikkal meg kell, hogy osszák a rendelkezésükre álló adatok egy részét, illetve a hirdetési megoldásaikkal kapcsolatban is átláthatóbbnak kellhet majd lenniük.

A törvények életbe lépésére valószínűleg 2022-ig kell majd várnunk - kiderül, hogy az óriások lobbistái a rendelkezésükre álló forrásokból mit tudnak kihozni addig.

(Borítókép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Előre menekülnek a tech óriások - de mindegyik másként Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook is ki akar bújni a célkeresztből.

A Facebook feldarabolását kezdeményezte az Egyesült Államok kereskedelmi bizottsága A közösségi oldal ellen szerdán indították meg a trösztellenes eljárást. Ha a Facebook veszít, bukhatja az Instagramot és a Whatsappot is.

Az Európai Unió vádat emelt az Amazon ellen a trösztellenes törvények megsértése miatt Az Európai Bizottság szerint az e-kereskedelmi platform visszaélt a piaci előnyével, ezzel pedig hátrányos helyzetbe hozta a többi, az Amazon platformját használó kereskedőt.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.