DNS-ből építették meg a világ legkisebb antennáját

2022 / 01 / 13 / Bobák Áron
DNS-ből építették meg a világ legkisebb antennáját
A mindössze öt nanométeres antennával a kutatók valós időben képesek vizsgálni a fehérjék struktúrájának változását.

A Université de Montréal kutatói Alexis Vallée-Bélisle vezetésével alkották meg az antennát, amelyet szintetikus DNS-ből hoztak létre - számol be róla a ZME Science. A szintetikus DNS-sel eddig is számos területen kísérleteztek, a mindössze néhány éve létező eljárással például az is lehetségessé válhat, hogy olyan "organikus robotokat" készítsenek, amik képesek a testben a meghatározott célterületre eljuttatni a gyógyszert.

A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a mostani kísérletben a kutatók egy öt nanométeres antennát építettek a DNS-ből, amely képes egy bizonyos színű fényt fogadni, majd egy másszínű fény sugárzásával jelezni, hogy milyen változás ment végbe a fehérjében. Az eljárásnak számos területen vehetik hasznát, többek között gyógyszerkísérleteknél vagy új nanotechnológiák fejlesztésénél.

Szintetikus DNS és egy gyógyszerkoktél lehet hatásos az egyik legszívósabb rákbetegséggel szemben A triple negative (háromszorosan negatív) emlőrák az egyik legagresszívabb, legkevésbé gyógyítható ráktípus. Most ennek terápiájában értek el sikert egy gyógyszerkoktél és szintetikus DNS-szálak kombinációjának a segítségével.

"Mint egy kétirányú rádió adóvevő, ami képes fogadni és küldeni is a rádióhullámokat, a fluoreszkáló nanoantenna egy bizonyos színű fényt (vagyis hullámhosszot) fogad és az általa érzékelt fehérjemozgás függvényében egy másik fényt sugároz vissza, amit érzékelni tudunk" - magyarázta az eljárás lényegét Vallée-Bélisle.

Ez egész pontosan úgy zajlik, hogy a nanoantenna "vevőegysége" kémiai reakcióba lép a fehérje felületén található molekulákkal, majd amikor a fehérje egy bizonyos biológiai funkciót hajt végre, az antenna egy ennek megfelelő jelet generál. A kutatók elmondása szerint ezzel az eljárással először sikerült valós időben kimutatni az alkalikus foszfatáz enzim működését biológiai molekulákkal és gyógyszerekkel, ami azért fontos, mert a fehérjék lebontását és a sejtek anyagcsere folyamatait elősegítő enzim megemelkedett számát számos betegségnél, többek között rákos megbetegedéseknél és bélgyulladásnál is kimutatták.

A kutatók szerint a nanoantennák nagyon egyszerűen optimalizálhatók az aktuális feladathoz, így például azt is egyszerűen meg lehet velük oldani, hogy egy adott enzim biológiai funkcióit vizsgálhassák valós időben. Vallée-Bélisle szerint az eljárás bármilyen laborban használható, ahol van spektrofluoriméter, csapatával pedig hamarosan egy startupot is létrehoznak, hogy az új technológiát piacra vigyék.

(Borítókép: Caitlin Monney)

Az epilepsziát, a depressziót, de akár a függőséget is kezelheti az idegsejteket stimuláló sapka Amíg sokan az agyba ültethető elektródákban látják a megoldást a különböző neurológiai és pszichiátriai betegségek kezelésére, a Neuroelectrics egy jóval egyszerűbb megoldást választott, amivel az epilepszia kezelésében már eddig is figyelemre méltó eredményeket sikerült elérniük.


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.