DNS-ből építették meg a világ legkisebb antennáját

2022 / 01 / 13 / Bobák Áron
DNS-ből építették meg a világ legkisebb antennáját
A mindössze öt nanométeres antennával a kutatók valós időben képesek vizsgálni a fehérjék struktúrájának változását.

A Université de Montréal kutatói Alexis Vallée-Bélisle vezetésével alkották meg az antennát, amelyet szintetikus DNS-ből hoztak létre - számol be róla a ZME Science. A szintetikus DNS-sel eddig is számos területen kísérleteztek, a mindössze néhány éve létező eljárással például az is lehetségessé válhat, hogy olyan "organikus robotokat" készítsenek, amik képesek a testben a meghatározott célterületre eljuttatni a gyógyszert.

A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a mostani kísérletben a kutatók egy öt nanométeres antennát építettek a DNS-ből, amely képes egy bizonyos színű fényt fogadni, majd egy másszínű fény sugárzásával jelezni, hogy milyen változás ment végbe a fehérjében. Az eljárásnak számos területen vehetik hasznát, többek között gyógyszerkísérleteknél vagy új nanotechnológiák fejlesztésénél.

Szintetikus DNS és egy gyógyszerkoktél lehet hatásos az egyik legszívósabb rákbetegséggel szemben A triple negative (háromszorosan negatív) emlőrák az egyik legagresszívabb, legkevésbé gyógyítható ráktípus. Most ennek terápiájában értek el sikert egy gyógyszerkoktél és szintetikus DNS-szálak kombinációjának a segítségével.

"Mint egy kétirányú rádió adóvevő, ami képes fogadni és küldeni is a rádióhullámokat, a fluoreszkáló nanoantenna egy bizonyos színű fényt (vagyis hullámhosszot) fogad és az általa érzékelt fehérjemozgás függvényében egy másik fényt sugároz vissza, amit érzékelni tudunk" - magyarázta az eljárás lényegét Vallée-Bélisle.

Ez egész pontosan úgy zajlik, hogy a nanoantenna "vevőegysége" kémiai reakcióba lép a fehérje felületén található molekulákkal, majd amikor a fehérje egy bizonyos biológiai funkciót hajt végre, az antenna egy ennek megfelelő jelet generál. A kutatók elmondása szerint ezzel az eljárással először sikerült valós időben kimutatni az alkalikus foszfatáz enzim működését biológiai molekulákkal és gyógyszerekkel, ami azért fontos, mert a fehérjék lebontását és a sejtek anyagcsere folyamatait elősegítő enzim megemelkedett számát számos betegségnél, többek között rákos megbetegedéseknél és bélgyulladásnál is kimutatták.

A kutatók szerint a nanoantennák nagyon egyszerűen optimalizálhatók az aktuális feladathoz, így például azt is egyszerűen meg lehet velük oldani, hogy egy adott enzim biológiai funkcióit vizsgálhassák valós időben. Vallée-Bélisle szerint az eljárás bármilyen laborban használható, ahol van spektrofluoriméter, csapatával pedig hamarosan egy startupot is létrehoznak, hogy az új technológiát piacra vigyék.

(Borítókép: Caitlin Monney)

Az epilepsziát, a depressziót, de akár a függőséget is kezelheti az idegsejteket stimuláló sapka Amíg sokan az agyba ültethető elektródákban látják a megoldást a különböző neurológiai és pszichiátriai betegségek kezelésére, a Neuroelectrics egy jóval egyszerűbb megoldást választott, amivel az epilepszia kezelésében már eddig is figyelemre méltó eredményeket sikerült elérniük.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
A Boko Haram terroristacsoport 2014. április 14-én rabolt el 276 diáklányt egy középiskolából és sokan közülük azóta sem kerültek elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.