Donald Trump a Xiaomit is feketelistára tette

2021 / 01 / 15 / Bobák Áron
Donald Trump a Xiaomit is feketelistára tette
De ez nem ugyanaz a feketelista, mint amivel a Huaweit sújtották.

Tegnap már írtunk róla, hogy Donald Trump az utolsó hivatalban lévő napjait is azzal tölti, hogy megnehezítse a kínai vállakozások helyzetét, ezek az intézkedések pedig nem csak a kínai fejlesztésű alkalmazásokat érintik: csütörtökön nyolc másik cég mellett a világ negyedik legnagyobb mobilgyártója, a Xiaomi is felkerült az úgynevezett "katonai feketelistára", ami azokat a cégeket gyűjti össze, amelyeknek közük van a kínai hadsereghez.

Az Android Authority az erről szóló cikkében siet megjegyezni, hogy ez nem ugyanaz a tiltólista, amire az USA Kereskedelmi Minisztériuma a Huaweit rakta tavaly májusban, és ami alapján az amerikai cégek valamint tavaly szeptember óta az amerikai technológiát használó vállalatok sem kereskedhetnek a Huaweijel.

A Xiaomi helyzete ettől függetlenül nem túl rózsás, hiszen az amerikai vállalatok nem fektethetnek olyan cégekbe, amik a katonai fekete listán vannak, ami többek között azt jelenti, hogy az amerikai cégeknek november 11-ig el kell adniuk a Xiaomi részvényeiket. Ez minden bizonnyal a vállalat részvényárfolyamának drasztikus esését eredményezi, ami akár likviditási gondokat is okozhat a Xiaominak.

Donald Trump vasárnaptól betiltja a TikTok letöltését az USA-ban Az USA kereskedelmi minisztériuma által pénteken kiadott rendelet alapján vasárnaptól két népszerű kínai alkalmazás, a WeChat és a TikTok is elérhetetlenné válik az amerikai alkalmazásboltokban.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egy 1999-es törvény alapján kell listáznia azokat a cégeket, amelyekre a kínai hadseregnek közvetlen befolyása van, azonban a Pentagon a gyakorlatban csak idén kezdett el cégeket felvenni a feketelistára. A hírről elsőként beszámoló Reuters szerint a feketelista semmilyen kézzel fogható következménnyel nem járt az azon szereplő cégekre nézve egészen tavaly novemberig, amikor Donald Trump egy elnöki rendeletben megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy befektessenek a listán szereplő vállalatokba.

Trump tavaly ősszel igencsak aktív hadjáratot indított a kínai alkalmazásokkal szemben, többek között a TikTokot és a WeChatet is megpróbálta betiltani az USA-ban, de végül a bíróság közbelépése miatt mindkét alkalmazás megúszta a dolgot, és a mai napig is letölthetők és használhatók az Egyesült Államokban. (Telex)

FRISSÍTÉS: a Xiaomi péntek délelőtt adott ki hivatalos közleményt az intézkedéssel kapcsolatban, amelyben határozottan cáfolják, hogy a cég bármilyen módon a kínai hadsereg vállalata lenne.

"A Vállalat minden országban, ahol üzleti tevékenységet folytat törvényesen, a helyi jogszabályoknak megfelelően működik. A Vállalat polgári célú termékeket és szolgáltatásokat állít elő a lakosság számára. Megerősíti, hogy a kínai hadsereg nem tartozik a tulajdonosai közzé és nem is áll annak ellenőrzése alatt, valamint nem minősül a “Kínai Kommunista Hadsereg Vállalatának”, ahogy azt az NDAA (honvédelmi engedélyezési törvény) meghatározta. A Vállalat megteszi a szükséges intézkedéseket a Vállalat és részvényesei érdekeinek védelmében.

A Vállalat mérlegeli a lehetséges következményeket és felméri azoknak a teljes cégcsoportra gyakorolt hatásait. Amint esedékessé válik, a Vállalat újabb nyilatkozatot fog tenni.”

(Borítókép: Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket/Getty Images)

További cikkek a témában:

A Google és a Facebook nem lélegezhetnek fel Joe Biden megválasztása miatt Tegnap hivatalossá vált, hogy a demokrata Joe Biden váltja Donald Trumpot az Amerikai Egyesült Államok elnöki székében. A szakértők arra számítanak, hogy ez számos területen gyökeres változásokat fog hozni az USA eddigi politikájához képest, ez alól pedig a technológiai szektor sem lesz kivétel. Néhány területen viszont Biden akár tovább is viheti, amit Trump elkezdett.

Trump akkora pofont adott a legnagyobb kínai tech vállalatnak, hogy majdnem a Fortnite adta a másikat Cikkünkben összeszedtük, hogy mit lehet tudni a TikTok és a WeChat „betiltásáról” az Egyesült Államokban.

Már nem az Apple a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója Az Apple-t rosszul érintette az új iPhone bemutatásának elhalasztása, a Huawei hatalmasat zuhant.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.