Úgy tűnik, Donald Trump az utolsó napjait is azzal tölti, hogy kellemetlen helyzetbe hozza Kínát

2021 / 01 / 14 / Perei Dóra
Úgy tűnik, Donald Trump az utolsó napjait is azzal tölti, hogy kellemetlen helyzetbe hozza Kínát
Bár Donald Trump elnökként töltött napjai meg vannak számlálva, eléggé úgy fest, hogy utolsó pillanatait is leginkább azzal tölti, hogy keresztbe tegyen a kínai kötődésű vállalatoknak.

Némiképp talán váratlanul érte az érintett alkalmazásfejlesztőket az amerikai tiltás bevezetése, bár mostanra valószínűleg megszokták az efféle lépéseket, hiszen azok meglehetősen gyakoriak voltak Donald Trump kormányázása idején. Az USA vezetése a kitiltás indoklásán sem gondolkodott túl sokat, a szokásos érvet hozta fel: a kipécézett kínai fejlesztésű alkalmazások veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra. Döntésüket arra alapozták, hogy a kínai cégekre vonatkozó szabályok értelmében az általuk tárolt adatokhoz a kormány és a hadsereg bármikor hozzáférhet. Az érintettek - ahogy máskor -, úgy most is kifejtették, hogy eddig még soha nem adtak semmilyen adatot illetéktelenek kezébe.

Ellehetetlenítették, ezért visszaperel az amerikai szélsőségesek közösségi oldala A Parler az Amazonnak megy neki, mert már nem futhat a szervereiken a szolgáltatás.

Innentől kezdve pedig valószínűleg a szokásos forgatókönyv mentén haladnak az események. Magyarán az érintett cégek biztosan tagadni fogják, hogy bármikor együttműködtek volna a kínai vezetéssel, az Egyesült Államok pedig szilárdan kiáll amellett, hogy az applikációk egytől egyig veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra, ezzel együtt az állampolgárokra is.

Ezúttal mely alkalmazások kerültek terítékre?

A feketelistás appok sorát az Alibaba (Aliexpress) alól felemelkedett Alipay nyitja, ami egyre népszerűbb az USA-ban, illetve két másik pénzügyi platform, a WeChat Pay és a QQ Wallet is szerepel a listán. Betiltották továbbá a SHAREit és a WPS Office irodai programcsomagját is, ami több készüléken előre telepítve van. Ezen kívül érintett még az ügyben a VMate, a CamScanner és a QQ (Tencent) applikáció is. A felsorolt programok fejlesztőinek negyvenöt napjuk maradt arra, hogy bármilyen módon gondoskodjanak arról, hogy biztonságossá tegyék adatkezelésüket.

Amennyiben ez nem történik meg, akkor egészen biztos, hogy elérhetetlenek lesznek az Egyesült Államokban.

Korábban a TikTok esetében merült fel, hogy megpróbálnak megoldást találni a biztonságra, ám ez azóta sem történt meg, és lényegében csak tologatják maguk előtt a dolgot. Ami Donald Trumpot illeti, ő rövidesen távozik elnöki posztjáról, és Joe Biden veszi át a helyét, akiről egyelőre azt nem igazán lehet tudni, hogy milyen lépésekre készül a Kína elleni kereskedelmi háborúban. A New York Times által megkérdezett szakértők szerint a kínai cégek valószínűleg ezután sem dőlhetnek hátra, de talán olyan váratlan és szigorú csapásokra sem kell számítaniuk, mint amiket Donald Trump kormánya tett.

A Huaweinek már a saját processzoráról is le kell mondania az amerikai embargó miatt, és hamarosan az Androidnak is búcsút inthetnek Nem könnyű manapság a legnagyobb kínai mobilgyártó helyzete.

A hamarosan ex-elnök egyébként teljes ciklusa alatt kiemelkedően nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az USA jobb kereskedelmi pozícióba kerüljön Kínával szemben. Nagyra törő vágyainak áldozatai között szerepel a Huawei, amiről anno mi is írtunk, illetve a mostani applikációkkal is ez a helyzet.

További cikkek a Rakétán:

A Twitter véglegesen kitiltotta Donald Trumpot "Miután alaposan megvizsgáltuk a @realDonaldTrump fiók legutóbbi bejegyzéseit és azok kontextusát, úgy döntöttünk, hogy véglegesen felfüggesztjük azt, mivel fennáll a veszélye, hogy további erőszakra buzdít".

Soha nem volt még annyira egységes a tech szektor, mint a Capitolium ostroma alatt Míg az amerikai fővárosban soha nem látott káosz uralkodott, a tech vállalatok soha nem látott egységben álltak ki a tömeget korábbi megszólalásaival feltüzelő Donald Trumppal szemben.

Mi változhat a NASA-nál Trump után? Alapvetően érinti a NASA terveit és felépítését Donald Trump távozása.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.