Saját közösségi platformot indított Donald Trump, miután mindenhonnan kitiltották

2022 / 02 / 21 / Pőcze Balázs
Saját közösségi platformot indított Donald Trump, miután mindenhonnan kitiltották
George Washington születésnapján, azaz az Elnökök napján indult el hivatalosan Donald Trump régóta ígért, egy ideje zárt béta üzemmódban működő közösségi platformja, a Magyarországról egyelőre nem elérhető Truth Social. Az első vélemények szerint a rendszer nem tűnik túl stabilnak, de nem is ez lesz a legnehezebb próba, amit ki kell állnia.

Donald Trump elnöki ciklusának az egyik leggyakrabban visszatérő eleme a közösségi platformokkal ápolt felemás viszonya volt. Miközben a politikus többször Twitteren jelentett be hatalmas horderejű döntéseket, folyamatosan harcolt a szolgáltatások vele szemben alkalmazott "cenzúrája" ellen. Az amerikai jobboldal visszatérő szólama lett, hogy ezeken az oldalakon elhallgattatják a nézeteiket. Ilyenkor általában az Egyesült Államok alkotmányának legtöbbet idézett, első módosítását emlegetik, ez az, ami az országban garantálja a sajtó- és véleményszabadságot. Ez a kiegészítés a magánvállalatokra ugyanakkor nem vonatkozik, az elmúlt években pedig több kutatás is arra jutott, hogy a konzervatívok dominálják a közösségi platformokat, például a Facebook legnépszerűbb oldalai között is többségben vannak a jobboldali, konzervatív fórumok.

Miután tavaly januárban tüntetők megostromolták az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, hogy így tiltakozzanak Joe Biden elektori szavazatainak elfogadása ellen, a nagy platformok sorra álltak ki az erőszakért felelősnek tartott Trump ellen. A történet vége az lett, hogy a volt elnököt kitiltották a Facebookról, a Twitterről és a YouTube-ról is, így bejelentette, hogy saját platformot hoz létre.

Donald Trump közösségi média platformot és video-on-demand szolgáltatást indít nemsokára A Trump Media & Technology Group bejelentése szerint a TRUTH Social mindenki számára nyitott közösségi oldalát 2022 első felében teszik elérhetővé az Egyesült Államokban, miután novemberben szűk körben tesztelik a működését.

Ez eleinte valójában egy blog volt, ami azóta egy egyszerű feliratkozási űrlappá alakult, ám a volt elnök stábja tovább dolgozott azon, hogy egy valódi, interaktív és "cenzúramentes" szolgáltatást hozzanak létre. Amint arról korábban a Rakétán is írtunk, ezt a Parler is megpróbálta, amíg el nem lehetetlenítették a technológiai nagyvállalatok, vagyis az Amazon, az Apple és a Google, mert nem voltak eszközei arra, hogy eltávolítsa a veszélyes vagy törvénysértő megnyilvánulásokat.

Mindezek után egyértelműnek tűnik, hogy a Truth Social legnehezebb feladata nem az lesz, hogy a regisztrálni vágyókat ne hibaüzenetek fogadják, vagy hogy a weboldaluk elbírjon a rázúduló forgalommal. A kulcskérdés az, hogy valójában hogyan fogják moderálni a hozzászólásokat a Twitterre emlékeztető platformon. Tényleg bárki bármit posztolhat? Ebben az esetben a precedensek alapján az Apple figyelmeztetni fogja a Truth Socialt, majd eltávolítja azt az App Store-ból, amint illegális tartalmakra bukkan ott. Feltehetőleg a Google is ugyanezt tenné, de az app egyelőre csak iPhone-okon elérhető. Ha viszont mégis elkezdenek moderálni, akkor rögtön rájuk szakad az a hatalmas problémahalom, amivel a teljes közösségi média küzdött az elmúlt években. A következő napokban kiderül, hogy a két rossz közül melyiket választja Donald Trump és csapata.

(Borítókép: Leon Neal/Getty Images)

Donald Trump bepereli a Facebookot, a Google-t és a Twittert is Az exelnök szerint cenzúra áldozata lett, miután a techóriások egyszerűen letiltották profiljait a közösségi médiában.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.